gry online

8/19/10

Szarlotka z brzoskwiniami




Nie mam za dużo czasu na ogród, wszystko jakoś samo rośnie, kwitnie, owocuje... zupełnie nie potrzebując mojej troski (na szczęście!).
Jabłka w ogrodzie są nie tylko na drzewie...
Spadają i czekają na mnie, a ja czasem udaję że ich nie widzę:),  a jak już zobaczę, to lecę piec ciasto, placuszki, a myśląc o zimie (brrrrr..) robić przeciery. 

Zainaugurowałam sezon ciast z jabłkami - ciastem z dodatkiem brzoskwiń - była to inauguracja pyszna!
Dodatek tych owoców (które wylądowały w cieście w ostatniej chwili) sprawił, że szarlotka bardzo zyskała na smaku i zapachu.  Po prostu ciasto wyszło (będę chwalipiętą:) pyszne!
Koniecznie wypróbujcie jabłecznik z brzoskwiniami, według mnie (i reszty łasuchów) trafione połączenie!



 SZARLOTKA Z BRZOSKWINIAMI

(forma 25x38cm)

*  60dag mąki pszennej tortowej
*  25dag masła
*  3 łyżki kwaśnej śmietany
*  2/3 szkl cukru pudru
*  1 jajko + 1 żółtko (białko zostawić)
*  2 łyzki cukru z wanilią
*  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 kg jabłek
*  4-5 dojrzałych brzoskwiń
*  2 łyżki cukru
*  cynamon

Przesiać mąkę na stolnicę, wkroić po kawałku masło i posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Brzoskwinie obrać i oddzielić od pestek, pokroić na ósemki lub cieńsze plasterki.
Włączyć piekarnik, nastawiając temperaturę 190stC.
Wyjąć ciasto z lodówki, 2/3 rozwałkować na wielkość blachy wykładając na boki. Posmarować roztrzepanym białkiem. 
Wyłożyć jabłka, poukładać plasterki brzoskwiń, posypać cukrem i cynamonem.  Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paski i ułożyć na cieście tworząc kratkę
Wstawić blaszkę do pieca na 35-40 minut. Kiedy będzie zrumienione wyjąć na kratkę i posypać cukrem pudrem.
Ciepłe pokroić na blasze na prostokąty (u mnie 18 kawałków).
Wystudzić.  Smacznego!






Busz niekontrolowany...






20 comments:

  1. To musi być wspaniałe połączenie.

    ReplyDelete
  2. Piękne zdjęcia! Zwłaszcza busz "niekontrolowany" naprawdę mnie zachwycił - i te gliniane naczynia - cudne! A szarlotka genialna - z brzoskwiniami to już musi być prawdziwa poezja! Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. a jak pysznie wygląda!
    zazdroszczę takiego ogrodu ;-)

    ReplyDelete
  4. Busz niekontrolowany z tym światłem w tle wygląda jak z bajki!
    Szarlotka baaardzo kusi:) Też niedawno połączyłam jabłka z brzoskwiniami. Zgadzam się, że to bardzo udane połączenie!
    U nas jabłka jeszcze nie są dojrzałe, ele tu na północy wszystko jest później. Nic to, mam więcej czasu na pozbieranie fajnych sezonowych przepisów:)

    ReplyDelete
  5. Jabłka i brzoskwinie... to zawsze dobrze smakuje. Dzięki, że mi przypomniałaś o tych smakach:) U mnie też jabłek od groma...:(

    ReplyDelete
  6. Ależ to Zaczarowany Ogród :))
    I prawdziwe jabłka!

    Dziekuję za inspirację, upiekę na pewno, bo już czytając przepis ślinka mi leci ;))
    Ślę uściski:)

    ReplyDelete
  7. wygląda apetycznie. oj, z chęcią bym się skusiła ;]

    masz śliczny ogród. i te jabłonki... busz niekontrolowany? haha. ale za to jaki uroczy ;]

    ReplyDelete
  8. Jaka piękna ! Jaka smakowita !

    ReplyDelete
  9. Mniam,
    ale pyszności.
    Aż na serduchu ciepło się robi (:
    Pozdrawiam Kasiu

    ReplyDelete
  10. Fajna nazwa, myślałam, że w ogóle będzie bez jabłek :) To tak jak Jagodzianki z malinami. ;D

    ReplyDelete
  11. Takiej szrlotki jeszcze nie jadłam, brzmi bardzo zachęcająco do upieczenia i wypróbowania smaku :)

    ReplyDelete
  12. z brzoskwiniami jezcze nie jadłam i żałuje ;) chebtnie bym spróbowala ;)

    ReplyDelete
  13. Kasiu, jaka kratka na tej szarlotce
    Fiu , fiu , piękna i wierze ,że pyszna Widać , widać

    ReplyDelete
  14. coś magicznego jest w tych ciastach z kratką... no i jest to szarlotka :)

    ReplyDelete
  15. Dla mnie szarlotka to NIEBO! niech schowają sie torty z duza ilością kremu!

    ReplyDelete
  16. z kratką! ja mam świra na punkcie kratek!!

    ReplyDelete
  17. Jaki ogród,przepiękny. Czy na kolejne wakacje nie chciałabyś mnie zaadoptować?:)

    ReplyDelete
  18. ciasto pychota:) wyglada super i napewno smakuje pysznie:)
    kruche ciasto i jablka i brzoskwinie - ach jak to musi smakowac, mniam...

    ReplyDelete
  19. Przepiękna szarlotka a jaki ogród masz fajny!:)

    ReplyDelete
  20. To zdjecie 'buszu' jest piękne! Ta zieleń, to światło...Jak tajemniczy ogród :)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...