gry online

12/5/15

Świąteczne pierniczki 'Basler Läckerli'




Czas pierniczków uważam za otwarty.  Jako pierwsze upiekłam 'Basler Lackerli' czyli po prostu pierniczki z Bazylei.  Nietrudne do zrobienia, ciasto nie wymagające lezakowania a same pierniczki pyszne.  Są mocno miodowe więc bardzo słodkie (ale pierniczki muszą być słodkie:))


Mozna zrobić je wcześniej i zapakować do szczelnego pojemnika, w którym z powodzeniem dotrwają do świąt... w każdym razie maja taką szansę , o ile nie dobiorą się do nich niewidzialne moce:). Gorąco polecam! 

PIERNICZKI Z BAZYLEI ('Basler Läckerli')
/forma 25x35 cm, ok 40 - 50 ciastek/

ciasto
*  350 g mąki pszennej
*  450 g miodu
*  130 g cukru brązowego
*  150 g mielonych migdałów
*  2 łyżeczki sody oczyszczonej
*  1 łyżeczka przyprawy do pierników
*  1 łyżeczka mielonego cynamonu
*  4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier
*  1 szkl cukru pudru
*  trochę gorącej wody (ok 2 łyżek)
*  2 łyżki soku z cytryny
*  1/2 łyżeczki miękkiego masła
Szybko utrzeć gładki lukier, w razie potrzeby dolać więcej płynów.




W rondlu rozpuścić miód i cukier, pogotować na małym ogniu chwilę po czym dodać cynamon, przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową.  Wymieszać, zdjąć z ognia i przestudzić.  Do miodu dosypać migdały a potem mąkę wymieszaną z sodą.  Warzechą wymieszać - ciasto jest dość ciężkie i klejące. 
Formę wyściełać papierem do pieczenia.  Przełożyć ciasto i rozłożyć równomierną ok 1 cm warstwę (najpierw łopatką, potem wyrównać mokrą dłonią).
Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 170 stC, wstawić ciasto i piec ok 15 minut.
Nie wypiekać zbyt mocno bo ciasto będzie twarde.
Wyjąć na kratkę i lekko ostudzić. Polukrować i pokroić na małe kwadratowe ciastka 3x3 cm.  Pozostawić do całkowitego ostudzenia i wyschnięcia lukru.  Po tym czasie najlepiej ułożyć w szczelnych pudełkach (przekładając warstwy pergaminem) i odstawić na kilka dni aż całkiem zmiękną, (jednak do jedzenia nadaja sie od razu - o czym się przekonałam :)).
Smacznego!



*



11 comments:

  1. Jaka przyjemnosc goscic Cie tutaj ponownie :)
    Mysle o Tobie codziennie i czekam kiedy sie odezwiesz gdzie indziej i ze w koncu opusci Cie "niewidzialna moc" ;)
    Kota moge przygarnac na Swieta... nie bede sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miło, że ktoś się cieszy z mojej obecności. A kot juz jest przygarnięty:)

      Delete
    2. .. przygarne wiec psiaka na "dog sitting" ;)
      (ciekawe, czy moja obecnosc cieszy)

      Delete
  2. Bardzo lubie te pierniczki. A kociak w pudelku przesliczny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa bardzo smaczne, a kociak jest kochany :)

      Delete
  3. Nie piekłam jeszcze tych pierniczków, ale kusisz Kasiu, kusisz:)... ciesze się, ze jesteś Kochana:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polecam bo bardzo smaczne. Dziękuję za miłe słowa i ciepło pozdrawiam:)

      Delete
  4. Kuku :)

    Czy beda jeszcze jakies nowe przepisy przedswiateczne, tudziez zdjecia kociaka ? ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Będą : przepis i kot:)

      Delete
    2. .. to sie ciesze :)
      teskno mi za zwierzakami, za tym co swojskie jak stary strych pachnacy sianem. i marzy mi sie sniezna zima z prawdziwym kuligiem :)

      Delete
  5. Dla lakomczucha, jakim z pewnascia jestes polecam na Swieta specjalnosc z Montelimar- nougat ;)
    Strasznie slodkie i strasznie dobre ... ;D

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...