Tu napisano - cytuję:
"Orzotto, to kasza pęczak przygotowana, tak jak przygotowuje się risotto, w naszym kraju nosi nazwę, pęczotto. Kasza pęczak, to baza naszego pęczotta i moja ulubiona... Kasza pęczak produkowana z jęczmienia, źródło niacyny ( witaminy PP ), która zapobiega anemii, bogata w witaminy z grupy B i rozpuszczalny błonnik, który pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi. Lekarze i dietetycy zachęcają do codziennego spożywania porcji kaszy, która świetnie wpływa na nasze włosy i skórę oraz układ pokarmowy. Dobrze przygotowana kasza naprawdę smakuje wyśmienicie, a dzisiejszy przepis jest na to najlepszym przykładem..."
Orzotto, pęczotto, kaszotto... nazwy które stosunkowo nie tak dawno do mnie dotarły, i od razu wpadły mi w ucho. Bardzo swojsko brzmiące kaszotto czy pęczotto, albo orzoto - jakby orientalnie (?)
Wszystkie wywodzące się zapewne od włoskiego risotto. I znowu powiem - całe zycie człowiek się uczy!... nawet nie wiedziałam że od dawna jem kaszotto:)
Moje danie chyba jednak nie bardzo podchodzi pod kaszotto, bo jeśli ma sie je przygotowywać jak risotto - czyli gotować kaszę z dodatkami, w wyniku czego powstaje coś na kształt breji ... no to moje danie raczej kaszottem nie jest. Pęczak gotuję w jednym garnku, warzywa duszę w drugim, na końcu łączę zawatrość obu naczyń... czyli to chyba nie kaszotto ... a może orzotto albo pęczotto?... chyba nie, a.szkoda, tak ładnie brzmią :) Jak zwał tak zwał - najważniejsze że jedzenie jest dobre!
Wszystkie wywodzące się zapewne od włoskiego risotto. I znowu powiem - całe zycie człowiek się uczy!... nawet nie wiedziałam że od dawna jem kaszotto:)
Moje danie chyba jednak nie bardzo podchodzi pod kaszotto, bo jeśli ma sie je przygotowywać jak risotto - czyli gotować kaszę z dodatkami, w wyniku czego powstaje coś na kształt breji ... no to moje danie raczej kaszottem nie jest. Pęczak gotuję w jednym garnku, warzywa duszę w drugim, na końcu łączę zawatrość obu naczyń... czyli to chyba nie kaszotto ... a może orzotto albo pęczotto?... chyba nie, a.szkoda, tak ładnie brzmią :) Jak zwał tak zwał - najważniejsze że jedzenie jest dobre!
Ale wracając do garnków:))... kasza z warzywami to świetne danie obiadowe lub kolacyjne. Smaczne, sycące i bardzo zdrowe. Można wykorzystać różne warzywa , właściwie prawie każde będzie do niego pasowało. Ja do pęczaku dodałam: paprykę, cebulę, pomidory i cukinię. Dla zaostrzenia smaku moją ulubioną ostrą papryczkę, oprócz tego dosypałam garść oliwek, które nadały potrawie nieco południowego charakteru:)
Bardzo polecam!
PĘCZAK Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I CUKINIĄ
/na 4-5 porcji/
* 3/4 szkl pęczaku suchego
* 1 duża czerwona papryka
* 1 cukinia
* 2 cebule
* puszka pomidorów lub pomidory świeże
* 1 ostra papryczka
* garść oliwek
* 3 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek
* szczypior do posypania
Ugotować kaszę w 1 i 1/2 szklanki wody, pod koniec dodając odrobinę soli.
Warzywa umyć i pokroić drobno w paski lub kostkę. Pietruszkę posiekać.
Papryczkę pokroić w cienkie paseczki a czosnek w plasterki.
Do większego rondla wlać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodawać kolejno paprykę, po kilku minutach cukinię, czosnek i papryczkę ostrą a na końcu pomidory. Wszystko razem poddusić, dodać natkę, oliwki, doprawić solą i pieprzem, Po chwili dosypać ugotowany pęczak i razem podgrzewać ciągle mieszając. Kiedy wszystkie warzywa będą szkliste a pomidory miękkie - danie jest gotowe. Przed podaniem posypać szczypiorem lub dymką.
Smacznego!
*
Życzę wszystkim słonecznego weekendu i oby konwalie kwitły jak najdłużej:))))
Pęczotto mi się podoba:) konwalie mi zapachniały aż!
ReplyDeleteMoje smaki! Pychota!
ReplyDeleteKocham pęczak z grochem i słoninką, u mnie kiedyś było to nazywane "oba razem".
ReplyDeleteTwój przepis jednak mnie zainteresował, gdyż szukam potraw z dużą iloscią warzyw.)
Takiego zestawu nie jadłam, ciekawe połączenie:) ...a z grochem znam tylko kapustę.
DeleteI znowu zapytam dlaczego w naszych szerokosciach geograficznych tak rzadko jemy kaszowate, grochwate czy ryzowate ? .. kroluja "ziemniaczki" pod kazda postacia i do kazdego obiadu, no moze jeszcze kluski. A przeciez wszystkie kaszowate sa po stokroc razy pozywniejsze i zdrowsze niz ziemniakowate. Czy to wynika z naszego blednego i glupiego przekonania, ze kasze i grochy to dania "ubogich" ? .... jesli tak to ja ide z torba pod most. A konwalia to nacudowniejszy kwiatuszek swiata, oczywiscia ta lesna :))
ReplyDeleteJa nie wiem czy rzadko, w moim domu je się spor kasz i roślin strączkowych, to nasza polska tradycja przecież:) a co do kuchni biedaków - to najlepsza kuchnia i to nie tylko polska, spójrz na włoskie jedzenie biedaków: la cucina povera - pyszności!
DeleteMowie "kuchnia biedakow", ktora okreslana jest przez prostakow z wygorowanym mniemaniem, co to kasz nie beda jesc bo to dania wojenne i dzisiaj podaje sie schabowego jako wysoko-mieszczanskie danie. A tak naprawde nie badzmy cyniczni i spojrzmy w ilu dzisiaj domach przyrzadza sie na codzien kaszowate, a w ilu ziemniaki.
ReplyDeleteDo pęczaku już dwa podejścia robiłam może za trzecim w końcu się zbiorę:)
ReplyDeletePozdrawiam słonecznie
Jeśli lubisz pęczak to gotuj go jak najczęściej jeśli go nie znasz to poznaj czym predzej:)))
DeleteMi udało się ostatnio dostać pęczak i własnie szykuję się do pęczotta dla moich chłopaków:) ...w risotto ich już rozkochałąm na tyle, ze Oluś pilnuje żeby mama arborio kupiła ...ciekawe czy i pęczotto pokochają:). Buziaki Kasiu i porywam ten kolorowy talerz pełen dobroci:)
ReplyDeleteKasze uwielbiam pod każdą postacią, ale pęczak robiłam tylko raz, i wtedy powiedziałam sobie, że nigdy więcej; cały gar wywiozłam rodzicom dla kur... ale dzisiaj myślę sobie, że może sposób przygotowania jednak robi różnicę?
ReplyDeletePrzy najbliższych zakupach nabędę i dam mu drugą szansą w Twoim przepisie;-)
Ja tez kiedyś nie lubiłam pęczaku, myslę ze duzo zalezy od dodatków, ciekawa jestem czy Ci posmakuje takie danie, pozdrawiam:)
Delete