9/16/09
Quiche z warzywami
Warzyw jest pod dostatkiem w ogrodach i na straganach. Warto wykorzystac bogactwo jesienne i przygotowac np. pyszną i pożywną tartę z mieszanką warzyw. Można tu zastosowac przerózna kombinacje warzywne, wybierając te ulubione lub upiec wg. poniższego 'zestawu', który ja preferuję.
Przepis na tą tartę pochodzi z książki Tessy Caponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią". W oryginale użyte są warzywa mrożone, ale można także upiec ze swiezymi. Wypróbowalam, jest pyszna!
QUICHE Z WARZYWAMI
ciasto:
/na formę o sr.28-30cm/
250g mąki /najlepiej krupczatki/
100g masla lub margaryny
2 lyzki kwasnej smietany
5 lyżek wody
szczypta soli
Wyrobic palcami jak kruszonkę, szybko zagniesc. Uformowac kulę, owinąc w folię spożywcza i schowac do lodówki.
W tym czasie przygotowac farsz.
nadzienie:
4 lyżki oleju slonecznikowego
1 marchewka
1 mala czerwona papryka
1/2 brokula lub malego kalafiora
1 cebula
1 malu por
100g fasolki szparagowej
1/4 malego selera
1/4 puszki kukurydzy
4 ząbki czosnku
1 lyżeczka oregano lub bazylii
Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) umyc, obrac i pokroic:
-brokul podzielic w male rużyczki,
-cebulę i por w pólplasterki
-fasolkę podzoelic na mniejsze kawalki np. na pól,
-papryke,seler i marchew w drobne paseczki,
-czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzac olej, wrzucic cebulę i por, podsmażyc. Dodac czosnek, paprykę, seler i fasolkę. Mieszając podsmazac aż lekko zmiękną lecz nie będą rozpadające.Dodac brokul i ziola, chwile podsmazyc wciąż mieszając.
Zdjąc patelnię z kuchenki, dodac odsączoną kukurydzę, lekko calosc posolic i popieprzyc, wymieszac.
zalewa jajeczno-smietanowa:
250ml smietany 18 lub 22%
5 jajek
5-10 dag ostrzejszego sera żóltego
sól i pieprz do smaku
Roztrzepac jajka widelcem, dodac smietanę i razem wymieszac, ewentualnie trochę posolic i popieprzyc (nie za dużo!). Dodac starty ser i wymieszac.
Nagrzac piekarnik do 190stC.
Wyjąc ciasto z lodówki, rozwalkowac na wielkosc formy, pamiętając o wywinięciu brzegów. Wylepic wysmarowaną maslem formę. Wylożyc na to warzywa i zalac smietaną z jajkami. Można z wierzchu posypac dodatkowo startym serem (niekoniecznie).
Wstawic do upieczenia na ok. 1 godzinę.
Smacznego!
Labels:
Smaki jesieni,
tarty,
wypieki wytrawne
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
na dzisiejszy obiad miałam ochotę na coś warzywnego taka quiche byłaby w sam raz (:
ReplyDeleteAle bogactwo warzyw! Ta quiche musiała smakować nieziemsko.
ReplyDeleteO, jakie pysznosci :) Duzo warzyw- to lubie najbardziej w quiche :)
ReplyDeleteswietna ta tarta jest z taka roznorodnoscia warzywek :)
ReplyDeletePozdrawiam :)
jadłam raz w życiu i mam ochotę na więcej, zwłaszcza po Twych zdjęciach!
ReplyDeleteKass, alez u Ciebie kolorowa, piekne rozgrzewajace zdjecia, az chce sie czlowiekowi warzyw :-)
ReplyDeletePyszna? No na pewno! Ale jaka kolorowa! :) Jak nadchodząca jesień. :)
ReplyDeleteNo nareszcie Cię odnalazłam! Pogubiły mi sie moje ulubione blogi, jak zmieniałam szablon:( A widzę ,że i u ciebie wszystko się zmieniło:)
ReplyDeletePięknie jest!O tym cudzie z warzywami to nawet nie wspomnę.Tak zgłodniałam,że pędzę do kuchni.
serdecznie pozdrawiam
Zrobiłam wczoraj swoje pierwsze quiche wg twojego przepisu tylko z innym nadzieniem (pieczarkowym z kurczakiem). Było wspaniałe! Dzięki za świetny przepis, który zagości u nas na stałe.
ReplyDeletePrzetestowałam przepis na spód. Nadzienie co prawda zrobiłam z tuńczykiem ale szczerze polecam ten spód. http://kaczodajnia.blogspot.com/2012/01/quiche-z-tunczykiem.html
ReplyDeleteDziękuję za przepis i pozdrawiam
Bardzo się cieszę że wyszło smacznie, pozdrawiam:)
Delete