gry online

12/15/10

Ciasteczka z marmoladą



U mnie mroźna i śnieżna zima. Wczoraj nasypała kolejna porcja białego puchu.  Rano brnęliśmy (ja i Kama) po dziewiczej połaci śniegu, mróz szczypał w nos,  łzy spowodowane wiatrem spływając po policzkach - prawie zamarzały.  Chwilami czułam się jak zdobywca bieguna :)... ale było cudownie!

Czekając na świąteczne smakołyki, umilam sobie czas podjadając ciasteczka, może nie całkiem odchudzające, ale podobno bezpieczne dla tuszy:)
W ramach przedświątecznej rozgrzewki, upiekłam pyszne ciasteczka podpatrzone u Aty.
Zmieniłam ich formę - w oryginale rurki - u mnie koperty lub łódki.  Ale nie kształt tu jest ważny, liczy się smak!  Ciasteczka są bardzo smaczne. Krucho-drożdżowe ciasto bez cukru (Ata poleca dla tych, co trzymają linię:)), nadziane marmoladą (u mnie brzoskwiniowa), oprószone cukrem pudrem (jak śniegiem) - rozpływają się w ustach... gorąco polecam!



CIASTECZKA  Z MARMOLADĄ

*  4 szkl maki pszennej
*  250g masła
*  1 szkl gęstej śmietany 18%
*  cukier waniliowy
*  20g drożdży

*  marmolada lub gęsty dżem
*  cukier puder do posypania


Drożdże wymieszać ze śmietaną do rozpuszczenia.
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy i smietanę z drożdżami. Połączyć wszystkie składniki i zarobić ciasto.  Powinno być gładkie.
Rozwałkować na grubość 3mm i radełkiem pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na środku każdego połozyć łyżeczkę marmolady lub gęstego dżemu** i zlepić przeciwległe rogi. Można zlepiać tylko dwa rogi (wyjdą łódeczki) lub wszystkie cztery - składając po dwa (będą koperty). Piec w 180stC przez 15-20 minut. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



** Jeśli nie mamy dostatecznie gęstej marmolady, możemy użyć dżemu, który zagęszczamy łyżką maczki ziemniaczanej lub suchym kisielem o takim smaku jak dżem.








28 comments:

  1. haha jestem pierwsza!!takie buleczko-ciasteczka tospecjalnosc mojej mamy...i juz wiuem jak smakuja,dlatego porywam jedno!!a zima piekna u Ciebie

    ReplyDelete
  2. mmm... ale smakolyki:) takie ciasteczka bardzo lubie:)

    ReplyDelete
  3. A u mnie śniegu nie ma, tylko deszcz :( Chyba na osłodę zjadłbym parę takich oprószonych śniegiem ciastek.

    ReplyDelete
  4. Bardzo wdzięczne takie malutkie ciasteczka. :)

    ReplyDelete
  5. Przepysznie się prezentują i na pewno tak smakują.
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  6. Ślicznie wyglądają te ciasteczka. Zdecydowanie z gatunku tych, które pochłaniam w dużej ilości!
    Częstuję się i pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  7. Ten cukier waniliowy to jeden, tak?

    Ciasteczka same w sobie świetnie się zapowiadają. Tylko to masło takie mało "liniowe"... Choć ja ostatnio, grudniowo, już całkiem odpuściłam wszelkie diety. To nie miesiąc na katowanie się. ;))

    ReplyDelete
  8. Jak ja kocham takie ciasteczka, to nie masz pojęcia. Akurat jestem głodna, bez kolacji, nie wiem, co bym dała za to ciasteczko do herbaty!

    ReplyDelete
  9. Bardzo się cieszę, że wykorzystałaś mój przepis :-)
    Tak szczerze mówiąc - w oryginale, to te rureczki są rogalikami, tylko ja z lenistwa poszłam na łatwiznę ;-D

    ReplyDelete
  10. Kass, ostatniezdjecie jest przepiekne, juz myslalam ze cos o ciesteczkach napisze, ale zdjecie mnie tak zaczarowalo, ze tylko sie zachwycem :)) Pozdrawiem, wiesz ze u mnie polacie takiego nietknietego sniegu na balkonie?

