gry online

3/14/14

Chleb otrębowy - pyszny i zdrowy!



Kiedy za oknem zaczyna szaleć wiosna, mam ochotę na zdrowe i lekkie jedzenie.  Nie sprawi  to co prawda,  że poczuję się od razu lekko, ale daje mi jakąś złudną nadzieję że tej wiosny uda się... pozbyć 'nadbagażu' :)
Pora budzącej się do życia natury jest chyba najlepszym momentem aby zmienić sposób odżywiania i zacząć więcej się ruszać...po prostu zadbać o siebie!




Zacznijmy od upieczenia zdrowego chleba - np otrębowego - z dużą ilością błonnika i innych cennych składników.  Taki chleb świetnie syci, zamiast dwóch kanapek może wystarczy jedna... :)  Chleb pozostaje świeży przez kilka dni.
Polecam!




CHLEB  OTRĘBOWY
/1 bochenek - forma 12x20cm/

*  1 szkl otrębów pszennych
*  2/3 szkl płatków owsianych
*  1/2 szkl nasion słonecznika
*  1/4 szkl sezamu
*  1/2 szkl ciepłej wody
*  200 g jogurtu naturalnego (mały pojemnik)
*  20 g świeżych drożdży
*  1,5 łyżki melasy lub ciemnego miodu

*  1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
*  1 łyżeczka soli
*  1/2 szkl wody

Do miski wsypać suche składniki.  W wodzie rozrobić melasę i drożdże - wlać do miski, dodać jogurt i warzechą dobrze wymieszać.  Miskę przykryć szczelnie np folią spożywczą i odstawić na co najmniej 4 godz (najlepiej na noc).
Po tym czasie dodać:
*  1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
*  1 łyżeczka soli
*  1/2 szkl wody

Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy tylko tyle, aby składniki dobrze się wymieszały.  Miskę przykryć i znowu odstawić na ok 60-90 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać łopatką powierzchnię, posypać otrębami i przykryć ściereczką.  Ponownie odstawić na ok 40-60 minut.  W tym czasie dobrze nagrzać piekarnik, ustawiając temp 220stC.
Wstawić blaszkę z chlebem, piec ok 60 minut.  Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stC.  Po wyłączeniu pieca pozostawić chleb w piekarniku jeszcze 20 minut.  Chleb ma dosyć ciężkie i wilgotne wnętrze, musi więc być dobrze wystudzony przed krojeniem - najlepiej jeśli chlebek owinięty w płócienną ściereczkę pozostawimy do następnego dnia.  
Smacznego!




/ciemiernik/

Wszystkim życzę pięknego, wiosennego weekendu!

16 comments:

  1. Jaką mąkę?i ile?bo nie ma w przepisie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Już dopisałam... coś mi wcześniej zżarło kawałek przepisu:))

      Delete
  2. Piękny chleb!!! U mnie też ciemiernik kwitnie, ale najbardziej cieszą moje oczy przylaszczki i fiołki wonne :)

    ReplyDelete
  3. Piękny chlebek i piękne, smakowite zdjęcia Kasiu.
    pozdrawiam serdecznie.:)

    ReplyDelete
  4. Alez pysznie i zdrowo u Ciebie, Kasiu. Chlebek zapisuje do zrobienia:)

    ReplyDelete
  5. przepiekny bochenek :) zapachniało mi :)

    ReplyDelete
  6. piekę chleby z TWOICH przepisów i przepisów LISKI zawsze wychodzą znakomite polecam wszystkim ostanio kupiłam chleb 0,5kg 3,80 zapłaciłam i nie byłam zadowolona ,chemia ponad wszystko.tylko domowy pieczony w garnku długo rosnący można nazwać chlebem.pozdrawiam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To prawda, kiedy zaczyna się piec chleb w domu, to kupny przestaje smakować bo jest po prostu najczęściej miernej jakości, ja tez najbardziej lubię te pieczone w garnku, dziękuję i pozdrawiam:)

      Delete
  7. super przepis na chleb ! napewno kiedyś wypróbuje ! :)

    ReplyDelete
  8. Kasiu kolejny świetny chlebuś:) ... to prawda wiosną ma się od razu ochotę na coś lżejszego:) buziaki

    ReplyDelete
  9. Odstawić na 4 godziny ale w ciepłe miejsce czy do lodówki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W temp. pokojowej, np na kuchennym blacie , pozdrawiam :)

      Delete
    2. Dziekuję za informację 😆 chlebek przepyszny😆

      Delete
  10. Super przepis, chlebek przepyszny i zdrowy!!!! Polecam

    ReplyDelete
  11. Czy można wszystkie te składniki od razu połączyć i odstawić do wyrośnięcia? Mam suche drożdże albo suchy zakwas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myślę że można, nie powinno być problemu, pozdrawiam 😊

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...