gry online

12/17/08

Pyszna plecionka drożdżowa



Przepis na tą drożdżówkę znalazlam na forum cincin, który podala Joanna, a zaczerpnęla go z rosyjskiego forum. Ciasto przygotowuje się wieczorem a piecze następnego dnia. Teraz w natloku zajęć przedswiątecznych jest to wygodne rozwiazanie. Ja upieklam wczoraj z nadzieniem rodzynkowo-żurawinowym i makowym a posypalam brązowym cukrem karmelizowanym. Muszę przyznać że nazwa nie jest bezpodstawna, ciasto jest rzeczywiscie pyszne. Myslę że jesli nadzienie wzbogacić bakaliami to może być także pomyslem na swiateczne ciasto. Polecam!

PYSZNA PLECIONKA DROŻDŻOWA
pszepis cytuję za Joanną:

Proporcje na 4 plecionki w formach na keksy angielskie.

Składniki:
1 kg mąki
30 g świeżych drożdży (lub 1 łyżka suchych), rozpuszczonych w 1/2 szklance wody
3/4 szklanki cukru
2 szklanki ciepłego mleka
150 g stopionego i ostudzonego do pokojowej temperatury masła
1 łyżeczka soli
2 jajka

Nadzienie:
wiśnie, rodzynki, pasta czekoladowa, krem migdałowy, masa makowa, masa czekoladowa, krem Pattisiere
itp., itd.

1. Wszystkie składniki ciasta mieszać mikserem przez 5 - 7 minut do uzyskania gładkiego, lekko lepiącego się ciasta. Miskę z ciastem nakryć folią i wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kwadratowy placek o boku około 25 cm i grubości około 3 - 4 mm.
3. Posmarować placek 1/4 nadzienia, zwinąć w rulon. Rozkroić rulon wzdłuż i skręcić spiralnie. To samo zrobić z trzema pozostałymi plackami.
4. Włożyć każdą "spiralę" do formy na keks angielski , posmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości).
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
6. Piec około 40 - 45 minut.

Z podanego ciasta można też piec bułeczki i pierożki.



10 comments:

  1. No cudne! Juz spisuje skladniki i na niedziele pewnie upieke :)

    ReplyDelete
  2. Oj juz mi slinka cieknie na sam widok! Uwielbiam wszelkie drozdzowki!!!

    ReplyDelete
  3. Kass,
    życzę Ci zdrowych i pogodnych świąt. Wszystkiego najlepszego.

    ReplyDelete
  4. Andziu dziękuję!
    Tobie życzę także wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia, pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. Dziękuję...Trochę spóżniona jestem ale mimo wszystko jeszcze zdążyłam... Wesołych Świat!

    ReplyDelete
  6. chyba się skuszę na taką plecionkę na tegoroczne święta...wygląda fantastycznie

    ReplyDelete
  7. Bardzo fajny przepis. Czesto go uzywam, a takze zamrazam na pozniej3. Goraco polecam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, serdecznie pozdrawiam 😊

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...