gry online

6/16/12

Pavlowa z truskawkami





Musimy przygotować się do meczu, smacznie przygotować:)
Liczę na wspaniałe wrażenia i zwycięstwo naszej druzyny, a Wy?
Jeszcze nie wiem co zrobię z 'konkretów' ale wiem co będzie na deser:)

Po Neli zaraz potem następuje obowiązkowo Pavlowa:)...dlaczego?  bo z pozostałych po tarcie białek, najlepiej upiec  bezę... a w lecie (wiem, wiem jeszcze nie ma lata) to jak beza to oczywiście deser doskonały czyli 'Biała Pavlowa'!  Krucha zwiewność bezy, aksamitny krem śmietanowy i pyszne, wspaniale aromatyczne truskawki ...mmmmm:)
Zapraszam na niebiańskie ciacho!




BIAŁA PAVLOWA

/beza o śr 22-26cm/

*  6 białek
*  300g cukru drobnego do wypieków
*  1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
*  2 łyżeczki soku z cytryny

*  500ml śmietany kremowej
*  2 łyżeczki cukru pudru
*  cukier waniliowy
*  500g truskawek

Ubić białka na gładką i lśniącą pianę**, po czym ubijając dalej dodawać partiami cukier a na końcu skrobię i sok z cytryny.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg posługując się dnem tortownicy lub talerzem.
Rozprowadzić pianę na blasze starając się utworzyć koło, wyrównać łopatką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stC na 5 minut.  Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130stC i piec przez ok 1,5 - 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, studzić bezę nie wyjmując jej z pieca.  Najlepiej jeśli pozostawimy bezę do dnia następnego a przynajmniej na kilka godzin.
Beza nie powinna być zrumieniona, powinna być z wierzchu jasna, krucha i zupełnie sucha, może natomiast być lekko popękana.  Wnętrze ciasta powinno mieć konsystencję pianki - miękkie ale nie mokre.  Jeśli podczas pieczenia zauważycie że zaczyna się rumienić, zmniejszyć temperaturę i wyłączyć górne grzanie, piec (a właściwie suszyć) tylko z dolną grzałką.

Ubić śmietanę na sztywno, dosypać cukier, cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać do połączenia składników.
Dekorujemy bezę czapą bitej śmietany a na wierzchu układamy umyte i wysuszone truskawki.***


**Białka najpierw ubijamy 1-2 minuty na niskich obrotach, po czym zwiększamy moc miksera i ubijamy na sztywno. 
***Oprócz truskawek ułożyłam na śmietanie pokrojony w plasterki banan, a całość posypałam gorzką czekoladą. 


Uwaga:  deser najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, mozna wcześniej ubić śmietanę i przechować w lodówce a udekorować tuż przed podaniem!



Ciasto w barwach narodowych , więc w sam raz na dzisiejszy wieczór:))

*




31 comments:

  1. Jaka ładna Ci wyszła, a na takie ciepłe dni jest idealna :D

    ReplyDelete
  2. Kass, ta Pavlova jest cudowna! Robilam ja tylko raz dawno temu wiec chyba czas najwyzszy zrobic po raz kolejny :)) A Polakom oczywiscie zycze dzis zwyciestwa :)

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koniecznie zrób bo z truskawkami chyba najlepiej smakuje, pozdrawiam:)

      Delete
  3. Tortura od samego rana;-((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu a ja nazwałabym to ćwiczeniem silnej woli:)

      Delete
  4. Wygląda wspaniale! Pysznie i pięknie!

    ReplyDelete
  5. w tak pysznej i slodkiej oprawie mecz musi sie udac...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu , musi się udać inaczej nawet nie myślę:)

      Delete
  6. Fantastyczna beza. Świetne wykorzystanie białek. Musimy z córką z Twojego przepisu skorzystać, już się na to cieszę chociaż od słodyczy powinnam się trzymać z daleka.
    U nas córa upiecze ciasto z jagodami pod pierzynką z kruszonki.
    A na mecz czekam , aż się sobie dziwię, że tak mnie to podnieca , ale po meczu z Rosją , który oglądałam dużo sobie obiecuję po grze naszych.

    Załączam pozdrowienia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez powinnam trzymać się z daleka...ale to tylko teoria:)
      ...czekałam na ten mecz i co? nic, nie wygraliśmy, szkoda:( pozdrawiam!

      Delete
  7. Uwielbiam Twoje zdjęcia:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miło mi że Ci się podobają, pozdrawiam:)

      Delete
  8. Kasiu, piękna!
    ach, deser idealny. i tak ładnie sie prezentuje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję , jesteś bardzo miła, pozdrawiam:)

      Delete
  9. Piękna beza! Ja do bezy robię podchody już dość długo ale wciąż nie mam odwagi, boję się, że mi nie wyjdzie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beza wbrew pozorom jest łatwa do zrobienia, myślę że najważniejsze jest pieczenie albo suszenie, ważne jest aby nie zrumienić jej i aby dobrze się wysuszyła...mnie pierwsze nie wychodziły zbyt dobrze ale kolejne były coraz lepsze...

      Delete
  10. Już drugi blog na którym króluje Pavlowa ,dopisuje do mojej listy wypieków bo jak widzę warto!!
    Jaka ta Kaja odważna na głębokie wody ją ciągnie:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja dzisiaj na 4-ech znalazłam Pavlowa:)
      Kaja uwielbia kąpiel w Odrze, mimo kalepiej łapy całkiem dobrze pływa:)

      Delete
    2. ...oczywiście miało być: kalekiej!

      Delete
  11. Kasiu uwielbiam Pavlową:) a taka z tryuskawkami jest wyśmienita:) buziaczki

    ReplyDelete
  12. Pavlova jest wspaniała, cudownie u Ciebie wygląda.
    Pozdrawiam ciepło:)

    ReplyDelete
  13. Wygląda pięknie, aż szkoda ją zjeść... :-)

    ReplyDelete
  14. Fantastycznie Ci wyszło to cudo! Uwielbiam ten rarytas!

    ReplyDelete
  15. U mnie na blogu też się wczoraj pojawiła :)

    ReplyDelete
  16. Właśnie zjedliśmy, z jagodami zebranymi przez córkę i męża, z filiżanką kawy. Pyszności...aneta.jeziorna@wp.pl

    ReplyDelete
  17. Dziękuję za przepis, skorzystałam, beza się udała - choć bałam się, że to strasznie trudny i kapryśny deser, a cały tort po prostu palce lizać. Moja Pavlowa wyszła tak http://1.bp.blogspot.com/-hE0i_nsqbgY/T-pCFE4YA0I/AAAAAAAABQs/PzNS9UnVF2E/s400/beza_pavlova_800.jpg
    Dziękuję też za inne przepisy;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pięknie Ci wyszła, cieszę się że smakowała, my też uwielbiamy Pavlową:))
      pozdrawiam:)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...