Weekendowa piekarnia#62 prowadzona przez Lu mającą blog 'Na tropie smaku' była dla mnie, jak zawsze bardzo miłym doświadczeniem. Chleb codzienny okazał się smacznym, prostym w przygotowaniu, przyjemnym w 'obróbce', i o 'uniwersalnym' smaku.
Chociaż chleby pszenne nie należą do moich ulubionych, to jednak 'dobry' chleb pszenny nie jest zły:) Dodam że moja rodzina ma inny pogląd na ten temat, pieczenie chlebów pszennych zatem jest mi pisane...co czynię z dużą przyjemnością jeśli pieczywo pieczone jest tak smaczne jak ten weekendowy.
Lu dzieękuję za pyszny przepis, rodzina oświadczyła że mogę go piec często!
Zacytuję właścicielkę przepisu, bowiem nie poczyniłam żadnych zmian.
CHLEB CODZIENNY 'LU'
Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego razowego
100 g mąki pszennej (typ 650)
150 g letniej wody
Wymieszać w misce i odstawić na noc (albo na 8-12 godz.)
Ciasto właściwe:
zaczyn
300 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
600-650 g mąki pszennej (typ 650)
Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej miód, drożdże, dodać zaczyn, sól i wymieszać na jednolitą masę.
Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny ( z tym czasem może być różnie, w każdym razie ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę albo blat. Podzielić na pół, uformować dwa podłużne bochenki(tak robię ja, ale można też jeden olbrzymi okrągły). Włożyć do koszyków i pozwolić wyrosnąć (ok 1 1/2 godz.). Ostrożnie przełożyć z koszy na blachę. Można naciąć (chociaż mi to jakoś nie chce ładnie wyjść). Piec najpierw przez 10 min w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 250 st. Później zmniejszyć temperaturę do 220 st i piec kolejne 10 min. Na końcu zmniejszyć temp do 200 st i dopiekać, aż będzie pięknie rumiany, no i oczywiście postukany od dołu, wyda piękny, głuchy odgłos.
Koleżanka Kamy.
Piękny chleb. Tak sobie na te Wasze chleby patrzę i patrzę i dumna jestem, serio, że mój chleb zawędrował do tylu domów i tyle buź i małych buziek nakarmił :)
ReplyDeleteLu jeszcze raz dziękuję za przepis, chleb jest pyszny, mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje, i na pewno będę piekła go nie raz...pozdrawiam.
ReplyDeleteo i zdecydowanie piękny i jak nacięty, Kass mistrzyni
ReplyDeletea piec jaki piękny , normalnie do zakochania
Mistrzowskie wykonanie, chleb jak malowany!
ReplyDeleteA pies uroczy:)
Pozdrawiam.
Śliczne dziurki i jakie piękne nacięcia!
ReplyDeleteAlez piekny ten Twoj bochenek Kass! Az zaluje, ze jednak pieklam w keksowce; ale to nic, poprawie sie nastepnym razem ;)
ReplyDeleteA chleb przepyszny, to fakt :)
PS. Melduje, ze nareszcie wstawilam zupe z dedykacja dla Ciebie :)
Pozdrawiam!
PPS. Zapomnialam napisac, ze psiak przeslodki :)
ReplyDeleteKass - wzorcowy! Ja chciałabym czasami tak dobrze wypiec chleb, ale mój piekarnik chyba piecze jakoś inaczej. Czy Ty pieczesz swoje chleby dłużej niż każe przepis?
ReplyDeleteAla mi ukradla tekst o nacieciach :-) Ale one Kass sa urocze, jak na nie patrze to zaluje ze u mnie nim nie pachnialo, ale chociaz poogladam :)
ReplyDeletemargot z Twoich ust ten zachwyt brzmi szczególnie wspaniale! dziękuję
ReplyDeleteAniu dziękuję i pozdrawiam!
Beo chlebek jest rzeczywiście wart grzechu, zarówno pieczony w keksówce jak i bez...Twój wygląda niezwykle pysznie!
Biegnę zaraz poczytac i podziwiać, z góry dziękuję, jest mi bardzo miło...jestem mile zaskoczona, lubię zupy z groszkiem...pozdrawiam.
An-no mój piekarnik wręcz przeciwnie, piecze nazbyt gorliwie :) nie piekę ani w wyższej temp. ani dłużej...czasem muszę wręcz skracać czas lub obniżać temperaturę żeby nie spiec za mocno chleba lub ciasta...faktem jest że my lubimy wypieczone chleby i ciasta, nie jestem więc tym zmartwiona, pozdrawiam cieplutko.
Nacięcia.... Boskie! jak robic zeby takie zrobić??? Ha!
ReplyDeleteBasiu nacięcia jak nacięcia ale chleb pyszny, polecam i pozdrawiam.
ReplyDeleteMafilko ciąć, ciąć czyli piec i ćwiczyć...pozdrawiam cieplutko.
Kass i Twój piękny! Równiutki, ślicznie nacięty. Aj!
ReplyDeleteA ten pies na ostatnim zdjęciu to właśnie jeden z tych co bym Go chciała mieć :)
Uściski :*