gry online

2/25/12

Pszenno-żytnie bułki z zaparką




























Czy Wy też czujecie wiosnę? 
W moim ogrodzie zaczynają kwitnąć przebiśniegi, z ziemi wychodzą stadnie tulipany i żonkile, powoje pączkują, ptaki wesoło śpiewają - nieuchronnie idzie WIOSNA :)  Jakże mnie to cieszy:)








Upiekłam bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem zaparki, która sprawiła że są one sprężyste i zachowują dłużej świeżość.  Mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.  Na śniadanie, na kolację, z wędliną , serem, dżemem, albo bez dodatków z kubkiem mleka.  
Polecam!



BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE Z ZAPARKĄ

/15 bułeczek/

zaparka:
*  80g mąki żytniej chlebowej - typ 720
*  150g gorącej wody

Zalać gorącą wodą mąkę i energicznie wymieszać na gładką masę, bez grudek - ostudzić.

ciasto właściwe:
*  600g mąki pszennej chlebowej - typ 850
*  390g wody
*  30g drożdży świeżych
*  1 łyżeczka cukru
*  1 łyżeczka miodu
*  1i 3/4 łyżeczki soli
*  1 łyżka oliwy

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier i miód - wymieszać.
Do większej miski wsypać mąkę, dolać rozpuszczone drożdże, oliwę, wsypać sól i dodać zaparkę.  
Wyrobić ciasto przez ok 8 minut, przykryć miskę i odstawić w cieple na 1 godzinę do podwojenia objętości.  
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki - okrągłe lub podłużne - i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do papuszenia.  W tym czasie nagrzać piekarnik do 190stC. 
Wstawić do naparowanego piekarnika (kilka psiknięć spryskiwaczem) na ok 20-25 minut.  Bułeczki powinny ładnie się zrumienić.  Wyjąć na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!


*



36 comments:

  1. Kasiu Ty wiesz, ze ja zrobie je jutro chłopakom na śniadanko:) cudone są:)

    ReplyDelete
  2. Jak ładnie, przytulnie i domowo :)

    ReplyDelete
  3. sliczne sa te buleczki...tez mmnie naszla na nie ochota i z tego co czytam nie sa trudne:)
    A ja tez czuje wiosne...u mnie widac juz fioleczki takie malenkie niesmiale...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ewuś piecz, nie sa trudne i naprawdę bardzo smaczne, pozdrawiam wiosennie:))

      Delete
  4. O tak, ja też czuję wiosnę:)
    Piękne bułeczki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, pozdrawiam...oczywiście wiosennie:)

      Delete
  5. przyznam, że pierwszy raz widzę coś takiego jak zaparka. Ale jeśli dłużej zachowują świeżość, to może się skuszę.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Często stosuje się tą metodę zaparzając mąkę na baby drożdżowe lub piekąc chleb, metoda prosta a efekt bardzo fajny bo ciasta zaparzane są wilgotne, sprężyste i zachowują dłużej świeżość, polecam!

      Delete
  6. Kasiu, ja przez Ciebie wpadnę w kompleksy! Takie cudne bułeczki, marzenie! Jedyne jakie zrobiłam dotąd zapomniałam posolić i były beznadziejne. Może się kiedyś z nimi przeproszę, na razie popatrzę sobie na te u Ciebie:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu ja uważam że łatwiej upiec bułki niż dobry chleb, tak więc nie zrażaj się tylko eksperymentuj i na pewno dojdziesz do podobnych wniosków, ja mam kilka przepisów-pewniaków z których bułki zawsze wychodzą pyszne, pozdrawiam niedzielnie:)

      Delete
  7. dopiero uporalam sie z Twoimi buleczkami do hot- dogow, a juz mnie kusisz nastepnymi... Kasiu, nie zawiodlam sie na zadnym z Twoich przepisow, wiec i z tego chetnie skorzystam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu cieszę się że smakowały, te na pewno tez Ci posmakują bo są naprawdę bardzo smaczne, pozdrawiam:)

      Delete
  8. Czuje wiosnę czuję, ach :)
    A bułeczki cudowne Kass.
    Miłej niedzieli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majanko u Ciebie tez chyba podobna aura co u nas, tak więc wiosennie już pewno jak we Wrocławiu:) miłej niedzieli:)

      Delete
  9. Prawie czuję zapach bułeczek:) Tylko nie bardzo mam gdzie kupić mąki , o których piszesz:( Wiosna jeszcze niezdecydowana, ale mimo deszczu i wietrzyska, zdecydowanie cieplej:) Pozdrawiam nocą:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaprysiu te bułki możesz upiec także z innej pszennej mąki np luksusowej, tylko żytnia musi byc chlebowa... u mnie dzisiaj swieci słonce już całkiem wiosenne:))

      Delete
  10. kass... te bułeczki wyglądają cudnie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, zapewniam że i smakują całkiem nieźle:)

      Delete
  11. Kasiu właśnie wyjęłam z piekranika ...za chwilę pyszne śniadanko z ciepłymi bułeczkami:) ależ pachną:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu i jak śniadanie?
      Miłej niedzieli:))

      Delete
    2. Kasiu wyśmienite są te bułęczki ....Olek zajadała, Przemek zajadłam i ja też:) ....śniadanko mieliśmy iście świąteczne:) powtórzę je jeszcze nie raz:)

      Delete
    3. Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

      Delete
  12. Widziałam dziś na własne oczy te Twoje przebiśniegi, cuuudne są i takie optymistyczne!
    Bułeczki wspaniale wyglądają pewnie są równie pyszne.
    Pozdrawiam słonecznie:)

    ReplyDelete
  13. Basiu ja juz wiosenne ciuchy zaraz wyciągam:))))
    A bułeczki szczerze polecam :)

    ReplyDelete
  14. weszłam na chwilkę, a już chyba z 10 przepisów u ciebie nazbierałam do zrobienia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj, to masz sporo pracy:) pozdrawiam!

      Delete
  15. Podpatrzylam ten przepis wczoraj u Joli na blogu, i zrobilam te swietne buleczki....Mam tylko jedno pytanko, jaka konsystencja ciasta powinna byc....moje ciasto wyszlo bardzo luzne, ale to chyba przez to ze prze moja nie uwage dodalam do zapraki o 50 gr wiecej wody.....hihihi
    W smaku sa pycha!!!! Tak jak inne Twoje przepisy!!!!

    ReplyDelete
  16. Mam jeszcze jedno pytanko, gdzie idzie ta jedna lyzka oleju??? W skladnikach jest, ale w samym wykonaniu juz nic na temat oleju nie pisze :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olej oczywiście dodać należy do reszty składników, zaraz poprawię niedopatrzenie, pozdrawiam :)

      Delete
  17. Upiekłam dzisiaj te bułeczki; miękkie, pyszne.
    Dziękuję za przepis.

    ReplyDelete
  18. Wspaniale buleczki, jutro robie :)!

    ReplyDelete
  19. Zrobilam! Sa przepyszne! Bardzo mieciutkie i puchate :) dziekuje za przepis ;*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę że smakują, dziękuję i pozdrawiam:))

      Delete
  20. Nice post thank you Jay

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...