gry online

8/13/10

Nie samym ciastem człowiek żyje...






... czasem trzeba upiec chleb!

W czasie nękających upałów i wszech ogarniającego bałaganu, powstają u mnie szybkie chleby (tak jak i ciasta), nad którymi się nie rozczulam, nie dumam, nie kombinuję, nie przepracowuję...powiedzmy sobie szczerze: idę na łatwiznę czyli wyjdzie to co wyjdzie,  i tak będzie zjedzone. 
I tak:  królują ciabatty i ekspresowe chleby z garnka żeliwnego lub po prostu z foremki.  Często powstają improwizowane chleby typu: 'co się nawinie piekarzowi'...jest mąka żytnia to pieczemy żytni, jest orkiszowa - dzisiaj będzie orkiszowy itp itd... ten o którym dzisiaj, powstał  z nadmiaru ciasta na ciabattę, dorzuciłam rozmaryn i słonecznik, ulepiłam chlebek i do foremki.  Wyjęłam z piekarnika niezwykle pachnący (włoski aromat!) i chrupiący chlebek... i smaczny!








CHLEB PSZENNY Z ROZMARYNEM I SŁONECZNIKIEM

*  420g mąki pszennej
*  świeże drożdże, kuleczka wielkości orzecha laskowego
*  1 łyżeczka soli
* ok. 300g wody /zależnie od wilgotności mąki, może być trochę więcej lub mniej/
*  szczypta cukru
*  1 łyżeczka oliwy z oliwek

*  garść słonecznika
*  łyżeczka suszonego rozmarynu (lub świeży)

Wieczorem, w przeddzień pieczenia:
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i wlać do miski z mąką.
Dodać oliwę, tymianek, słonecznik i sól, wymieszać i szybko zarobić - tylko do połączenia składników, przykryć miskę folią i pozostawić na stole kuchennym do rana.
Na drugi dzień przełożyć ciasto na omączoną stolnicę (jest luźne i niełatwe do formowania, ja robię to szeroką  'skrobką' do ciasta), lekko złożyć, uformować podłużny chleb i umieścić w keksówce zlepieniem do dołu (przenoszę też wspomnianą skrobką).  Przykryć folią lub włożyć do worka foliowego i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Nagrzać piec do maksymalnej temperatury (u mnie 250stC) i wstawić chlebek na ok 35 minut. Jeśli chcemy mocniej spieczoną skórkę (o tak, chcemy!) to  pieczemy  trochę dłużej o 10-15 minut.

CIABATTA NAJPROSTSZA

* składniki jak wyżej (oprócz ziół i ziaren)

Sposób wykonania też podobny.
Ciabattę robię pomijając składanie, po przełożeniu na stolnicę 'kroję' skrobką na podłużne bułki - mocno obsypując mąką- lub mniejsze ciabattki.  Przykrywam ściereczką i zostawiam na godzinę, w tym czasie nagrzewając piekarnik z kamieniem. Na rozgrzany kamień układam niedbale 'kapcie' i piekę  ok 20 minut w najwyższej temperaturze. Naparowuję piekarnik kilkoma 'psiknięciami' spryskiwacza, zaraz po włożeniu bułek. Jeśli nie lubicie 'dziurawych' bułek to ciasto po wyjęciu na stolnicę lekko zarabiamy, składamy i pozbywamy się tym samym części powietrza z ciasta. Dalej jak wyżej.

Polecam!




23 comments:

  1. pyszne to Twoje pójście na łatwiznę. i piękne.

    ReplyDelete
  2. Kass, jakie wspaniałe dziury w Twoim pieczywie!

    ReplyDelete
  3. Dziurki w tej ciabatcie - ach!

    ReplyDelete
  4. ma cudne otworki! lubię takie wypieki :)

    ReplyDelete
  5. jejku uwielbiam wręcz kocham ciabattę...
    A ten przepis rzeczywiście wydaje się prosty i przyjemny, strasznie mnie korci, żeby go wypróbować - czy mąka pszenna to może być taka najzwyklejsza np. typ 480 ? :)

    ReplyDelete
  6. adatex- tak, może być najzwyklejsza, ja zwykle używam 650, ale może być każda pszenna.
    Pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete
  7. Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam oba ciasta.Mam pytanie - czym smarujesz keksówkę? Pozdrawiam - Kasia

    ReplyDelete
  8. Kass, improwizowane pieczywo wygląda wspaniale! Już nie mogę się doczekać aż skończysz remont w kuchni. To dopiero będą cuda powstawać!

