Zaczynam być tu gościem.... i jakiś czas jeszcze tak niestety będzie. Ale to zupełnie nie przeszkadza wiośnie, która na nic nie czeka, nie zawiesza działalności, można być pewnym, że nie zawiedzie:)
ach, ta zieleń!!!! (bez retuszu, to tylko poranne światło!)
Czujecie wiosnę? ... bo to że ją widać i słychać, to oczywiste. Zbliża się mój najukochańszy miesiąc, i mimo, że zimy praktycznie nie było - to jednak nie ma to jak zielona wiosna:) Codziennie przybywa kilka centymetrów zieleni, kilka minut dłuższego dnia, a słońce coraz wyżej i mocniej grzeje..
Wczoraj wracając z rannego spaceru psiego, zatrzymałam się na chwilę pod krzewem, na którym flirtowała para kosów... to było fantastyczne słuchać i patrzeć na to co wyczyniały. O kotach nie będę już pisała, bo jakiś czas temu wspomniałam, że Kuba jest mocno zakochany - tylko szkoda że zrzucił piękne futro jakie zapuścił sobie w porze zimowej. Nie wiem czy w tym skromnym kabaciku - dziurawym i podartym na skutek walk - ma jakieś szanse u kotek...no, chyba że polecą na jego, niezaprzeczalny urok osobisty:))
Ciasto z gatunku - łatwe, szybkie i bardzo smaczne. Kombinacja jabłek i smażonych borówek (można zastąpić żurawiną lub czerwoną porzeczką) na czekoladowym cieście jest warta grzechu. Polecam:)
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ BRUSZNICĄ
/blaszka 38x25cm/
* 6 jaj
* 1 szkl cukru
* 1/2 szkl oleju słonecznikowego
* 2 łyżki ciemnego kakao
* 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyzeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
* 3 jabłka
* borówka czerwona - kilkanaście łyżeczek
Blaszkę wyścielać papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne ( najlepiej specjalną 'wydrążarką') i pokroić na centymetrowe krążki.
Ubić mikserem białka ze szczyptą soli i cukrem. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku a potem wlać cienkim strumieniem olej i ekstrakt migdałowy. Kiedy wszystko dobrze się połączy, wyłączyć mikser i dosypać przesianą przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać warzechą i wlać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć krążki jabłek a do każdego otworu po łyżeczce borówek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stC na 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone i wyjąć na kratkę. Smacznego!
Spokojnego wiosennego weekendu!
No comments:
Post a Comment