Na moim blogu jest już kilka przepisów na chałki, ale - jak to mówią - dobrego nigdy za wiele 😊
Tym razem proponuję chałkę z kruszonką, świetna na słodkie śniadanie lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Przygotowanie ciasta jest łatwe (szczególnie gdy posiadacie mikser). Po wyrobieniu odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, potem zaplatamy i po pół godzinie wstawiamy do piekarnika.
Po wyjęciu z pieca doznajemy wyjatkowego zadowolenia, wygląda pięknie i równie cudownie smakuje.
Serdecznie polecam!
CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
/1 spora bułka/
* 450 g mąki tortowe /lub pół na pół z chlebową/
* 170 ml letniego mleka
* 7 g suszonych drożdży lub 30 g świeżych
* 80 g masła stopionego
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru
* 1/2 łyzeczki soli
na wierzch:
* 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka
kruszonka:
* 1 łyżka masła
* 1 łyzka cukru
* 2 łyżki mąki
Do miski miksera wrzucić wszystkie składniki i wyrobiać ok 10 minut, az ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę i wstawić do lodówki.
Kiedy ciasto podwoi objętość wyjąć na stolnicę. Lekko zarobić i podzielić na 3 równe części. Uformować wałki zwężające się na końcach. Zapleść chałkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po ok 30 minutach (chałka napuszy się), posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok 35 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!
*
Kasiu udała się ta chałka tobie na medal , zloty medal
ReplyDeleteAlu dziękuję, zawsze jesteś miła, pozdrawiam cieplutko :)
DeleteA jak nie chwalić , jak chałka piękna?Prawdziwy cud, miód i malina :)
Delete😊
DeleteBędę dzisiaj próbować piec ;)
ReplyDeletePowodzenia, pozdrawiam ☺
Delete