gry online

7/10/14

Niemiecki chleb pszenny wolnorosnący - Weizenbrot




Taki chleb kupowałam czasem - będąc niedawno w Niemczech - w miejscowej piekarni .  Nie wiem czy mój przepis jest do końca 'niemiecki', natomiast zasada przygotowania ciasta chlebowego i jego skład jest na pewno 'niemiecki':))  Chleb w smaku przypomina włoską ciabattę, ma miękkie wnętrze o regularnej perforacji.  Jednak mocno wypieczona, chrupiąca skórka jest już zupełnie nie ciabattową:)   
Polecam!





NIEMIECKI CHLEB WOLNOROSNĄCY - WEIZENBROT 
/składniki na 2 chleby/

*  500g mąki pszennej chlebowej
*  360g wody
*  1 i 1/2 łyżeczki soli
*  10g świeżych drożdży

Do miski wsypać mąkę i sól, wlać drożdże rozrobione z wodą.  Wymieszać i wyrobić krótko, do momentu dokładnego połączenia składników.  Uformować ciasto w kulę, miskę przykryć szczelnie i po 30 minutach umieścić w lodówce na 48 godzin.  W tym czasie nie mieszać, nie składać i nie zaglądać.  Ciasto ma powoli rosłnąć w niskiej temperaturze.  
Po dwóch dobach wyjąć pojemnik z ciastem z lodówki, odkryć i ocieplić w temperaturze pokojowej przez 40-60 minut.  
Potem przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ostrym nożem podzielić na dwie części.  Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać!  Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego)  posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia na ok 40-60 minut.  W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stC.  
Można piec na blasze lub na kamieniu.  W obu wypadkach należy naparować piekarnik (można umieścić na dnie pieca naczynie z wodą lub wrzucić garść kostek lodu).  Wsunąć chlebki do upieczenia na 20-25 minut.
Smacznego!




A tu znany piekarz Karsten Fleury , który piecze taki chleb:



*




22 comments:

  1. Prosty przepis! Chlebki wyglądają cudnie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nawet bardzo prosty a chleb smakuje mimo to wybornie:)

      Delete
  2. Ale pysznie wygląda.
    Aż mi zapachniało pięknie. Zwłaszcza że jeszcze śniadania nie jadłam.
    Pozdrawiam.
    Anka

    ReplyDelete
  3. Bagietka musi byc smaczna, a niuanse francuskie tez ladnie sie ulozyly :)

    ReplyDelete
  4. ... zapodaj jakas nowa nutka, he ? ... :)

    ReplyDelete
  5. uwielbiam taki typ chleba, pyszny :)

    ReplyDelete
  6. Piękne zdjęcia...moje ciasto od rana już rośnie w lodówce...A co będzie jak upiekę wcześniej niż po 48 godzinach rośnięcia w lodówce?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nic się nie stanie, krótsza fermentacja sprawi że chleb będzie miał smak bardziej bułkowy:)

      Delete
    2. Dzięki za odpowiedź.

      Delete
  7. Wspaniale wygląda i przepis prosty a czy w prodiżu można piec bo innego wyjścia nie mam .Córki sąsiadka piecze w domu zawsze mi kilka skibek przyniesie .Chciałabym piec mojemu dziecku fakt działka ale mam gdzieś prąd zięć kupił mi lodówkę z zamrażarkę we wtorek już będzie Więc zaczynam funkcjonować jak w domu na działce .A stronki mi bardzo naszej żal .Skarbie u mnie masa owoców i warzyw a jeżyn to zatrzęsienie i śliwek jest ,porzeczki nadal robię a z wiśni dżemy zrobiłam i codziennie gotuję jak córka po pracy wpada ma obiad .Cieplutko Ciebie pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  8. Irenko nie piekłam nigdy chleba w prodiżu i nie mam pojęcia czy można w nim upiec. U mnie wiśni mało, jabłek też niedużo, choć nie narzekam bo mam sporo przetworów z ubiegłych lat. Irenko zajrzyj do nas bo ja tam coś napisałam, ale widzę że piszę do siebie:(
    pozdrawiam!

    ReplyDelete
  9. Piękny chlebek i cudowne zdjęcia. Zjadłabym takiego chlebusia.
    Pozdrowienia :)

    ReplyDelete
  10. Swietny przepis, ale ile to będzie wody w przeliczeniu na litry, pozdrawiam. Iwona S.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Litr wody waży kilogram więc przelicznik jest prosty, czyli 360g to ok 360ml, pozdrawiam:)

      Delete
  11. Wygląda smakowicie. Chyba muszę się w końcu skusić na Twoje przepisy na chleby, bo wkoło piekę te same.
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  12. ZROBIŁAM WYSZEDŁ BOMBA W SMAKU PODOBNY DO CIABATY .PODOBNE CHLEBY KIEDYŚ KUPOWAŁAM W KRAKOWSKIEJ PIEKARNI I NAZYWANO GO SŁOWIAŃSKI ,BYŁ TO JEDEN Z NIEWIELU CHLEBÓW KTÓRE SMAKOWAŁY MOJEJ RODZINIE .POZDRZWIAM Z KRAKOWA .EWKA

    ReplyDelete
  13. CHLEB PYSZNY .POZDROWIENIA Z KRAKOWA.EWKA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Świetnie że chleb smakował, pozdrawiam:)

      Delete
  14. Ten chleb to pychota :) Dziś u mnie na blogu, dziękuję za przepis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę że smakuje, a wyszedł Ci piękny!

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...