1/10/09
Smażona skórka pomarańczowa
Pomarańczowy sezon trwa, trzeba zatem wykorzystać skórki, które po usmażeniu są świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
SMAŻONA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
ok. 1/2 kg skórki z pomarańczy
ok. 1/2 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szkl wody
Przed obraniem owoców umyć je dokładnie. Skórki zalać zimną wodą, tak aby byly przykryte. Moczyć w wodzie 3-4 dni, zmieniając wodę kilka razy dziennie. Wyjąć z wody i lekko odcisnąć. Pokroić w kostkę lub paski. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko zagotować i włożyć pokrojoną skórkę. Zagotować, chwilę podgrzewać na małym ogniu wciąż mieszając. Odstawić z ognia do następnego dnia. Znowu podsmażyć kilka minut i odstawić. Na trzeci dzień ponownie podgrzać (muszą być szkliste), dodać sok z cytryny, podsmażyć i gorące wkładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i obrócić dnem do góry. Po 1/2 godz odwrócić i gotowe!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Zawsze się zabieram do skórki w ostatniej chwili i jakoś nie mogę zrobić jej na zapas tak szybko znika w ciastach i ciasteczkach :)))
ReplyDeleteTili ja o tej porze co roku robię kilkanaście słoiczków (takich na raz) i mam na cały zimowo-wiosenny sezon. Pozdrawiam.
ReplyDeleteSERDECZNIE POZDRAWIAM ALE PROSZĘ MI POWIEDZIEC DLACZEGO TRZEBA MOCZYC TYLE DNI SKÓRKĘ W WODZIE
ReplyDeleteJuz wyjaśnaim, moczenie pozbywa skórki goryczki i wszystkich ewentualnych zanieczyszczeń... wiadomo że cytrusy są pokryte konserwantami i preparatami przeciwgrzybiczymi, woda 'wyciąga' te substancje ze skórek,
ReplyDeletepozdrawiam cieplutko:))
Przepraszam, a ile czasu można tę skórkę przechowywać?
ReplyDeleteJeśli się włoży gorącą skórkę do wyparzonych słoiczków, to kilka a nawet kilkanaście miesięcy, pozdrawiam:)
DeleteU mnie ,,zyja,, nawet i dwa lata. pod warunkiem, ze sa dobrze ucukrzone.
ReplyDelete