Bułki hamburgerowe nie są trudne do upieczenia w domu. Hamburgery-(klik) z takimi domowymi bułeczkami smakują o niebo lepiej niż z kupnymi. Poza tym upieczemy sobie bułki zdrowe! Te gotowe - pakowane po kilka w folię - są nieźle nafaszerowane konserwantami. Mam awersję do pieczywa pakowanego w folię i świeżego przez miesiąc.
Jeśli do wyrobienia ciasta użyje się miksera, to praca staje się całkiem łatwa i przyjemna, a po 2 godzinach można cieszyć się pysznymi bułeczkami:)
Jeśli do wyrobienia ciasta użyje się miksera, to praca staje się całkiem łatwa i przyjemna, a po 2 godzinach można cieszyć się pysznymi bułeczkami:)
BUŁKI DO HAMBURGERÓW
/na ok 16 sztuk/
* 1 kg mąki pszennej typ 500
* 30g drożdży świeżych lub torebkę drożdży instant
* 1 i 1/4 szkl mleka 3,2%
* 1 szkl wody
* 1 łyżka miękkiego masła
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 5 łyżeczek cukru
na wierzch:
* mleko + sezam
Do miski wsypać całą mąkę, zrobić w środku wgłębienie do którego pokruszyć drożdże. Wlać w środek podgrzane mleko i wymieszać z drożdżami zagarniając odrobinę mąki. Przykryć miskę ściereczką na 10-15 minut - drożdże zaczną pracować.
Dodać resztę składników,wymieszać i wyrobić ciasto przez 8 minut - ma być elastyczne i sprężyste.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - na ok 40-60 minut.
Dwie blaszki z piekarnika wyścielać papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na pół. Każdą część podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki, ułożyć po 8 na każdej blasze. Dłonią spłaszczyć delikatnie każdą bułkę. W przypadku innych bułek, zależy nam na tym, aby pięknie się zaokrągliły i wyrosły w górę. Natomiast te bułki powinny być płaskie, nie martwmy się kiedy nie wystrzelą do góry, z kotletem wygodniej będzie się jadło:)
Włączyć piekarnik nastawiając temp 200stC. Posmarować bułki mlekiem i posypać sezamem (albo nie).
Wstawić na 18-20 minut do zrumienienia.
Wyjąć na kratkę.
Smacznego!
*
/milin amerykański/
co prawda to prawda , domowe bułki zawsze lepsze, za całokształt
ReplyDeleteA te tu śliczne!!
Pewnie, zawsze lepsze:)) dzięki Alu, pozdrawiam!
DeleteFolii i wszystkiemu, co jest w nie pakowane i sprzedawane - stanowcze NIE! Domowe najlepsze :-))
ReplyDeleteswietnie wygladaja !
ReplyDeleteŚliczne i smaczne bułeczki:)
ReplyDeleteMowa o hamburgerach, mozna by rzec narodowej specjalnosci Amerykanow. I przypomnijmy, ze dzis przypada 50 comemorialna rocznica manifestacji w Waszyngtonie, podczas ktorej zwykly/niezwykly niejaki pastor M L King wyglosil kilkunastominutowe przemowienie ze slynna, powtarzana wielokrotnie fraza "I have a dream". 5O lat pozniej mocno znaczace slowa jak 'wolnosc' i 'rownouprawnienie' maja oddzwiek na calym Swiecie i we wszystkich dziedzinach zycia. Namiastka historii zamiast naparstka kuchennego - pozdrawiam :))
ReplyDeleteLepsze na pewno, ale jak piszesz trudne, a kaprysie hamburgerów, to raczej jeść nie powinny, więc tylko popodziwiam:)
ReplyDeleteświetny przepis, właśnie takiego szukałam. Uwielbiam robić domowe hamburgery, nigdy nie jem fast foodów, ale te domowe są przepyszne. Przepis wypróbuję koniecznie! :)
ReplyDeletemiłego dnia :)
Koniecznie muszę spróbować!
ReplyDeleteOj tak domowe buły do hamburgerów sa pyszne:) ... ja ogólnie mam awersję do pakowania pieczywa w folię... bo takie gumowe później jest:) buziaki zaylam
ReplyDeleteKasiu przepyszne są te bułeczki. Upiekłam je tydzień temu z przeznaczeniem do hamburgerów, a resztę z przyjemnością spałaszowaliśmy na kolację:). Nie są takie słodkawe jak typowe hamburgerowe i dzięki temu bardziej uniwersalne:). Pozdrawiam ciepło
ReplyDelete