Pomyśleć że za nami już tydzień listopada i wciąż jest tak ciepło (u mnie 19stC)! W ogrodzie buszowałam w krótkim rękawku, aż się chce grabić liście 😊 Jeszcze kilka dni i będzie 'normalny' listopad (który uwielbiam w kazdym wydaniu).
Zanim upieczemy rogale marcińskie , możemy zaserwować do kawy bardzo smaczny sernik.
Upiekłam go już trzy razy wg poniższego przepisu. Na spodzie ciasto czekoladowe, serowa warstwa tradycyjna, z odrobiną bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa i ananas kandyzowany) , choć można dodać świeże owoce (np maliny) lub z puszki (brzoskwinie lub mandarynki).
Bardzo smaczne ciasto. Plecam!
SERNIK ŁACIATY NA CZEKOLADOWYM SPODZIE
/tortownica o śr 28 cm/
ciasto:
* 3 jajka
* 1/2 szkl cukru pudru
* cukier waniliowy
* 3 łyżki oleju słonecznikowego
* 2 łyżki ciemnego kakao
* 100 g gorzkiej czekolady
* 3/4 szkl mąki tortowej
masa serowa:
* 1 kg sera mielonego (użyłam z wiaderka)
* 1 szkl cukru pudru
* 5 jaj
* 70 g miękkiego masła
* 1 budyń waniliowy bez cukru
* 1 łyżka mąki tortowej
* bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa itp)
lub
* świeże maliny, brzoskwinie z puszki, mandarynki
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dolać olej. Następnie dodać ostudzoną czekoladę, na końcu dosypać mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać dokładnie.
Masło zmiksować z cukrem, po czym dodawać po jednym jajku i dalej miksując partiami dodawać ser. Na końcu dosypać budyń , mąkę i bakalie.
Na dno formy wyłożyć ciasto, zostawiając kilka łyżek.
Przelać masę serową, na wierzchu rozłożyć łyżką kleksy czekoladowego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok 60 minut.
Wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki. Pozostawić w nim ciasto przez ok godzinę.
Wyjąć na kratkę i ostudzić do końca, po czym można zdjąć obręcz i zsunąć sernik na paterę.
Smacznego!
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dolać olej. Następnie dodać ostudzoną czekoladę, na końcu dosypać mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać dokładnie.
Masło zmiksować z cukrem, po czym dodawać po jednym jajku i dalej miksując partiami dodawać ser. Na końcu dosypać budyń , mąkę i bakalie.
Na dno formy wyłożyć ciasto, zostawiając kilka łyżek.
Przelać masę serową, na wierzchu rozłożyć łyżką kleksy czekoladowego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok 60 minut.
Wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki. Pozostawić w nim ciasto przez ok godzinę.
Wyjąć na kratkę i ostudzić do końca, po czym można zdjąć obręcz i zsunąć sernik na paterę.
Smacznego!
*
Czekoladowy spód robi największą różnice w stosunku do normalnego sernika. Smakuje pysznie, przyznam szczerze że taki mix wychodzi obłędnie. Sernika nigdy dość! :D
ReplyDeleteKolejna wariacja na temat sernika jaką widzę. Dochodzę do wniosku że ile osób tyle przepisów na to ciasto, nigdy nie ma dwóch identycznych. I co najlepsze, wszystkie są smaczne. Ciekawe co nie :)
ReplyDeleteSuper, bardzo ciekawy serniczek, czekoladowy spód to jest jednak strzał w dziesątke bo bardzo dobrze smakuje tak mocno czekoladowy. Super przepis na pewno trafi do mojej ksiązki z przepisami.
ReplyDeleteBardzo ciekawa opcja jeśli chodzi o sernik czekoladowy to jeszcze nie jadłam ale podoba mi się bardzo przepis. Świetnie się prezentuje i pewnie bardzo jest smaczny.
ReplyDeleteSuper przepis, już wiem co będę robiła w najbliższy weekend z mamą bo szukaliśmy pomysłu na jakiś ciekawy placek albo właśnie sernik w jakiejś ciekawszej odmianie i znaleźliśmy.
ReplyDeleteBardzo dobry przepis, znam bardzo podobną wersję i często wypiekam taki sernik, mogę powiedzieć tylko że znika bardzo szybko i każdemu smakuje :) Także moim zdaniem warto.
ReplyDeleteWygląda przepysznie :)
ReplyDeleteSuper, wygląda bardzo smakowicie taki sernik z czekoladą to ciekawa opcja jeszcze takiego nie jadłam po prostu nie było przepisu nigdzie a teraz jak już mam to na pewno spróbujemy wspólnie przy niedzieli.
ReplyDelete