Jesień zaczęła się panoszyć, nie dość że dzień coraz krótszy to jeszcze do tego coraz niższe temperatury i deszcz. No cóż tak być musi! Przecież to koniec października i za tydzień zapanuje mój ukochany listopad. Nie narzekam, że nos marznie a ręce trzeba opatulać w rekawiczki, nie boczę się na wczesne ciemności i noszenie parasola:)
To mimo wszystko wspaniały czas, pozwalający na cieszenie się domowym ciepłem, na czytanie, czytanie, czytanie...bez skrupułów, dzierganie ubranka dla jamnika, pieczenie i eksperymenty kulinarne, długie rozmowy przy rozgrzewającej herbacie... oj dużo, dużo i jeszcze dużo więcej:))
Póki co trwa święto dyni, więc atmosferę domowę ogrzewają pomarańczowe słońca, mimo że za oknem nic nie świeci:) **
To ciasto, to jeden z moich eksperymentów.
Pomyślałam że spróbuję skarmelizować kawałki dyni i okazał się to całkiem niezły sposób na wykorzystanie dyni w cieście. Część tak przygotowanej dyni przetarłam a resztę dodałam w kawałkach. Połączenie z jabłkami i cynamonem okazało się trafione.
Polecam!
**...odwołuję! dzisiaj świeci piękne słońce:)
CIASTO Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKAMI
/forma o śr 27cm/
* 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
* 4 duże jaja
* 2/3 szkl cukru trzcinowego jasnego
* 1/2 szkl oleju roślinnego
* 2 łyżeczki cynemonu
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 2/3 szkl przetartej dyni ***
wierzch:
* 3 jabłka
* 1/2 mniejszej dyni 'hokkaido'
* 3/4 szkl cukru + 1/2 szkl wody
Najpierw należy przygotować karmelizowaną dynię i jabłka.
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Dynię dokładnie umyć (nie obierać) i pokroić - podobnie jak jabłka - na mniejsze kawałki.
Do płaskiego rondla wsypać cukier, wlać wodę i podgrzać aż powstanie syrop. Wrzucićć pokrojone jabłka i podgrzewać na średnim ogniu ado momentu aż będą szkliste ale jędrne. Wyjąć łyżką cedzakową do miski. Do gorącego karmelu włożyć kawałki dyni i chwilę podgrzewać aż się lekko skarmelizują. Wyjąć kawałki dyni z karmelu, część dyni przetrzeć przez sito lub zmiksować (*** 2/3 szkl) a resztę kawałków dołożyć do jabłek.
Nagrzać piekarnik do 190stC.
Do miski miksera wbić jajka i ubić je z cukrem trzcinowym. Następnie dolewać olej i dodawać po łyżce przetartej dyni a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Wymieszać i przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Na wierzchu rozłożyć karmelizowane jabłka i dynię.
Wstawić do upieczenia na 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest dopieczone w środku.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!
*
Miłego weekendu:)
Jakie jesienne to ciasto w kolorze i w smaku pewnie!!!
ReplyDeletepozdrawiam słonecznie!!!
Bardzo jesienne... ja lubię takie smaki o tej porze roku, pozdrawiam:)
DeletePyszności! Pozdrawiam jesiennie, ale płomiennie;-))
ReplyDeletePozdrawiam:)
Deleteprzepiękne kolory na talerzu! ciasto wygląda pysznie :)
ReplyDeleteDziekuję:)
DeletePiękne jesienne klimaty / i na talerzu i na spacerze :) /
ReplyDeleteDziekuje, pozdrawiam:)
DeleteŚliczne zdjęcia. A te jesienne klimaty są po prostu piękne. Cudne i pyszne ciasto:)
ReplyDeletePozdrowienia KAss:*
Dziękuję Madziu, miłego weekendu:)
DeletePychotka! Piękna i smaczna jesień! Pozdrawiam
ReplyDeleteDzisiaj już bardziej zimowo:)
Deletejesień u ciebie , Kasiu, jest taka kolorowa ,a ciasto , no coś zachwycającego i pięknego
ReplyDeleteAlu właśnie pada snieg z deszczem, niestety kolory dziasiaj mniej intensywne, buziaki:)
DeleteKasiu zjawiskowe ciasto ....cudowne do szklanki gorącej herbaty ....i do zajadania przy wspaniałej książce:) wielki bzuiaczek zasyłam:)
ReplyDeleteJolu dziękuję i pozdrawiam znad gorącej herbaty z cytryną:))
DeleteKasienko jak Ty to robisz, ze nawet listopad zaczyna mi sie podobac. Tak go ladnie zareklamowalas, a zwlaszcza tyle miejsca na czytanie, do tego jeszcze kawalek tej pysznosci z karmelizowaną dynią i jest cudownie. Usciski.
ReplyDeleteBasiu bo listopad to taka trudna miłość:) ale jak się go pokocha to już na zawsze, buziaki dla Ciebie i Rodzinki:))
Deletemmm... kuszaco wyglada:)
ReplyDeleteile gramó/kilokgramów dyni powinnam użyć do ciasta. Jestem początkującą kucharką i nie wiem ile waży 1/2 dyni. aha... i czy mogę użyć innej dyni niż hokkaido, bo nie wiem jaką mam w domu?
ReplyDeleteWitaj, dyni powinno być mniej więcej 50-60dag, odpowiadam dzisiaj bo mi komp siadł i miałam krótką przerwę... pozdrawiam:)
Delete...acha zapomniałaam dodać że można użyć innej dyni. ale jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać troszkę mąki - bo hokkaido jest dosyć suchą dynią.
Delete