Weekend już nie tak gorący, jak poprzedzający go tydzień... wreszcie można użyć piekarnika, i nie czuć się w kuchni jak w saunie:) ... toteż zabrałam się czym prędzej (stęskniona pieczenia :)) za 'Flatbreads', jakie zaproponowała Konsti z 'Apparecciamo'
Bardzo pyszny chlebek-niechlebek, ma trochę z foccacii, trochę z pizzy, trochę z podpłomyka... co by nie mówić, jak nie nazywać, to powiem jedno: JEST PYSZNY!
Lekki, aromatyczny,puszysty, mięciutki, nieskomplikowany, idealny na wypad za miasto jako dodatek do wiosenno-letnich sałatek... Gorąco polecam!
Przepis cytuję za Konsti:
FLATBREATS
Zaczyn:
· 100g mąki chlebowej
· 2 i 1/2g soli morskiej
· 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
· 1/2 łyżeczki mleka
· 70 ml wody 2g świeżych drożdży
Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
Ciasto:
· 600g mąki chlebowej
· 13g świeżych drożdży
· 400ml wody
· 20ml oliwy z oliwek extra virgin
· 20ml mleka
· 15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej
· 180g zaczynu
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.
Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny. Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180 stopni).
Przykładowe dodatki:***
Smoked paprika and capsicum topping
· zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
· 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
· 55 ml oliwy z oliwek extravergine
Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.
Cherry tomato, parmesan and basil topping
· 20 pomidorków
· 50g parmezanu
· garść liści bazylii
· 55ml oliwy z oliwek extravergine
Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.
Rosemary and olive topping
· 20ml oliwy z oliwek extravergine
· 2 gałązki świeżego rozmarynu
· 100g odsączonych, czarnych oliwek
Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delkatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
*** Ja użyłam takich 'wierzchów'"
1/ posiekana świeża bazylia roztarta z 3 łyżkami oliwy extra vergine+odrobina soli+2 zmiażdżone ząbki czosnku+pomidory suszone odsączone z oliwy
2/ 3 łyżki oliwy jw+rozmaryn suszony+troszkę świeżego tymianku+czarne oliwki+papryka czerwona (podpieczona jak w przepisie)
Moje były bardzo dobre, następnym razem spróbuję innych kombinacji...Smacznego!
Pysznosci! Wlasnie zaczelam zalowac, ze nie pieklam z Wami. Musze to koniecznie nadrobic (na razie jestem na etapie testowania przepisow na bagietki :))
ReplyDeletejak fajnie wyglądają takie jeszcze nie upieczone jak makatki :D
ReplyDeleteZ ogromną chęcią wypadłabym z takim chlebkiem za miasto i pałaszowała go na leśnej polance. ;))
ReplyDeletePozdrawiam!
Ciesze sie ogromnie, ze ten wypiek przypadl Ci do gustu! Pieknie sie prezentuja Twoje chlebki, a ten "wierzch" z czosnkiem musial byc bardzo smakowity....
ReplyDeleteDziekuje za wspolne pieczenie!
Pozdrawiam cieplo.
piękne są. Szczególnie ten z oliwkami :)
ReplyDeleteJakie urocze są Twoje chlebki Kass! Bardzo mi się podobają!
ReplyDeletePozdrowienia:)
rewelacyjnie Ci sie udały! bardzo mi się podobają również twoje kombinacje smakowe na wierzchu :) Pycha!
ReplyDeletemajka, nie żałuj tylko upiecz, warto!
ReplyDeletemargot, fajnie wyglądają i bardzo fajnie smakują.
Zaytoon, tak na wycieczkę taki chlebek jest idealny.
Konsti, bardzo dobra propozycja WP, na pewno nie raz jeszcze je upiekę!
Paula, i bardzo smaczne!
majana, dziękuję i także pozdrawiam.
atina, tak smakują wybornie a dodatek czosnku wzbogacił smak...
Pozdrawiam ciepło
Zachwycające są! U mnie czakają na ciepły weekend z piknikiem...
ReplyDeletePozdrawiam :*
A mi się taaaaak nie chce piec :(
ReplyDeleteNa dodatek w soboty można kupić prawdziwy chleb na zakwasie. Pyszny!
A mój biedulek ususzony, zapomniany... Pomyśli że go już nie kocham :)
że jest pyszny to wierzę na słowo
ReplyDeleteże jest piękny.. to wiem :-)
Pięknie wyglądają ,jak namalowane makatki!
ReplyDeletePozdrowienia.
Barrrdzo smakowite wypieki! Mam nadzieje, ze uda mi sie kiedys nadrobic choc czesc moich zaleglosci... :/
ReplyDeletePozdrawiam!