Uwielbiam bób. Najczęściej jem gotowany, czasem z masłem i... to koniec moich dań z bobem. Kiedy, przez zupełny przypadek, natknęłam się na przepis bobu z pomidorami, od razu go wypróbowałam. Danie bardzo smaczne, świetne na ciepło i zimno. Na kolację i na obiad. Z makaronem, kaszą, pieczywem lub bez dodatków. W kazdej postaci smakuje doskonale. Jesli lubicie bób, to koniecznie spróbujcie przygotować go w ten sposób - jak dla mnie - pyszne jedzonko!
Polecam!
BÓB Z POMIDORAMI
* 1/2 kg bobu
* 4-5 większych pomidorów
* 3 czerwone cebule (białe też mogą być)
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* 1 łyzka suszonej bazylii
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz, lubczyk
* 1 łyżka koperku lub natki pietruszki (w oryginale jest kolendra , której nie znoszę)
Bób wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować kilka minut. Odcedzić, lekko przestudzić i wyłuskać.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojoną w półplastry cebulę i podsmażyć do zeszklenia.
Pomidory obrać ze skórki. W tym celu sparzyć wrzątkiem, zanurzyć w zimnej wodzie i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę, odlać nadmiar soku z pestkami.
Do cebuli wrzucić pomidory, przyprawić i dusić aż zmiękną. Dodać bób i chwilę poddusić. Gotowe.
Przygotowałam także pulpeciki cielęce, więc podam mój przepis na te maleńkie kuleczki mięsne. Dobrze smakują z makaronem i bobem w pomidorach. Oczywiście można je zjeść również z sosem pomidorowym do spaghetti, lub w innej kombinacji.
PULPECIKI Z CIELĘCINY
* 1/2 kg mielonej cielęciny
* 1 spora cebula
* 1 jajko
* 2 łyżki bułki tartej
* 1 zabek czosnku
* sól, pieprz
* 1 łyżka posiekanego koperku
* mąka do obtoczenia
* olej do smażenia (np rzepakowy)
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju.
Do mięsa dodać jajko, bułkę, czosnek przeciśniety przez praskę, przestudzoną cebulę , koperek i przyprawy. Wymieszać dokładnie i ewentualnie doprawić.
Zwilżonymi dłońmi nabierać niewielkie porcje mięsa i formować kuleczki. Obsypać mąką i od razu smazyć.
Na patelni rozgrzać olej i ułożyć pulpeciki. Smazyć z kazdej strony na rumiano. Ułożyć na ręczniku kuchennym do osączenia z tłuszczu.
Smacznego!
super obiad - delikatne mięso i pachnące dodatki. yumi :)
ReplyDelete