Kiedy za oknem zaczyna szaleć wiosna, mam ochotę na zdrowe i lekkie jedzenie. Nie sprawi to co prawda, że poczuję się od razu lekko, ale daje mi jakąś złudną nadzieję że tej wiosny uda się... pozbyć 'nadbagażu' :)
Pora budzącej się do życia natury jest chyba najlepszym momentem aby zmienić sposób odżywiania i zacząć więcej się ruszać...po prostu zadbać o siebie!
Zacznijmy od upieczenia zdrowego chleba - np otrębowego - z dużą ilością błonnika i innych cennych składników. Taki chleb świetnie syci, zamiast dwóch kanapek może wystarczy jedna... :) Chleb pozostaje świeży przez kilka dni.
Polecam!
CHLEB OTRĘBOWY
/1 bochenek - forma 12x20cm/
* 1 szkl otrębów pszennych
* 2/3 szkl płatków owsianych
* 1/2 szkl nasion słonecznika
* 1/4 szkl sezamu
* 1/2 szkl ciepłej wody
* 200 g jogurtu naturalnego (mały pojemnik)
* 20 g świeżych drożdży
* 1,5 łyżki melasy lub ciemnego miodu
* 1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szkl wody
Do miski wsypać suche składniki. W wodzie rozrobić melasę i drożdże - wlać do miski, dodać jogurt i warzechą dobrze wymieszać. Miskę przykryć szczelnie np folią spożywczą i odstawić na co najmniej 4 godz (najlepiej na noc).
Po tym czasie dodać:
Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy tylko tyle, aby składniki dobrze się wymieszały. Miskę przykryć i znowu odstawić na ok 60-90 minut.
Po tym czasie dodać:
* 1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szkl wody
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać łopatką powierzchnię, posypać otrębami i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić na ok 40-60 minut. W tym czasie dobrze nagrzać piekarnik, ustawiając temp 220stC.
Wstawić blaszkę z chlebem, piec ok 60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stC. Po wyłączeniu pieca pozostawić chleb w piekarniku jeszcze 20 minut. Chleb ma dosyć ciężkie i wilgotne wnętrze, musi więc być dobrze wystudzony przed krojeniem - najlepiej jeśli chlebek owinięty w płócienną ściereczkę pozostawimy do następnego dnia.
Smacznego!
*
/ciemiernik/
Wszystkim życzę pięknego, wiosennego weekendu!
Wszystkim życzę pięknego, wiosennego weekendu!
Jaką mąkę?i ile?bo nie ma w przepisie
ReplyDeleteJuż dopisałam... coś mi wcześniej zżarło kawałek przepisu:))
DeletePiękny chleb!!! U mnie też ciemiernik kwitnie, ale najbardziej cieszą moje oczy przylaszczki i fiołki wonne :)
ReplyDeletePiękny chlebek i piękne, smakowite zdjęcia Kasiu.
ReplyDeletepozdrawiam serdecznie.:)
Alez pysznie i zdrowo u Ciebie, Kasiu. Chlebek zapisuje do zrobienia:)
ReplyDeleteprzepiekny bochenek :) zapachniało mi :)
ReplyDeletepiekę chleby z TWOICH przepisów i przepisów LISKI zawsze wychodzą znakomite polecam wszystkim ostanio kupiłam chleb 0,5kg 3,80 zapłaciłam i nie byłam zadowolona ,chemia ponad wszystko.tylko domowy pieczony w garnku długo rosnący można nazwać chlebem.pozdrawiam.
ReplyDeleteTo prawda, kiedy zaczyna się piec chleb w domu, to kupny przestaje smakować bo jest po prostu najczęściej miernej jakości, ja tez najbardziej lubię te pieczone w garnku, dziękuję i pozdrawiam:)
Deletesuper przepis na chleb ! napewno kiedyś wypróbuje ! :)
ReplyDeleteKasiu kolejny świetny chlebuś:) ... to prawda wiosną ma się od razu ochotę na coś lżejszego:) buziaki
ReplyDeleteOdstawić na 4 godziny ale w ciepłe miejsce czy do lodówki?
ReplyDeleteW temp. pokojowej, np na kuchennym blacie , pozdrawiam :)
DeleteDziekuję za informację 😆 chlebek przepyszny😆
DeleteSuper przepis, chlebek przepyszny i zdrowy!!!! Polecam
ReplyDeleteCzy można wszystkie te składniki od razu połączyć i odstawić do wyrośnięcia? Mam suche drożdże albo suchy zakwas
ReplyDeleteMyślę że można, nie powinno być problemu, pozdrawiam 😊
Delete