Ale jest pięknie :) ...słońce wciąż mocno grzeje, nie jest jednak męczące, jak było to jeszcze niedawno. Cudowne babie lato. Była to pora kiedyś przeze mnie nielubiana i niedoceniana. Zwiastowała nadchodzącą zimę, a więc brak światła i koloru. Wtedy też nie zauważałam lub nie chciałam zauważać, że jesień to najbogatszy czas w roku. Teraz doceniam wrześniową obfitość, uwielbiam ją! No i te niesamowite barwy, jest pięknie:)
ROLADY ZE SCHABU Z FARSZEM OGÓRKOWYM I MORELAMI
/ na 4 porcje/
* 4 grubsze plastry schabu
* sól, pieprz
* 2 łyżki octu winnego
farsz;
* 2 ogórki małosolne lub kiszone
* 1 cebula
* 3 morele suszone
* 100g mozzarelli
* 1 jajko
* sól, pieprz
* 2 ząbki czosnku
* tymianek, cząber
* 1 łyżeczka musztardy
* posiekana natka pietruszki
* olej roślinny
Mięso rozbić na cienkie plastry o gr ok 3mm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić octem winnym..
Przykryć mięso folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować farsz. Morele umyć, wymoczyć w wodzie kilkanaście minut i przelać wrzątkiem, potem osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy.
Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać w misce składniki farszu, doprawiając posiekanym czosnkiem, musztardą, ziołami i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Plastry schabu napełniać farszem** i zwijać zakładając boki mięsa do srodka aby nie wypadało nadzienie - tak jak gołąbki, Wierzch oprószyć tymiankiem i pieprzem.
Włączyć piekarnik nastawiając temp 170stC.
Obwiązać rolady sznurkiem lub bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano.
Włożyć roladki do naczynia żaroodpornego, Pozostały sos na patelni, zalać łyżką wina lub octu winnego, chwilkę podgrzać i polać nim mięso.
Wstawić do zapieczenia do piekarnika na ok 20 minut.
** Można też zrobić większe rolady (jak u mnie), zwłaszcza jeśli będą jedzone na zimno. Wtedy dwa płaty mięsa ułożyć obok siebie, tak by zachodziły na siebie (ok 2 cm) , docisnąć miejsce złączenia i dalej postępować jw.
Pyszności!
ReplyDeleteA letni ogród zachwyca.
To nie mój ogród nie, zdjecia z wypadu za miasto:)
DeleteBardzo pyszne zdjęcia!
ReplyDeleteDziękuję:)
DeletePyszności pokazujesz.
ReplyDeleteA kanie czubajki to na ogrodzie rosną?
My ostatnio w lesie sobie uzbieraliśmy, ale niewiele ich było. Pychota.
Niestety, w ogrodzie nie rosną, te są z lasu, pozdrawiam:)
DeleteJak perfekcyjnie posznurowane te rolady :) Kani zazdroszczę, bardzo :)
ReplyDeleteDZIŚ ZROBIŁAM WYSZŁY GENIALNIE POLECAM GORĄCO
ReplyDeleteDziękuję za wypróbowanie przepisu i serdecznie pozdrawiam :))
Delete