Lato w pełni 😊 Mieszkając w rejonie kraju - zazwyczaj najcieplejszym, gotowanie i pieczenie nie zawsze jest wskazane. Przy temperaturach powyże 30-tu stopni wolimy zjeść chłodnik niż rosół. Jednak są potrawy, które cieszą się powodzeniem także w lecie np pizza czy tarty. Zresztą jedno i drugie smakuje również dobrze na zimno.
Tarta z gotowego ciasta francuskiego nie wymaga wiele zachodu a efekt końcowy murowany.
Farsz może być dowolny, świetnie smakuje z brokułem, kalafiorem, cukinią, pieczarkami, papryką albo porem. Ja wybrałam kombinację pora z cukinią i papryką.
Polecam!
TARTA Z POREM CUKINIĄ I PAPRYKĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
/forma do tarty o śr 30 cm/
temp pieczenia 200stC, czas ok 25 minut
* 1 op ciasta francuskiego
* 1 duży por
* 1 cebula
* 1 cukinia
* 1 mała papryka biała
* 4 jajka
* 5 łyżek gęstej śmietany 18%
* sól
* pieprz
* 100 g sera pleśniowego /u mnie złoty lazur/
* 200 g mozzarelli
Warzywa umyć i obrać.
Pora i cebulę pokroić w talarki, cukinię w półplasterki, paprykę w paski.
Na patelnię wlać kilka łyżek oleju rzepakowego, wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć na średnim ogniu aż staną się lekko szkliste.
W misce roztrzepać widelcem (nie ubijać!) jajka ze śmietaną, doprawić suto pieprzem i odrobiną soli.
Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim - dno i brzegi.
Wyłożyć ostudzony farsz, równomiernie rozłożyć na dnie. Posypać kawałkami sera pleśniowego, zalać miksturą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu poukładać kawałki sera mozzarella.
Wstawić do nagrzanego do 200stC piekarnika, piec ok 25 minut.
Podawać na ciepło lub zimno, świetne danie na letni obiad lub kolację.
Smacznego!
*
Aj jakie pychoty Kasiu serfujesz , chętnie bym się wprosiła
ReplyDeletep.s ta mała Panienka urocza
Alu dziękuję, tarta rzeczywiście niczego sobie a Ala (Twoja imienniczka :)) jest cudowna :)
Deletepor często zostaje, muszę wypróbować :) zupa krem już mi się przejadła
ReplyDeleteSmacznie wygląda
ReplyDeletewygląda smakowicie
ReplyDeleteBardzo często korzystam z tego przepisu. Moim koleżankom też bardzo przypadł do gustu. Dziękuję i czekam na Pani kolejne, smaczne potrawy.
ReplyDeleteDziękuję i pozdrawiam 🥰
Delete