gry online

12/1/10

Ciasta świąteczne - piernik angielski 'Parkin'







Ciasto to nie jest piernikiem, jaki znamy i pieczemy u nas.  To tradycyjne angielski wypiek i to niekoniecznie świąteczny. Bo 'Parkin' to ciasto pieczone przez cały rok, także latem, podawany z podgotowanymi owocami (rabarbar, agrest), lodami i syropem.
Ciasto pochodzi z Yorkshire, w składzie oprócz mąki ma też płatki owsiane, ciemną melasę, imbir , brązowy cukier i tłuszcz (pierwotnie smalec, teraz masło), oraz inne przyprawy 'piernikowe'. Jest wilgotne, bardzo słodkie, lekko klejące (melasa i miód) i dobrze opakowane z powodzeniem przechowuje się przez tydzień lub dwa.
Zatem można je upiec wcześniej, a na święta odpakować i delektować się jego smakiem...jest pyszne.
Ponieważ to ma być ciasto świąteczne, dodałam do niego orzechy włoskie, które wspaniale komponują się z aromatem tego wypieku.  
Polecam  na święta, jest bardzo łatwe do zrobienia i smakuje wybornie!
Przepis zaczerpnęłam z programu 'Słodki James' w 'Kuchni TV' (pominęłam rabarbarowy 'kompot' i sos).
Po cały przepis odsyłam TU.


PIERNIK ANGIELSKI - 'PARKIN'

170 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej mieszanki przypraw
120 g płatków owsianych
250 ml jasnego syropu z melasy (golden syrup)
75 ml czarnej melasy
150 g niesolonego masła, plus trochę do natłuszczenia formy
150 g miękkiego ciemnego cukru trzcinowego
2 średnie jajka, roztrzepane
25 ml mleka

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. Natłuść masłem wnętrze formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm i wyłóż ją pergaminem. Przesiej mąkę, sól, imbir, gałkę muszkatołową oraz mieszankę przypraw do dużej miski i zmieszaj z płatkami owsianymi. W małym rondlu połącz golden syrup, melasę, masło oraz cukier i ogrzej delikatnie, aż składniki się połączą. Wmieszaj całość do misy z suchymi składnikami. Dodaj teraz roztrzepane jajka oraz mleko i wymieszaj, otrzymując ciasto o gęstej, płynnej konsystencji. Przelej je do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 1-1¼ godziny, aż się zestali na środku (sprawdź drewnianym szpikulcem). Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5-10 minut, a następnie odwróć formę i wysuń ciasto. 


Polecam!







A w ogrodzie  biało...

16 comments:

  1. jak tu u Ciebie pysznie i zimowo!

    ReplyDelete
  2. ciacho wyglada znakomicie z tymi kawalkami orzechow:)

    ReplyDelete
  3. Kass, jak jakie fajne ciacho ,aaaaa
    można się poczęstować

    ReplyDelete
  4. Kasiu, jak U Was biało! A ja myślałam, że w Twoich stronach, to taki klimat śródziemnomorski prawie:)
    Ciasto wygląda przepysznie, a jak to przepis Jamesa, to na pewno jest dobre!
    Pozdrawiam cieplutko!

    ReplyDelete
  5. O kurcze, ile śniegu:0 U nas, nie ma wcale, tylko duży mróz:) A ciasto pysznie się prezentuje, tak świątecznie:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  6. Tak, ciasto James'a to gwarancja sukcesu, jest baaardzo smaczne i w tym roku upiekę je na pewno na święta.
    Co do zimy to mamy iście polarny krajobraz, a w tej chwili sypie i wieje tak, że mam za oknem jak na biegunie biało:)
    Pozdrawiam mimo to bardzo ciepło!

    ReplyDelete
  7. Kasiu u Ciebie jak zwykle cudne smaki i aromaty...czuje ich zapach az umnie...naprawde ciekaweto ciacho,a ze moze polezec to fajnie,akuratmogewczesniej je upiec i do Polski zabrac.

    ReplyDelete
  8. Wyobrażam sobie, że taki piernik musi być pyszny! Narobiłaś mi smaku :-)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  9. pracowita pszczółko :) tyle pyszności u Ciebie i tak już świątecznie...
    a w ogrodzie jeszcze niedawno róże kwitły prawda? :)

    ReplyDelete
  10. Ciekawy ten angielski pierniczek, no i bardzo pysznie wygląda !:))
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  11. Bardzo do mnie ten piernik przemawia. No i mam kolejny argument do zakupienia melasy! ;))

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  12. Ewam - polecam, to ciasto bardzo aromatyczne, jak dla mnie bardzo smaczne, wazna jest tu melasa...pozdrawiam

    Kuba - nic tylko zakasać rękawy i....

    myniolinka - tak róże nadal na krzakach tylko że zmarzły bidule

    Majana - jeśli lubisz takie mocno piernikowe, słodkie i lekko klejące to polecam!

    Pozdrawiam wszystkich...
    ps. nie nadążamy odśnieżać tak sypie:)

    ReplyDelete
  13. Po porszę kawałeczek :)

    ReplyDelete
  14. Kasiu! U mnie całkiem podobnie - pełno śniegu, tylko takiego wspaniałego piernika brak! Nie znam tego przepisu i coś mi mówi, że nie będę długo czekać na sprawdzenie go:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  15. Dzień dobry. Spisuję sobie pani przepisy piernikowe i chciałam dopytać - ile dodać proszku do tej ilości mąki? Nie mam gotowej mąki z dodatkiem proszku. Agata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wystarczy 1/3 łyzeczki, pozdrawiam :)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...