12/28/08
Cwibak orzechowy
Przepisów na keksy są dziesiatki a może więcej...ja pieklam wiele keksów ale od wielu lat ten piekę na każde swięta. Cieszy sie on najwiekszym powodzeniem, jest lekki, o delikatnym orzechowym posmaku (ciasto biszkoptowo-orzechowe) i oczywiscie nafaszerowany bakaliami. Polecam!
CWIBAK ORZECHOWY
5 jaj
1/2 szkl. mąki tortowej + 2 lyżki
3/4 szkl. mielonych orzechów wloskich
2/3 szkl. cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny
1 lyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl. bakalii:
- rodzynki
- orzechy wloskie
- orzechy laskowe
- migdaly
- figi
- sliwki kalifornijskie
- gruszki z konfitury
- owoce kandyzowane: ananas, papaja
Bialka oddzielić od żóltek i ubić na sztywno, dodając na końcu 2 lyżki cukru. W drugiej misce ubić żóltka z resztą cukru do bialosci, dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać ubite bialka i sok z cytryny, następnie wsypać mielone orzechy i delikatnie wymieszać. Bakalie posiekać, wymieszać z 2-ma lyżkami mąki i dodać do ciasta. Wszystko razem delikatnie polączyć i przelożyć do dwóch keksówek wysmarowanych i wysypanych bulką tartą.
Piec w temperaturze 170stC okolo 40 minut, aż lekko opadną i będą ladnie zarumienione. Wylożyć ostrożnie z foremek do ostygnięcia. Lukrować po wystudzeniu. Ciasto mozna upiec nawet 3 dni wczesniej zawinąć po wystygnięciu w papier i owinąć sciereczką, zachowuje swieżosć przez kilka następnych dni.
Labels:
ciasta,
ciasta biszkoptowe,
świąteczne
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Faktycznie bardzo smakowicie sie prezentuje! Zapisuje :)
ReplyDeletePS. Czy nie masz nic przeciwko, jesli wpisze Cie na moja liste 'odwiedzanych'?
Pozdrawiam!
Bea! Nie mam nic przeciwko, będzie mi bardzo miło! Pozdrawiam.
ReplyDeletenie piekłam jeszcze keksu z ciastem orzechowym, brzmi bardzo ciekawie. Pozdrawiam!
ReplyDeleteBardzo ciekawy pomysł :) Też zapisuję do prędkiego wypróbowania :)
ReplyDeleteDiekuje Kass :) dodane :)
ReplyDeleteuwielbiam takie ciasta, kryja w sobie mnostwo pysznosci:)
ReplyDelete