12/11/08
Długa bułka
To latwa i bardzo smaczna bulka pszenna o delikatnym i sprężystym miąższu. Wyrabiał za mnie robot ok. 10 minut, potem wyrastanie ok. 1-1,5 godz (odpowietrzając 2 razy), formowanie i wyłożenie do foremek keksowych, ostatnie wyrastanie ok. 0,5 godziny, pieczenie 35 minut - a później tylko jedzenie....
DŁUGA BULKA
składniki na 3 keksów ki:
1 kg mąki pszennej typ 850
0,5 kg mąki tortowej
8 dag świeżych drożdży
2 szkl cieplej wody
1 szkl ciepłego mleka
1 jajko
1/3 szkl oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru
2 łyżki soli morskiej
Drożdże rozpuścić w cieplym mleku. Do robota wsypać mąkę i dodać resztę składników, oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić (ok 10 minut, jeśli potrzeba dodać mniej lub więcej płynów) i odstawić do wyrośnięcia. Co 0,5 godz wyjąć ciasto na blat i lekko odgazować, złożyć i włożyć do miski do dalszego rośnięcia. Po ok 1,5 godz. wyjąć ciasto podzielić na 3 części, każdą rozciągnąć na prostokąt i zwinąć w rulon, formując bulkę na dlugosć foremki.Włożyć do wyłożonych papierem keksówek. Przykryć ściereczką i odstawic do napuszenia (na ok 30 minut). Posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka i posypać makiem lub sezamem, naciąć w poprzek.
Piekarnik nagrzać do temper. 200stC,spryskać wodą i włożyć bulki na ok 35 minut. Jak się mocno zrumienią wyjąć na kratkę do ostudzenia. Smacznego!
Labels:
chleb i bułki,
chleb na drożdżach
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
O matko!A jak to sie stalo ze nigdy nie bylam na Twoim blogu?Slepa jestem juz czy jak?A tu chlebki, bulki i inne pysznosci!Pozdrawiam i dzieki ze zagladasz do mnie :)
ReplyDeleteWygląda ślicznie :). Czy ona w smaku przypomina takie 'batony' pszenne sprzedawane w polskich sklepach? Bo tak podobnie wygląda...szczególnie na ostatnim zdjęciu. Przepis do wypróbowania:)
ReplyDeleteJak długich foremek użuwasz?
ReplyDeletemysza...te są na 27 cm, pozdrawiam.
ReplyDelete