gry online

10/26/12

Ciasto dyniowe z karmelizowaną dynią i jabłkami



 Jesień zaczęła się panoszyć, nie dość że dzień coraz krótszy to jeszcze do tego coraz  niższe  temperatury i deszcz.  No cóż tak być musi!  Przecież to koniec października i za tydzień zapanuje mój ukochany listopad.  Nie narzekam, że nos marznie a ręce trzeba opatulać w rekawiczki,  nie boczę się na wczesne ciemności i noszenie parasola:)
To mimo wszystko wspaniały czas, pozwalający na cieszenie się domowym ciepłem, na czytanie, czytanie, czytanie...bez skrupułów, dzierganie ubranka dla jamnika, pieczenie i eksperymenty kulinarne, długie rozmowy przy rozgrzewającej herbacie... oj dużo, dużo i jeszcze dużo więcej:)) 
Póki co trwa święto dyni, więc atmosferę domowę ogrzewają pomarańczowe słońca, mimo że za oknem nic nie świeci:) **
To ciasto, to jeden z moich eksperymentów.
Pomyślałam że spróbuję skarmelizować kawałki dyni i okazał się to całkiem niezły sposób na wykorzystanie dyni w cieście.  Część tak przygotowanej dyni przetarłam a resztę dodałam w kawałkach. Połączenie z jabłkami i cynamonem okazało się trafione.
Polecam!




**...odwołuję! dzisiaj świeci piękne słońce:)



CIASTO Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKAMI
/forma o śr 27cm/

*  2 i 1/2 szkl mąki pszennej
*  4 duże jaja
*  2/3 szkl cukru trzcinowego jasnego
*  1/2 szkl oleju roślinnego
*  2 łyżeczki cynemonu
*  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  szczypta soli
*  2/3 szkl przetartej dyni ***

wierzch:
*  3 jabłka
*  1/2 mniejszej dyni 'hokkaido'
*  3/4 szkl cukru + 1/2 szkl wody

Najpierw należy przygotować karmelizowaną dynię i jabłka.  
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę.  Dynię dokładnie umyć (nie obierać) i pokroić - podobnie jak jabłka - na mniejsze kawałki.
Do  płaskiego rondla wsypać cukier, wlać wodę i podgrzać aż powstanie syrop. Wrzucićć pokrojone  jabłka i podgrzewać na średnim ogniu ado momentu aż będą szkliste ale jędrne.  Wyjąć łyżką cedzakową do miski.  Do gorącego karmelu włożyć kawałki dyni i chwilę podgrzewać aż się lekko skarmelizują. Wyjąć kawałki dyni z karmelu, część dyni przetrzeć przez sito lub zmiksować (*** 2/3 szkl) a resztę kawałków dołożyć do jabłek. 




Nagrzać piekarnik do 190stC.
Do miski miksera wbić jajka i ubić je z cukrem trzcinowym.  Następnie dolewać olej i dodawać po łyżce przetartej dyni a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.   Wymieszać i przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Na wierzchu rozłożyć karmelizowane jabłka i dynię.
Wstawić do upieczenia na 50-60 minut.  Sprawdzić patyczkiem czy jest dopieczone w środku.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!




*
Miłego weekendu:)


22 comments:

  1. Jakie jesienne to ciasto w kolorze i w smaku pewnie!!!
    pozdrawiam słonecznie!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo jesienne... ja lubię takie smaki o tej porze roku, pozdrawiam:)

      Delete
  2. Pyszności! Pozdrawiam jesiennie, ale płomiennie;-))

    ReplyDelete
  3. przepiękne kolory na talerzu! ciasto wygląda pysznie :)

    ReplyDelete
  4. Piękne jesienne klimaty / i na talerzu i na spacerze :) /

    ReplyDelete
  5. Śliczne zdjęcia. A te jesienne klimaty są po prostu piękne. Cudne i pyszne ciasto:)
    Pozdrowienia KAss:*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Madziu, miłego weekendu:)

      Delete
  6. Pychotka! Piękna i smaczna jesień! Pozdrawiam

    ReplyDelete
  7. jesień u ciebie , Kasiu, jest taka kolorowa ,a ciasto , no coś zachwycającego i pięknego

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alu właśnie pada snieg z deszczem, niestety kolory dziasiaj mniej intensywne, buziaki:)

      Delete
  8. Kasiu zjawiskowe ciasto ....cudowne do szklanki gorącej herbaty ....i do zajadania przy wspaniałej książce:) wielki bzuiaczek zasyłam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu dziękuję i pozdrawiam znad gorącej herbaty z cytryną:))

      Delete
  9. Kasienko jak Ty to robisz, ze nawet listopad zaczyna mi sie podobac. Tak go ladnie zareklamowalas, a zwlaszcza tyle miejsca na czytanie, do tego jeszcze kawalek tej pysznosci z karmelizowaną dynią i jest cudownie. Usciski.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu bo listopad to taka trudna miłość:) ale jak się go pokocha to już na zawsze, buziaki dla Ciebie i Rodzinki:))

      Delete
  10. mmm... kuszaco wyglada:)

    ReplyDelete
  11. ile gramó/kilokgramów dyni powinnam użyć do ciasta. Jestem początkującą kucharką i nie wiem ile waży 1/2 dyni. aha... i czy mogę użyć innej dyni niż hokkaido, bo nie wiem jaką mam w domu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj, dyni powinno być mniej więcej 50-60dag, odpowiadam dzisiaj bo mi komp siadł i miałam krótką przerwę... pozdrawiam:)

      Delete
    2. ...acha zapomniałaam dodać że można użyć innej dyni. ale jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać troszkę mąki - bo hokkaido jest dosyć suchą dynią.

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...