    ReplyDelete
  11. Cudowne te ciasteczka Kass i jakie zdjęcia piękne!:)
    A wiesz, ja też brodziłam dziś w śniegu z Dinem (naszym psem). Bylismy nad morzem, aż mi rzęsy zamarzły;)
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  12. Aż oczy trudno oderwać tak apetycznie wyglądają, no i do tego nietuczliwe, hmmmmm, zdecydowanie coś dla mnie ;-)

    ReplyDelete
  13. Ewam łap szybko bo zostały ostatnie sztuki, a przepis nie jest odkrywczy to fakt, tez juz pieklam z tego przepisu rogaliki...jednak koperty inaczej smakują, czyżby kształt wpłynął na to?

    aga ja tez lubię...niestety:))

    Sokomaniak to gdzie Ty mieszkasz? przecież w całej Polsce zimowo, u mnie w nocy ma być -15st dzisiaj

    Paula dziękuję!

    cukrowa wrózka - małe ale jakie dobre!

    Anucha - tak, są baaardzo smaczne!

    KUCHARNIA - masz racje, w małych ilościach zdecydowanie sie nie da....zapraszam częstuj się!

    Zayton , cukier tylko jeden i to bardziej dla zapachu niż słodkości, a masło? no cóż, nie ma tak dobrze, jak mają byc pyszne to i masło musi być...

    dragonfly - kochana, nie katuj sie tylko wyciągaj rekę i zajadaj:)

    Ata - dziękuje za pyszny przepis, a rogaliki tez piekłam, tylko bodajże ciasto rosło w lodówce i dopiero wykrawałam, i tez były pyszne!

    buruuberii, dziekuję...i jak nie kochać takiej pieknej zimy?

    majanko to u mnie tez tak było, w dodatku nie ubralam się za ciepło bo nie spojrzalam na termometr i...jutro będę mądrzejsza:)

    Aniu dziekuję, ja tez lubie te nietuczliwe:))

    Pozdrawiam ciepło wszystkich w ten mroźny wieczór!

    ReplyDelete
  14. Ojoj, uwielbiam takie ciacha!

    ReplyDelete
  15. Kocham takie ciasteczka do herbatki ... ślicznie u Ciebe wyglądają :)

    ReplyDelete
  16. Mniam, mniam...bardzo zachęcająco! :)

    ReplyDelete
  17. Kass, ciasteczka są śliczne! Za mną one tez chodziły, ale wypatrzone w jakimś innym miejscu. Są takie fajne, że ...przysięgam...! przyjdzie czas i na nie!
    To mówisz, ze i w najcieplejszym miejscu Polski też zima(teraz to u mnie najcieplej - jedyne minus 10).
    Serdeczności!

    ReplyDelete
  18. Piękne ciasteczka :) A jak fajnie zawinięte:)

    ReplyDelete
  19. Piekłam ostatnio bardzo podobne z przyjaciółką- są wspaniałe! A ile radości daje klejenie ich... :)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  20. Wygladaja rewelacyjnie. Musza byc przepyszne. I juz czuje jak rozplywaja sie w ustach... mniam :)

    ReplyDelete
  21. Pyszności... ciastka u mnie w domu znikają jak w zaczarowanym domu, może na Nowy Rok spróbuję je upiec...pozdrawiam i dziękuję za inspiracje...

    ReplyDelete
  22. Ile to się piecze ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok 15 minut, zależy od wielkości ciastek, jak większe to 20minut.

      Delete
  23. Zainspirowany tym przepisem postanowiłem trochę pokombinować (głównie dlatego, że nie miałem śmietany) i ciut pozmieniać. Moja wersja tutaj: www.naokonajezyk.blogspot.com/2013/11/ciasteczka-trojpoowkowe.html.
    Dziękuję za inspirację i gratuluję wielu ciekawych pomysłów na blogu (już wiem, że z co najmniej kilku z nich skorzystam) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się że mogłam pomóc i że ciasteczka wyszły smaczne, zaraz ide do Ciebie zajrzeć... pozdrawiam:)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...