gry online

6/27/12

Letnie tartaletki z serkiem mascarpone



Nie sposób nie zrobić takich tartaletek w sezonie chociaż raz... można umieścić w nich prawie każde letnie owoce, zwłaszcza jagodowe.  Są pyszne z poziomkami, niestety nie trafiłam na nie jeszcze w tym roku.  Zbiory w moim ogrodzie są baaardzo mizerne, starczyłoby pewno na jedną lub dwie tartaletki:)
Są już czarne jagody, wciąż jeszcze są truskawki, pojawiły się porzeczki, maliny... to moje ulubione letnie ciastka.   Kruchy spód (wg mnie najlepszy z przepisu Neli ), delikatny krem z mascarpone i świeże aromatyczne owoce...  Polecam!

TARTALETKI  Z  KREMEM Z SERKA MASCARPONE 
I LETNIMI OWOCAMI
/na ok 16 tartaletek/

ciasto:***
* 200g mąki
*  120g masła
*  2 żółtka
*  2 płaskie łyzki cukru
*  1/2 łyżeczki soli

Zagnieść kruche ciasto, zlepić w kulę i zawinąć w folię spożywczą.  Włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki. 
Wyjąć z lodówki, rozwalkować lekko podsypując mąką na gr ok 3 mm. Wylepić foremki, włozyc na wierzch kawałeki folii aluminiowej i wsypać do każdej suchy groch lub fasolkę.  
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Wstawić do pieca na 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiec na rumiano (5-10 minut).
Wyjąć na kratkę, przestudzić i wyjąć z foremek.

krem:
*  1/2 szkl śmietanki kremowej 30%
*  300g serka mascarpone
*  2 łyzki cukru pudru
*  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Śmietankę dobrze schłodzić.  Ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywno.  Ser wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii.  Dodać do smietany 2 łyzki serka i dobrze wymieszać, potem dołożyć resztę i dokładnie wymieszać łyżką.  

wierzch:
*  owoce: jagody, truskawki, poziomki, maliny, porzeczki....

Upieczone tartaletki wypelnić kremem i udekorować owocami... PYCHA!
Smacznego:)



*** Spody do tartaletek można upiec wcześniej, po wystudzeniu zapakować do puszki lub pudełka i wykorzystać w dowolnym czasie. Ciastka można przechowywać przez 2 tygodnie bez uszczerbku na walorach smakowych:)  



*

Ostróżka


39 comments:

  1. Krem z serka mascarpone na pewno by mi się udał.Właśnie wyszłam z kuchni po nieudanym Creme Patissiere:/och chyba to plamy na księżycu:/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurcze czemu Ci nie wyszedł? zwarzył się czy co?...

      Delete
    2. Dla poprawy nastroju chociaż tutaj sobie popatrzę.Piękne zdjęcia,a obrusik przecudowny

      Delete
    3. Jeśli jajka ubiły się dobrze na kogel-mogel to powinno wyjść... może za szybko wlewałaś smietankę i cukier w żółtkach sie rozpuścił... naprawdę nie mam innego wytłumaczenia...

      Delete
  2. Krem mascarpone i do tego owoce - marzenie. :)
    Bardzo fajny pomysł.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pomysł nie nowy ale bardzo smaczny:)

      Delete
  3. Też przymierzam się do tartaletek. Twoje wyglądają cudnie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnie się tez podobaja... no i smakują całkiem nieźle:))

      Delete
  4. Niestety, ale mogłabym zabić dla takiego ciasteczka! Całe szczęście nie muszę, mogę je sobie upiec;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu już po diecie?

      Delete
    2. Jeszcze długo nie:-( Pisałam teoretycznie:-)

      Delete
  5. U mnie też tartaletki. Z lemon curd i ricottą! Warto...

    ReplyDelete
  6. urocze,po prostu do schrupania;))

    ReplyDelete
  7. No nie ... przeglądam sobie blogi i to jest trzeci kulinarny pod rząd ... głodna się zrobiłam jak cholerka :-)

    ReplyDelete
  8. Twoje zdjęcia są szałowe, Kasiu!
    a babeczki pełne słońca i takie wakacyjne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miło ze Ci sie podobaja... pozdrawiam:)

      Delete
  9. Piękne, pysznie wyglądają, zjadłabym sobie takie, oj zjadła;)

    ReplyDelete
  10. Ostróżka przecudna, a tartaletki pierwsza klasa!

    ReplyDelete
  11. a ja wciąz nie mam odpowiednich foremek...najwyzszy czas je kupic bo patrząc na takie cudenka az zal serce sciska, ze nie mozna zrobic.Pozdrawiam, Kasienko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu ja tez długo ich nie miałam, a jak kupiłam to zaraz m mi kupił i jeszcze dostałam kilka i teraz mam ich full:)

      Delete
  12. Ależ one piękne są! Pełne lata, urocze maleństwa. I ostróżka śliczna:)
    Usciski:*

    ReplyDelete
  13. Cudowne tartaletki:) Uwielbiam takie małe owocowe słodkości:)

    ReplyDelete
  14. Apetyczne tartaletki. W mojej lodówce wciąż czekana swoją kolej mascarpone, mam zamiar zmierzyć się tartą truskawkową

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zmierz się koniecznie bo to jest po prostu pyszne!

      Delete
  15. Pyszne!
    Muszę w końcu wypróbować te kruche spody wg Neli:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ciasto mi ostatnio bardzo przypadło do gustu:) ale tak powaznie, to naprawdę fajne maslane i kruche ciasto , na tarty doskonałe:)

      Delete
  16. Pycha... Pyszny ten twój blog więc linkuje i zapraszam również do siebie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zajrzałam, dziękuje i pozdrawiam:)

      Delete
  17. jak one ladnie sie prezentuja, no i musza smakowac wysmienicie:)

    ReplyDelete
  18. Cudne są! Ja już w tym sezonie partie z jagodami zaliczyłam, ale w mniejszych foremkach, muszę koniecznie nabyć takie większe, tartaletkowe jak Twoje :)

    ReplyDelete
  19. coś takiego za mną chodzi, lekko słodki wypiek z orzeźwiającymi, świeżymi owocami. na jeden kęs, idealne :)

    ReplyDelete
  20. boszeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ale smakolyki tu masz, bede zagladac :D

    ReplyDelete
  21. Wspaniale Kass. Takie letnie i kuszace. Czestuje sie jedna tartaletka :)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...