    ReplyDelete
  9. Och! Ach! Wow! ... no już sama nie wiem jak zachwyt wyrażać - pewnie najlepiej jakbym wgryzła się w tą ciabatkę lub ten chlebek, a tak tylko oblizywać się smakiem mogę popatrując w monitor, ale i ciesząc się na jutrzejsze pieczenie chleba :) Ach, Kass, jak ja tęskniłam za odwiedzinami Twojego zakątka ... pięknie i smacznie mi tu :*

    ReplyDelete
  10. To prawda, że ciasto to za mało by poczuc się szczęśliwym :) Twój wygląda mega apetycznie !

    ReplyDelete
  11. o mamusiu!!!! alez pyszne wypieki ..te dziurki...ksztalty...no,nie moge....ja jestem noga do pieczywa :(

    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  12. Ojej...dziękuję!
    Ale każdy może mieć takie dziury, zapewniam...pewno że i mnie nie zawsze takie wychodzą, niemały wpływ ma wysoka temperatura, wszystko rośnie jak na drożdżach:)))

    Anonimowy - keksówkę smaruję olejem słonecznikowym, mozna wysypać otrębami albo ziarnami słonecznika, albo mąką.

    Pozdrawiam wszystkich cieplutko z pachnącym chlebem!

    ReplyDelete
  13. Kass, jakie ta Twoja ciabatta ma piękne dziury!!!! Już zielenieję z zazdrości :-)

    ReplyDelete
  14. och, takim chlebem każdy chciałby żyć! szczególnie fakt, że jest robiony własnoręcznie, z sercem pełnym miłości. niepowtarzalny, bo jedyny, tylko Twój. idealne śniadanie własnie oznacza dla mnie domowy chleb z domową konfiturą i filiżanką kawy z mlekiem ;]

    ReplyDelete
  15. Już widzę, ile nerwów kosztowałoby mnie formowanie takiego luźnego ciasta. Jedną z moich największych kulinarnych wad jest często pojawiający się totalny brak cierpliwości i nieumiejętność pogodzenia się z tym, że coś mi nie wychodzi... Chociaż w sumie - może przygotowanie takiej ciabatty tudzież chlebka byłoby dobrą dla mnie szkołą? ;)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  16. tak się napatrzyłam, tak się rozmarzyłam, tak powspominałam, że aż żałuję że pieczywo jadam 'od święta' ;-)

    ReplyDelete
  17. a ja tam zazdroszczę takich chlebków... sama nie mam jakoś do nich szcześcia. a może odwagi próbować? zakwas omijam z daleka, a z tymi na drożdząch bywa różnie..

    ReplyDelete
  18. Dziękuję za odpowiedź! :)

    I jeszcze jedno pytanie - myślisz, że dało by radę zrobić ciabattę bez kamienia ?

    ReplyDelete
  19. agatex - oczywiście że można bez kamienia, zanim kupiłam kamień tez pieklam bułki i chleby na blasze i wychodziły bardzo dobrze...najlepiej rozgrzać piec z pustą (koniecznie dobrze wyczyszczoną!) blachą, po wyrośnięciu bułek kłaść na gorącą formę, ja kładłam ciabatki na kawałkach papieru do pieczenia i zsuwałam razem z nim na gorącą blachę-to łatwiejszy sposób, można też bez papieru bezpośrednio na blachę,jak wolisz,pozdrawiam i powodzenia!

    ReplyDelete
  20. chyba byloby mi latwiej zjesc jak upiec ;) ;) ;)

    ReplyDelete
  21. Ileż bym dała za taką domową ciabattę! Cudna jest, idealna!
    Kass, jak zwykle jestem pod wrażeniem Twoich chlebowych wypieków. Zazdroszczę Twoim domownikom. ;-)

    ReplyDelete
  22. Uwielbiam ciabatty.. Twoje Kasiu wyglądają nieziemsko!

    ReplyDelete
  23. Jejku jakie pyszne chleby! Ciabatta - mniam! Uwielbiam, po prostu uwielbiam!:)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...