Pierwszy raz zrobiłam ten tort i na pewno powtórzę go nie raz. Właściwie nie ma w nim nic nadzwyczajnego, po prostu biszkopt przełożony kremem z żółtek i bitej śmietany. Jednak smakuje zupełnie inaczej niż podobne wypieki, za sprawą wina które dodaje się do kremu. Przepis znalazłam na niemieckiej stronie, lecz wprowadziłam kilka zmian. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie i bardzo smaczne. Polecam!
TORT Z KREMEM NA WINIE
/forma o śr. 26 cm/
biszkopt:
* 4 jaja
* 5 łyżek mąki tortowej
* 4 łyżki cukru drobnego
* cukier waniliowy
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem i cukerem waniliowym. Potem dodawać po jednym żółtku i na końcu olej. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 25 minut.
krem:
* 6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać później np piekąc bezy)
* 5 łyżek cukru
* 1 szkl białego wina musującego deserowego (można użyć wina bez bąbelków)
* 500 ml śmietany 30%
* 4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek zimnej wody
* sok z 1 i 1/2 cytryny
dodatkowo:
* kilka łyżek dżemu z pigwy (użyłam brzoskwiniowy niskosłodzony)
* 250g truskawek+2 łyżeczki cukru+ 1/2 torebki galaretki truskawkowej
Żelatynę zalać w małym rondelku zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Postawić na gaz i podgrzać ale nie gotować. Ostudzić.
Ubić śmietanę na sztywno, włożyć do lodówki.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na kogel-mogel. Dolać sok z cytryny i ubijać dalej po trochu dolewać wino. Do chłodnej żelatyny dodać kilka łyżek masy żółtkowej i dobrze wymieszać, dodać do żółtek i zmiksować. Wyjąć miskę ze śmietaną z lodówki i połączyć łyżką lub łopatką z żółtkami pozostawiając kilka łyżek śmietany do dekoracji..
Biszkopt przeciąć w poprzek na 2 części. Spód ułożyć na paterze, nałożyć obręcz do tortów lekko zaciskając.i posmarować dżemem. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem i powtórzyć - posmarować dżemem i kremem. Wygładzić powierzchnię. Pozostałą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 'różyczki' dookoła brzegu.
Ciasto umieścić w lodówce.
Zmiksować truskawki z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, po czym połączyć z truskawkami. Ostudzić i wylać na środek ciasta. Tort powinien poleżeć przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez noc.
Zmiksować truskawki z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, po czym połączyć z truskawkami. Ostudzić i wylać na środek ciasta. Tort powinien poleżeć przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez noc.
Smacznego!
*
Świetny przepis.Podoba mi się.
ReplyDeleteMoże wypróbuje na urodziny męża upiec.
Serdeczności zostawiam.
Nam tort bardzo posmakował, ciekawa jestem Twojej opinii, pozdrawiam:)
DeleteWygląda wspaniale! ; )
ReplyDeleteA korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Dziękuję, zajrzę do Ciebie, pozdrawiam:)
DeleteKasiu najlepsze zyczenia z tak wyjatkowej okazji , ciasto wyglada pysznie i to winko bardzo intryguje w masie , chetnie zjadlabym kawalątek:)
ReplyDeleteDziękuję, Basiu częstuj się... albo upiecz, wiem że pieczesz wspaniałości:)
DeleteKolejnych wspaniałych lat pełnych miłości i przyjaźni!!! A tort faktycznie wyjątkowy :)
ReplyDeleteJa na swoją rocznicę ślubu tort piekłam sama i wydaje mi się, że wyszedł naprawdę pyszny. Myślę, że to zasługa najlepszych składników, ale zamieniłabym jeden ze składników - mąkę. Tym razem wybrałabym tą od https://basiazsercem.pl/ bo jest najlepsza.
ReplyDelete