gry online

2/26/10

'TPM Sourdough' czyli chleb pieczony po godzinach...



Sałatki, nawet te wiosenne, najlepiej smakują ze świeżym pieczywem. Pyszny chlebek z chrupiącą skórką lub bułeczka razowa ze słonecznikiem, to doskonałe towarzystwo dla sałatki warzywnej np. z pomidorów.
Zabrałam się więc za pieczenie.
Miałam zamiar upiec ten chleb po niedzieli, dzisiaj miały być tylko bułki...ale wczoraj stwierdziłam że zaczyna się weekend i nieuchronnie trzeba uruchomić weekendowe pieczenie. Bułki nie wystarczą na weekend... powstał więc 'TPM Sourdoug', i powstały 'Bułeczki razowe na maślance'. Dzisiaj będzie o chlebie.
O bułkach (naprawdę pysznych) będzie następnym razem.

Tatter w 'Weekendowej Piekarni po godzinach' co dwa tygodnie podsuwa 'domowym piekarkom' nowe przepisy na pieczywo.
Tym razem jest to chleb pszenny na zakwasie, czyli zaczynamy 'wyższą szkołę jazdy' !
Chleb łatwy i pyszny , do tego na zakwasie. Odświeżyłam mój 'młody zakwas' i upiekłam...
Pyszna, chrupiąca skórka i wspaniałe, elastyczne wnętrze...Polecam!







Zadanie nr 4.

TPM SOURDOUGH

200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
290g wody
400g białej pszennej mąki chlebowej
100g pszennej mąki razowej
1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
12g soli

1. Mieszanie.

Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.

2. Pierwsza fermentacja i składanie.

Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.

3. Formowanie.

Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.

4. Ostatnia fermentacja.

Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.

5. Pieczenie.

Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.

Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.


*Piekłam zgodnie z powyższym przepisem.







Kaczki dobierają się w pary....dobry znak!

13 comments:

  1. Kass, chleb wygląda niezwykle
    Jakie ma piękne kręgi/bruzdy
    Normalnie mistrzostwo świata
    p.s te bułki w dalszym planie tez bardzo wyglądają pysznie

    ReplyDelete
  2. Ten chleb jest po prostu cudny:)Ja też planowałam przystąpić do tego wspaniałego dzieła ale mój zakwas jakoś się buntuje i nie chce rosnąć.Tzn troszkę rośnie ale nie tak jak Wasze. Pewnie robię coś nie tak ale pojęcia nie mam co:( A może makę mam kiepską. Ale Twój chlebuś jest wspaniały:) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. margot dziękuję, chlebek pięknie rośnie i wyglada rzeczywiście bardzo apetycznie...i taki jest!

    wiosenko, mój młody zakwas tez ma lepsze i gorsze dni, dzisiaj myslałam że z chlebem będzie klapa, zakwas średnio bystry (fakt ze wyłączyłam na dzień ogrzewanie bo wiosennie za oknem)ale wyszedł całkiem, całkiem...

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Ten chleb to jak z reklamy!!! Jakie kegi! To od koszyka?

    ReplyDelete
  5. Tez dzis upiekłam, ale nie pokażę, bo brzydko pękł drań jeden (tzn. ja nie umiem nacinać), ale po niedzieli będę piec drugi i wtedy... no niech się boi! ;)
    Smak za to: jak z Geesu - tak powiedziął mi brat i to był komplement, bo tam kiedyś była najlepsza piekarnia :)
    Więc zazdroszczę tylko wyglądu, smak mam taki sam ;)

    ReplyDelete
  6. Mój jutro będzie gotowy! Nie wiem tylko, czy to nacięcie nie jest zbyt trudne, ale zaryzykuję ;)

    Bardzo mi się podoba Twój chleb, bardzo...

    ReplyDelete
  7. dragonfly , dziękuję...tak, kręgi od koszyka, pozdrawiam.

    Mafilko prawda, bardzo dobry i jaki łatwy...

    An-no zaryzykuj w końcu kto nie ryzykuje ten nie ruszy z miejsca, a my się wciąż uczymy i eksperymenty są mile widziane...pozdrawiam.

    ReplyDelete
  8. Wow Kass, przepiękny chlebek upiekłaś! Ma śliczny kształt , no po prostu cudo!:)

    ReplyDelete
  9. przepiekny chlebek,cudne buleczki!!!!
    Milego weekendu!!!!

    ReplyDelete
  10. Piekne dzielo :)
    U mnie wlasnie rosnie tylko oporniemu to idzie wiec nie wiem czy powtorki nie bedzie !

    ReplyDelete
  11. Piękny! Kass Twoje chleby jak z obrazka...
    Miłej niedzieli :*

    ReplyDelete
  12. Kass, piękne są Twoje bochenki, aż dech zapierają :)

    ReplyDelete
  13. Pieeeknie wyrosniety! I jaki rumiany! :)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...