gry online

5/3/13

Ciasto kokosowe z truskawkami



Usłyszałam gdzieś że: "Wiosna tego roku jest kapryśna i chimeryczna jak kobieta"... coś w tym jest:)
Oby tylko nam przypadkiem deszcze nie rozmyły plantacji truskawek,bo to byłaby niepowetowana strata:(
Mam nadzieję, że jednak niedługo pojawią się na straganach nasze truskawki,  póki co są importowane.  Nie mają aromatu ani smaku polskich truskawek z pola ale jednego im na pewno nie brakuje -  urody!  Są tak malownicze, że nie sposób im się oprzeć:)  Poza tym nie są tak soczyste więc do ciast nadają się doskonale.
Jeśli upieczemy ciasto z kokosem, to smak truskawek fajnie zostanie podkreślony a wypiek będzie nietuzinkowy.  Polecam!




CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI
/forma 26-28 cm/

*  6 jajek
*  2/3 szkl cukru pudru
*  1 i 1/2 szkl mąki
*  1 i 1/2 szkl wiórków kokosowych
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  2/3 szkl oleju roślinnego
*  1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

*  1/2 kg truskawek




Truskawki umyć, obrać i przekroić każdą na pół.
Nagrzać piekarnik do 180 stC.
Oddzielić białka od żółtek.  Ubić białka, dodać cukier puder, cukier waniliowy.  Miksować dalej dodając po jednym żółtku, wlewać olej cienkim strumieniem.  Wsypać mąkę i wiórki i wymieszać łyżką.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub semoliną.  Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.  Na wierzchu ułożyć połówki truskawek przecięciem do góry.
Wstawić do piekarnika na 50 minut.
Smacznego!



*


35 comments:

  1. Kasiu, Ty nawet nie wspominaj o rozmyciu plantacji truskawek!!!! Ja na te nasze polskie truskawy czekam z utęsknieniem caały rok! Nie przeżyłabym, gdyb mialo ich nie być....
    A Twoje dzisiejsze ciacho proste i pyszne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja też mam nadzieję że truskawki będą, czekam tak jak Ty z niecierpliwością:)

      Delete
  2. Palce lizać, truskawki w taką deszczową pogodę napewno poprawi humor:) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No właśnie, może by wreszcie przestało padać... pozdrawiam:)

      Delete
  3. Wygląda bardzo apetycznie!!U mnie ostatnio było marchewkowo-kokosowe
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Połaczenie ciekawe, musze spróbować.
      ps. dzisiaj własnie zastanawiałam się co z Tobą, a tu komentarz... telepatia?

      Delete
  4. Bardzo podoba mi się to połączenie;) A co do truskawek zgadzam się nie można im się oprzeć;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do niedawna nie kupowałam tych 'nienaszych' ale w tym roku skusiłam się bo nie dość że bardzo ładne to i niedrogie:)

      Delete
  5. ja niestety moge liczyc tylko na te sklepowe, ale ciasto bardzo mi sie podoba nawet z takimi.
    A jeszcze kokos- super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu to bardzo fajne połączenie, smakuje świetnie, pozdrawiam:)

      Delete
  6. Niestety, ale muszę się zgodzić ze stwierdzeniem, że te truskawki mają tylko urodę. :) Mam nadzieje, że nasze już niedługo się pojawią. Ciasto pierwsza klasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oczywiście, naszych truskawek nie pobiją te importowane, polskie są najlepsze:)

      Delete
  7. Świetny przepis, może udałby się z mrożonych bo jeszcze mam.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nie mam zbyt dobrych doświadczeń z mrożonymi więc...

      Delete
  8. Piękne ciasto. Takie pełne lata. Lubię kokos, kocham truskawki, zrobię takie ciasto,kiedy tylko znajdę truskawy :)

    ReplyDelete
  9. Ciasto wygląda obłędnie :) Musi być pyszne. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie zaprzeczam, bardzo smaczne, pozdrawiam:)

      Delete
  10. Piekne! Pamietam, ze i mnie pierwsze ciasto truskawkowo-kokosowe urzeklo, teraz juz weszlo na stale do repertuaru :))

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beo, to rzeczywiście bardzo zgrany duet, myślę że i u mnie będzie częściej pieczone, pozdrawiam:)

      Delete
  11. .. i dlaczego ta melancholijna nuta ? 'paroles... paroles - slowa i slowa tej melodii sa naprawde piekne. Pomijajac obledny akcent Dalidy, twarzyczka Delon czyni cuda. 'Twarz' powtorzyla sie w kampanii wody toaletowej DIOR "Eau Sauvage" pare lat wstecz i byl to strzal w dziesiatle. Czasami odkurzanie vintage reklamy moze wiecej niz nowoczesny kitch ;)
    A bo mam dobry humor, wiec bedzie o jajkach: "Pingwin: Prosze Pani .. niespodzianka, ptasie mleczko, bita pianka ? ... -Pingwinka: Prosze Pana to sa bzdeczka. Ja nie wierze juz w jajeczka, bita pianka i smietanke, ptasie mleczko i maslanke ! -Prosze Pani to nie bajka, oto sa pingwinie jajka (pokazuje)! -Alez co Pan, jak Pan moze ?! Panskie jajka ? ... o moj boze " .... ;))

    ReplyDelete
  12. Kokos i truskawka, czego więcej chcieć ? :)

    ReplyDelete
  13. Ślicznie wyglądają te truskawki... Ciasto musi być pyszne:)

    ReplyDelete
  14. piękne ciacho :) nie mogę się zdecydować co upiec :D

    ReplyDelete
  15. Jeszcze takiego ciasta nie piekłam,,,muszę zrobić!!

    ReplyDelete
  16. czy ciasto można upiec dzień wcześniej czy raczej do zjedzenia w tym samym dniu? niektórym ciastom owocowym przechowywanie nie służy, a truskawki to delikatny owoc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Póki co mamy truskawki importowane, które nie są zbyt soczyste. Z nimi ciasto nie podmaka i śmiało można zrobić dzień wczesniej.

      Delete
    2. bardzo dziękuję za odpowiedz :), czyli niedziela w truskawkowym wydaniu:)

      Delete
    3. ciasto pyszne, upiekłam wczoraj, faktycznie w niczym mu to nie zaszkodziło, a wygląd- rewelacja, wszyscy byli zachwyceni, dzięki wielkie za przepis :)

      Delete
    4. Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam:)

      Delete
  17. Thanks for the auspicious writeup. It in reality used to be a leisure account it.
    Glance complicated to far added agreeable from you! By the
    way, how could we be in contact?

    Review my web-site; More hints

    ReplyDelete
  18. Mam wszystkie składniki więc jutro zabieram się do pieczenia :)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  19. nareszcie zaczyna się truskawkowy sezon i mogę znowu zrobić to ciasto! przepis boski, jeszcze raz dziękuję:) Joanna

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...