Jesienne smaki opanaowały moją kuchnię.
Dziś podam przepis na potrawę, która mimo prostoty składników, jest zaskakująco smaczna:)
Inspiracją była znowu moja córka, która niedawno przygotowała bakłażany zapiekane z nadzieniem ziemniaczanym. Pomyślałam, że to całkiem niezły pomysł do wykorzystania i nadziałam podobnie cukinie i kabaczki. Wyszlo naprawdę bardzo smacznie, polecam na jesienny obiad lub kolację.
ZAPIEKANA CUKINIA /LUB KABACZKI /
Z NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM
/składniki na 2 osoby/
* 2 cukinie lub kabaczki
* 4 większe ziemniaki
* 2 cebule
* plasterek wędzonego boczku
* 6 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
* łyżka bryndzy
* kilka łyżek oliwy
* 4 łyżeczki masła
* natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* majeranek, gałka muszkatałowa
Piekarnik nagrzać do 180stC.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i rozgnieść widelcem.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie do zeszklenia wraz z pokrojonym boczkiem.
Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiakać.
Do rozgniecionych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, pomidory, rozgnieciony czosnek i doprawić solą, pieprzem (nie żałować!), majerankiem i odrobiną gałki muszkatałowej.
Wymieszać składniki nadzienia.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, łyżką wyjąć gniazda nasienne a na to miejsce nałożyć farsz z lekką 'górką'
Blachę posmarować oliwą, ułożyć napełnione cukinie, na każdej położyć wiórek masła lub plasterek topliwego sera , plasterki pomidora świeżego i wstawić do zapieczenia na ok 50-60 minut.
Podawać z łyżką jogurtu greckiego.
*
juz zapisałąm i jutro robię :)
ReplyDeleteCiekawa jestem czy tez będa Ci tak smakować:)
DeleteWyszły pyszne :) dodałam jeszcze do nadzienia paprykę i zamiast bryndzy fetę i posypałam mozarellą :)
DeleteZ papryką musiały swietnie smakować, tez myślałam o dodaniu jej następnym razem, cieszę się że smakowało, pozdrawiam:)
DeleteAle apetycznie tutaj się prezentuje. :) Uwielbiam zapiekaną cukinię, ale nigdy nie wypełniałam jej ziemniakami.
ReplyDeletePrzepis jest rewelacyjny, kwintesencja jesieni! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam serdecznie
ReplyDeleteZ tych składników musi być pyszne! :)
ReplyDeleteto musi byc naprawde smaczne:)
ReplyDeleteWygląda pysznie ,aż zgłodniałam na szczęście lodówka zamknięta na kłódkę o tej porze:)
ReplyDeleteależ kolory!!! taka jesień na talerzu poproszę :) musi być bajecznie pyszna!!!
ReplyDeleteSuper pomysł, danie wygląda świetnie , kolorowo,pysznie:)
ReplyDeletePozdrowienia.
Pysznie wygląda :) Jeszcze nie jadłam cukinii z takim ziemniaczanym nadzieniem :)
ReplyDeleteZapowiada się pysznie!
ReplyDeleteChyba się skuszę:)
ja dopiero powoli zdaję sobie sprawę z tego, że to koniec lata, a u ciebie już rządzą jesienne smaki :) Ale pięknie wyszła ta "zapiekanka".
ReplyDeletetaką cukkinię to ja muszę wypróbować. Wygląda, że ślinka cieknie.
ReplyDeleteUwielbiam Twoje zdjecia Wrocławia:) ....a z takimi cukiniami też bym sie polubiła:) Pozdrawiam Kasiu:)
ReplyDeleteKass chyba bym nie wpadła na takie połączenie a jest rewelacyjne , złóż córce gratulacje pomysłu , oj rosnie CI Kasia konkurencja ;);)
ReplyDeleteostatnio zajadam się cukinią ale nadziewanej ziemniakami nie jadłam
ReplyDeletefajny pomysl na cukinie :)
ReplyDeleteswietne zdjecia :)