gry online

5/17/13

Pęczak z warzywami - pęczotto, orzotto a może kaszotto...


Tu napisano - cytuję:
"Orzotto, to kasza pęczak przygotowana, tak jak przygotowuje się risotto, w naszym kraju nosi nazwę, pęczotto. Kasza pęczak, to baza naszego pęczotta i moja ulubiona...  Kasza pęczak produkowana z jęczmienia, źródło niacyny ( witaminy PP ), która zapobiega anemii, bogata w witaminy z grupy B i rozpuszczalny błonnik, który pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi. Lekarze i dietetycy zachęcają do codziennego spożywania porcji kaszy, która świetnie wpływa na nasze włosy i skórę oraz układ pokarmowy. Dobrze przygotowana kasza naprawdę smakuje wyśmienicie, a dzisiejszy przepis jest na to najlepszym przykładem..."
 
Orzotto,  pęczotto,  kaszotto... nazwy które stosunkowo nie tak dawno do mnie dotarły, i od razu wpadły mi w ucho.  Bardzo swojsko brzmiące kaszotto czy pęczotto, albo orzoto - jakby orientalnie (?)
Wszystkie wywodzące się zapewne od włoskiego risotto.  I znowu powiem - całe zycie człowiek się uczy!... nawet nie wiedziałam że od dawna jem kaszotto:)
Moje danie chyba jednak nie bardzo podchodzi pod kaszotto,  bo jeśli ma sie je przygotowywać jak risotto - czyli gotować kaszę z dodatkami, w wyniku czego powstaje coś na kształt breji ... no to moje danie raczej kaszottem nie jest.  Pęczak gotuję w jednym garnku, warzywa duszę w drugim,  na końcu łączę zawatrość obu naczyń...  czyli to chyba nie kaszotto ... a może orzotto albo pęczotto?... chyba nie, a.szkoda, tak ładnie brzmią :)  Jak zwał tak zwał - najważniejsze że jedzenie jest dobre!
Ale wracając do garnków:))... kasza z warzywami to świetne danie obiadowe lub  kolacyjne.  Smaczne, sycące i bardzo zdrowe.  Można wykorzystać różne warzywa , właściwie prawie każde będzie do niego pasowało.  Ja do pęczaku dodałam: paprykę, cebulę, pomidory i cukinię.  Dla zaostrzenia smaku  moją ulubioną ostrą papryczkę, oprócz tego dosypałam garść oliwek, które nadały potrawie nieco południowego charakteru:) 
Bardzo polecam!



PĘCZAK Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I CUKINIĄ 

/na 4-5 porcji/

*  3/4 szkl pęczaku suchego
*  1 duża czerwona papryka
*  1 cukinia
*  2 cebule
*  puszka pomidorów lub pomidory świeże
*  1 ostra papryczka
*  garść oliwek
*  3 ząbki czosnku
*  natka pietruszki
*  sól, pieprz
*  oliwa z oliwek

*  szczypior do posypania

Ugotować kaszę w 1 i 1/2  szklanki wody, pod koniec dodając odrobinę soli.
Warzywa umyć i pokroić drobno w paski lub kostkę.  Pietruszkę posiekać.
Papryczkę pokroić w cienkie paseczki a czosnek w plasterki.

Do większego rondla wlać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodawać kolejno paprykę, po kilku minutach cukinię, czosnek i papryczkę ostrą a na końcu pomidory.  Wszystko razem poddusić, dodać natkę, oliwki, doprawić solą i pieprzem,  Po chwili dosypać ugotowany pęczak i razem podgrzewać ciągle mieszając.  Kiedy wszystkie warzywa będą szkliste a pomidory miękkie - danie jest gotowe.  Przed podaniem posypać szczypiorem lub dymką. 
Smacznego!




  *


Życzę wszystkim słonecznego weekendu i oby konwalie kwitły jak najdłużej:))))

12 comments:

  1. Pęczotto mi się podoba:) konwalie mi zapachniały aż!

    ReplyDelete
  2. Kocham pęczak z grochem i słoninką, u mnie kiedyś było to nazywane "oba razem".
    Twój przepis jednak mnie zainteresował, gdyż szukam potraw z dużą iloscią warzyw.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takiego zestawu nie jadłam, ciekawe połączenie:) ...a z grochem znam tylko kapustę.

      Delete
  3. I znowu zapytam dlaczego w naszych szerokosciach geograficznych tak rzadko jemy kaszowate, grochwate czy ryzowate ? .. kroluja "ziemniaczki" pod kazda postacia i do kazdego obiadu, no moze jeszcze kluski. A przeciez wszystkie kaszowate sa po stokroc razy pozywniejsze i zdrowsze niz ziemniakowate. Czy to wynika z naszego blednego i glupiego przekonania, ze kasze i grochy to dania "ubogich" ? .... jesli tak to ja ide z torba pod most. A konwalia to nacudowniejszy kwiatuszek swiata, oczywiscia ta lesna :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nie wiem czy rzadko, w moim domu je się spor kasz i roślin strączkowych, to nasza polska tradycja przecież:) a co do kuchni biedaków - to najlepsza kuchnia i to nie tylko polska, spójrz na włoskie jedzenie biedaków: la cucina povera - pyszności!

      Delete
  4. Mowie "kuchnia biedakow", ktora okreslana jest przez prostakow z wygorowanym mniemaniem, co to kasz nie beda jesc bo to dania wojenne i dzisiaj podaje sie schabowego jako wysoko-mieszczanskie danie. A tak naprawde nie badzmy cyniczni i spojrzmy w ilu dzisiaj domach przyrzadza sie na codzien kaszowate, a w ilu ziemniaki.

    ReplyDelete
  5. Do pęczaku już dwa podejścia robiłam może za trzecim w końcu się zbiorę:)
    Pozdrawiam słonecznie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeśli lubisz pęczak to gotuj go jak najczęściej jeśli go nie znasz to poznaj czym predzej:)))

      Delete
  6. Mi udało się ostatnio dostać pęczak i własnie szykuję się do pęczotta dla moich chłopaków:) ...w risotto ich już rozkochałąm na tyle, ze Oluś pilnuje żeby mama arborio kupiła ...ciekawe czy i pęczotto pokochają:). Buziaki Kasiu i porywam ten kolorowy talerz pełen dobroci:)

    ReplyDelete
  7. Kasze uwielbiam pod każdą postacią, ale pęczak robiłam tylko raz, i wtedy powiedziałam sobie, że nigdy więcej; cały gar wywiozłam rodzicom dla kur... ale dzisiaj myślę sobie, że może sposób przygotowania jednak robi różnicę?
    Przy najbliższych zakupach nabędę i dam mu drugą szansą w Twoim przepisie;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez kiedyś nie lubiłam pęczaku, myslę ze duzo zalezy od dodatków, ciekawa jestem czy Ci posmakuje takie danie, pozdrawiam:)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...