gry online

10/16/12

Świąteczny 'Chleb z dynią'



Dzisiejsze  'Święto chleba'  uczciłam chlebem pszenno-orkiszowym z dynią.
 Jeśli ktoś jeszcze nie piekł chleba z dodatkiem przecieru z dyni, to zachęcam.  Poza fantastycznym kolorem, chleb ma pięknie dziurkowane , wilgotne wnętrze i bardzo fajny smak. 
Dynia jest delikatna w smaku, więc nie nadaje chlebowi wyrazistości, jednak dodatek miodu i zakwasu sprawia że chleb ma swój charakterek.  Jeśli lubicie delikatniejsze w smaku pieczywo, możecie nie dodawać zakwasu i upiec chleb tylko na drożdżach.  Obie wersje są równie smaczne:)  Chleb smakuje dobrze zarówno z dodatkami słodkimi jak i wytrawnymi.
Polecam!





 CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY Z DYNIĄ

/duży bochenek pieczony w garnku żeliwnym lub 2 mniejsze pieczone w keksówkach/

*  3 szkl mąki pszennej chlebowej
*  1i 1/2 szkl mąki orkiszowej razowej
*  1 łyzka miodu
*  1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
*  20 g świeżych drożdży
*  2 szkl letniej wody
*  3/4 szkl przetartej dyni (wcześniej upieczonej w piekarniku)***
*  2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
*  1/2 szkl ziaren dyni lub słonecznika
*  2 łyżki zakwasu (żytni lub pszenny) - opcjonalnie

Z garści mąki , drożdży, odrobiny cukru i wody zrobić zaczyn.  Poczekać 10 minut aż drożdże zaczną pracować.  
Do większej miski wsypać obie mąki, dodać resztę składników i zaczyn drożdżowy.  Wszystko dokładnie wymieszać, lekko wyrobić (kilka minut), oprószyć mąką i szczelnie przykryć miskę np folią spożywczą.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 3-4  godziny.
Kiedy ciasto będzie mocno wyrośnięte, lekko złożyć do środka z każdej strony (np szeroką skrobką).
Garnek żeliwny umieścić w piekarniku i włączyć nastawiając temp 220stC.
Koszyk lub miskę - wielkości garnka w którym będziemy piekli chleb - wyściełać papierem do pieczenia, przełożyć do niego ciasto, lekko obsypać wierzch mąką i przykryć ściereczką.
Po ok godzinie, kiedy ciasto chlebowe zwiększy objętość przynajmniej o 50%, wyjmujemy garnek z pieca i przenosimy do niego ostrożnie papier z chlebem.  Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca na 35 minut.  Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok 25-30 minut.
Wyjmujemy na kratkę i studzimy.  

Piecznie w formach keksowych:
Po pierwszym wyrastaniu (po 3-4 godzinach) przekładamy ciasto do blaszek wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia.  W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210stC.  Wstawiamy na 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190stC i pieczemy jeszcze ok 30-40 minut. Jeżeli chleb będzie się zbyt szybko rumienić - przykryć wierzch folią aluminiową. 
 Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy chlebki 10 minut w środku z uchylonymi drzwiczkami.  Wyjmujemy na kratkę i studzimy.  
Smacznego!

*** Dynię pozbawioną gniazda nasiennego kroimy na plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek.  Pieczemy ok 25 minut w 190stC.   Studzimy i przecieramy przez metalowe sito wraz ze skórką.  Ja użyłam dyni 'hokkaido', która ma swietny kolor i smak.  Takie upieczone plastry po lekkim osoleniu są świetne do przeróżnych sałatek, do kanapek lub ...do podjadania prosto z blachy:))





*

Jesienne światło wciąż mnie zachwyca...


27 comments:

  1. Kass, obłędny chleb! Fantastyczny kolor! Nigdy bym nie wpadła by piec chleb z dynią. Bardzo sprytne połączenie i będzie pewnie dłużej wilgotny i świeży. Gratuluję!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu dziękuje, ten chleb najpierw ujął mnie kolorem właśnie a dopiero później smakiem:) i masz rację- jest dłużej świeży i wilgotny, pozdrawiam:)

      Delete
  2. Kasiu coz mozna powiedziec,tylko westchnac i pozazdroscic tak wspanialego chleba. Mistrzostwo i tyle. Wygląda niesamowicie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu nie takie znowu mistrzostwo, ale przyznam że bardzo nam smakuje:)

      Delete
  3. Mam dynię wiec muszę koniecznie wypróbować ten przepis.)

    ReplyDelete
  4. Prawdziwie świąteczny chleb:)
    Wygląda cudnie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, ale i smakuje całkiem fajnie:)

      Delete
  5. Piekny chlebek Kass. Te dziurki wygladaja wprost oblednie :) A ostatnie zdjecie...przepiekne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majeczko w tym chlebie rzeczywiście dziurki są ładne, nie wiem czy to sprawia dynia czy nie ale wygladaja bardzo apetycznie, pozdrawiam:)

      Delete
  6. świąteczny to na pewno!!! pokochałam dynię więc ten chleb musi być pyszny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wiewiórko gdybyś piekła to podziel się opinia:)

      Delete
  7. Ach,jakże on zachwyca! Jest po prostu piękny. A ta kanapka z figą będzie za mną chodzić :)
    Pozdrowienia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majanko kanapka z figą świetnie smakuje na kromce takiego chleba...a jeszcze bardziej gdy polejemy ją kropelką miodu... pozdrawiam:)

      Delete
  8. Kasiu przepiękny kolor ma ten chleb:). Musze go upiec, zanim przerobie wszystkie dyńki na babki:)pozdrawiam

    ReplyDelete
  9. Jolu spróbuj upiec chleb, jest wart grzechu:))

    ReplyDelete
  10. Kass, chleb twój jest przepiękny , w każdym centymetrze tego chleba widać twoja miłość do pieczenia :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alu jestes poetką całą g..ą, pięknie napisałas... i masz rację ja to kocham:))

      Delete
    2. Kasiu , bo widać to w chlebie jak kochasz to robić , naprawdę *

      Delete
  11. Cudnie wygląda i ten kolor, już wiem że też go spróbuję :) Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spróbuj koniecznie, dynia to wspaniałe i uniwersalne warzywo:)

      Delete
  12. Poległam z dzisiejszym pieczeniem chleba:/ale upiekłam ciasto dla uczczenia dnia:)
    Na ostatnim zdjęciu jakby tęcza?!!i te chmury kłębiaste:)piękne ujęcie!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I bardzo dobrze, u mnie w piekarniku siedzi i pachnie drożdżówka z dynią...

      Delete
  13. To już wiem, co upiekę w najbliższym czasie!

    ReplyDelete
  14. Ale apetyczna kanapka, a i chlebek niczego sobie ;)

    ReplyDelete
  15. buuuuuu ja chce chleba:))))))))))

    ReplyDelete
  16. wszystkiemu z dynią mówię WIELKIE TAK :)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...