Ciasto to nie jest piernikiem, jaki znamy i pieczemy u nas. To tradycyjne angielski wypiek i to niekoniecznie świąteczny. Bo 'Parkin' to ciasto pieczone przez cały rok, także latem, podawany z podgotowanymi owocami (rabarbar, agrest), lodami i syropem.
Ciasto pochodzi z Yorkshire, w składzie oprócz mąki ma też płatki owsiane, ciemną melasę, imbir , brązowy cukier i tłuszcz (pierwotnie smalec, teraz masło), oraz inne przyprawy 'piernikowe'. Jest wilgotne, bardzo słodkie, lekko klejące (melasa i miód) i dobrze opakowane z powodzeniem przechowuje się przez tydzień lub dwa.
Zatem można je upiec wcześniej, a na święta odpakować i delektować się jego smakiem...jest pyszne.
Ponieważ to ma być ciasto świąteczne, dodałam do niego orzechy włoskie, które wspaniale komponują się z aromatem tego wypieku.
Polecam na święta, jest bardzo łatwe do zrobienia i smakuje wybornie!
Przepis zaczerpnęłam z programu 'Słodki James' w 'Kuchni TV' (pominęłam rabarbarowy 'kompot' i sos).Po cały przepis odsyłam TU.
PIERNIK ANGIELSKI - 'PARKIN'
170 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
szczypta soli 2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej mieszanki przypraw
120 g płatków owsianych
250 ml jasnego syropu z melasy (golden syrup)
75 ml czarnej melasy
150 g niesolonego masła, plus trochę do natłuszczenia formy
150 g miękkiego ciemnego cukru trzcinowego
2 średnie jajka, roztrzepane
25 ml mleka
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. Natłuść masłem wnętrze formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm i wyłóż ją pergaminem. Przesiej mąkę, sól, imbir, gałkę muszkatołową oraz mieszankę przypraw do dużej miski i zmieszaj z płatkami owsianymi. W małym rondlu połącz golden syrup, melasę, masło oraz cukier i ogrzej delikatnie, aż składniki się połączą. Wmieszaj całość do misy z suchymi składnikami. Dodaj teraz roztrzepane jajka oraz mleko i wymieszaj, otrzymując ciasto o gęstej, płynnej konsystencji. Przelej je do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 1-1¼ godziny, aż się zestali na środku (sprawdź drewnianym szpikulcem). Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5-10 minut, a następnie odwróć formę i wysuń ciasto.
Polecam!
A w ogrodzie biało...
jak tu u Ciebie pysznie i zimowo!
ReplyDeleteciacho wyglada znakomicie z tymi kawalkami orzechow:)
ReplyDeleteKass, jak jakie fajne ciacho ,aaaaa
ReplyDeletemożna się poczęstować
Kasiu, jak U Was biało! A ja myślałam, że w Twoich stronach, to taki klimat śródziemnomorski prawie:)
ReplyDeleteCiasto wygląda przepysznie, a jak to przepis Jamesa, to na pewno jest dobre!
Pozdrawiam cieplutko!
O kurcze, ile śniegu:0 U nas, nie ma wcale, tylko duży mróz:) A ciasto pysznie się prezentuje, tak świątecznie:)
ReplyDeletePozdrawiam:)
Tak, ciasto James'a to gwarancja sukcesu, jest baaardzo smaczne i w tym roku upiekę je na pewno na święta.
ReplyDeleteCo do zimy to mamy iście polarny krajobraz, a w tej chwili sypie i wieje tak, że mam za oknem jak na biegunie biało:)
Pozdrawiam mimo to bardzo ciepło!
Kasiu u Ciebie jak zwykle cudne smaki i aromaty...czuje ich zapach az umnie...naprawde ciekaweto ciacho,a ze moze polezec to fajnie,akuratmogewczesniej je upiec i do Polski zabrac.
ReplyDeleteWyobrażam sobie, że taki piernik musi być pyszny! Narobiłaś mi smaku :-)
ReplyDeletePozdrawiam!
pracowita pszczółko :) tyle pyszności u Ciebie i tak już świątecznie...
ReplyDeletea w ogrodzie jeszcze niedawno róże kwitły prawda? :)
Ciekawy ten angielski pierniczek, no i bardzo pysznie wygląda !:))
ReplyDeletePozdrowienia:)
Bardzo do mnie ten piernik przemawia. No i mam kolejny argument do zakupienia melasy! ;))
ReplyDeletePozdrawiam!
Ewam - polecam, to ciasto bardzo aromatyczne, jak dla mnie bardzo smaczne, wazna jest tu melasa...pozdrawiam
ReplyDeleteKuba - nic tylko zakasać rękawy i....
myniolinka - tak róże nadal na krzakach tylko że zmarzły bidule
Majana - jeśli lubisz takie mocno piernikowe, słodkie i lekko klejące to polecam!
Pozdrawiam wszystkich...
ps. nie nadążamy odśnieżać tak sypie:)
Po porszę kawałeczek :)
ReplyDeleteKasiu! U mnie całkiem podobnie - pełno śniegu, tylko takiego wspaniałego piernika brak! Nie znam tego przepisu i coś mi mówi, że nie będę długo czekać na sprawdzenie go:)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry. Spisuję sobie pani przepisy piernikowe i chciałam dopytać - ile dodać proszku do tej ilości mąki? Nie mam gotowej mąki z dodatkiem proszku. Agata.
ReplyDeleteWystarczy 1/3 łyzeczki, pozdrawiam :)
Delete