12/29/08
Strucla z makiem
Taki makowiec upieklam na Boże Nrodzenie. Ciasto krucho-drożdżowe jest latwe do wykonania, daje się ladnie zwijać i na dodatek nie "strzela" w górę jak drożdzowe. Poza tym nie wymaga dwukrotnego wyrastania, wystarczy zarobić ciasto, zwinąć z nadzieniem i pozostawić do napuszenia, no i upiec!
STRUCLA Z MAKIEM
ciasto:
50 dag mąki tortowej lub krupczatki
15 dag masla lub margaryny
2 jaja
3 żóltka
15 dag cukru pudru
1/8 l smietany 18%
5 dag drożdży
wanilia lub cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
1 bialko do smarowania
nadzienie:
30 dag maku
15 dag cukru
3 lyżki miodu
1 bialko
5 dag masla
bakalie (orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdaly)
W przeddzień mak sparzyć i pozostawić na sicie wyscielanym gazą do odsączenia. Następnego dnia zmielić go dwukrotnie. Do maku dodać miód, cukier, stopione maslo, bakalie i na koniec ubitą pianę z bialka z odrobiną cukru (dla utrwalenia). Delikatnie polączyć.
Mąkę posiekać z tluszczem, dodać jaja, żóltka, smietanę, sól, cukier puder i roztarte z lyżką cukru drożdże.Wsypać skórkę cytrynową. Zagniesć szybko ciasto i podzielić na dwie częsci. Każdą częsć rozwalkować na prostokąt, posmarować pędzelkiem roztrzepanym bialkiem, rozprowadzić równomiernie polowę nadzienia i zwinąć strucle. Końce podwinąć pod spód i albo wlożyć do keksówek albo zawinąć luźno w papier do pieczenia (brzeg papieru ma być pod spodem ciasta)i ulożyć na blasze.
Pozostawić na ok 1 godz do wyrosnięcia.
Piec nagrzać do 180stC i wstawić na 40-50 minut.Można sprawdzic patyczkiem.
Z papieru odwinąć po calkowitym wytudzeniu. Polukrować.
Labels:
ciasta,
ciasta z makiem,
strucle i rolady,
świąteczne
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ja w tym roku nie wyrobiłam sie już z makowymi wypiekami, ale obiecałam sobie, że w nowym roku poeksperymentuję :))) Zapisuje Twój przepis :)))
ReplyDeleteNie przepadam za makowcem ale ten wygląda smakowicie i zapewne zjadłabym !
ReplyDeletea ja uwielbiam makowiec ,a ten taki równiutki ,mi takie nie wychodzą śliczne ,chociaż są pyszne
ReplyDeleteile maku, mniam mniam:)
ReplyDeleteDzięki dziewczyny!...Ja bardzo lubię makowce i wszystko co z makiem, dla mnie wigilia bez makowca i kutii nie istnieje, to musi być zawsze...Pozdrawiam.
ReplyDeleteKass, dziękuje za życzenia.
ReplyDeleteTobie życzę dużo szczęścia i miłości w Nowym 2009 Roku
Kasiu upiekłam:) Niestety obie cholery mi pękły, ale cóż to....pod lukrem się pęknięcia schowały:). Nie mam jeszcze doświadczenia w roladach makowych to pewnie i za słabo papierem owinęłam ...po świętach spróbuję jeszcze raz, ale upiekę w keksówkach:)
ReplyDeleteKasiu wszystkiego najlepszego z okazji Świąt i Nowego Roku dla Ciebie i Twojej rodzinki:)
Jolu pęknięte czy nie...trudno nastepnym razem na pewno wyjdzie lepiej, ale napisz czy były smaczne...pozdrawiam światecznie!
ReplyDeleteDlugo trwaly moje poszukiwania idealnego makowca.W pamieci mam malenki kawalek makowca babci mojego meza. Strucla miala juz tydzien, wg babci 'zakalec' i wogole ona nie rozumie czemu tak sie wszyscy zachwycaja.
ReplyDeleteMaz po degustacjii cieplego jeszcze makowca orzekl 'makowiec babci' najlepsza pochwala, zjadl polowe strucli.
Dziekuje bardzo.
Czy ciasto Po wyrobieniu mozna zamrazac?
Pozdrawiam serdecznie
Asia saklavi
Asiu... miód na moje serce lejesz:) a właściwie Twój mąż:) pozdrów go serdecznie!
ReplyDeleteCo do mrożenia, powiem szczerze, że nigdy makowca nie mroziłam... zatem nie wiem, ja piekę zazwyczaj 2 dni przed świętami, lukruję, zawijam w pergamin i w ściereczkę , przechowuje się bardzo dobrze do 7 dni, pozdrawiam ciepło:)
Aniu, nie doczytałam... jesli chodzi o surowe ciasto - to zamrażać mozna:)
ReplyDeleteDroga Kass
ReplyDeleteDziekuje za odpowiedz pracuje do pozna w wigilie i staram sie przygotowac wszystko duzo wczesniej I zamrozic.Opinie meza podziela cala rodzina ze mna wlacznie, Twoj makowiec jest idealny. Wilgotny , miekki rozplywa sie w ustach. Pieklam go na blaszce zawiniety w papier wiec pekl troszke ale mi to nie przeszkadza., Maz juz tylko czeka na makowca w swieta ( chyba nic innego nie bedzie jadl :) a jak juz pisalam o makowcu Babci kraza legendy. Dzieki Tobie kochana zostalam krolowa makowcow w rodzinie :))
Asia (saklavi)
Asiu bardzo mi miło, mam nadzieję że swieta choc odrobinę zyskają za sprawa tego makowca, pozdrawiam:))
ReplyDeleteMoje własnie rosną, wg tego właśnie przepisu. Przepis świetnie prosty.
ReplyDeleteDziękuję:)...chociaż jeszcze nie próbowałam.
Lucy
A ja wyjęłam z piekarnika i już mnie korci ukroić kawałeczek.... pozdrawiam i życzę smacznych świąt:))
ReplyDeletePyszny makowiec, jak każdy wypiek z Pani przepisów, u mnie ciasto wyszło bardzo luźne, miałam problemy z zawinięciem rolady , czy można po wyrobieniu ciasta schłodzić go przed nałożeniem masy makowej i uformowaniem .dziękuje za kolejny cudowny przepis , serdecznie pozdrawiam
ReplyDelete