Od czasu do czasu ogarnia mnie totalny leń.... nie zdarza się to zbyt często, ale jednak zdarza:) Bywają dni, które płyną a ja stoję w miejscu jak zaczarowana, i nic wtedy nie jest mnie w stanie zapędzić do jakiejkolwiek pracy. Co dziwniejsze, świetnie zdaję sobie sprawę że czas przecieka między palcami, i nie próbuję nic z tym zrobić...muszę zwyczajnie przeczekać... na szczęście mija ten stan:)) i znowu wszystko pali mi się w rękach, robię kilka rzeczy równocześnie, a każda minuta jest wykorzystana do maksimum. Czy u Was też czasem grasuje leń?
Polecam zatem szybkie do zrobienia gołąbki bez zawijania:) , czyli 'meksykańskie'- (pod taka nazwą je znam), które robi się o połowę szybciej niż tradycyjne, a wystarczą na 2 obiady dla dużej rodziny.
Nam bardzo smakują, polecam!
/obiad na 2 dni dla 6-osobowej rodziny, w tym leniwej kucharki/
gołąbki:
* 1 szkl suchego ryżu
* 1/2 szkl suchej kaszy manny
* 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
* 1/2 główki średniej kapusty białej
* 2 cebule
* 1 większa marchew starta na tarce
* kilka łyzek oleju roślinnego
* 4 ząbki czosnku
* pieprz, sól
* papryka mielona (słodka i ostra)
* chili mielone
* natka pietruszki
* bułka tarta do panierowania
* 2 jajka
* olej do smażenia
* kilka liści kapusty na dno naczynia
sos:
* 1,5 l bulionu drobiowego
* słoiczek koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki pikantnego keczupu
* 3 łyżki majonez
* 2 łyżki musztardy
* 1 łyżka cukru
* majeranek
* bazylia
* oregano
* pieprz i sól
* ostra czerwona papryka
* chili mielone lub kilka małych papryczek w całości
Przygotować sos:
wymieszać lub zmiksować majonez z koncentratem, musztardą i keczupem. Dodać mieszaninę do bulionu i dobrze wymieszać do połączenia składników, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszać.
wymieszać lub zmiksować majonez z koncentratem, musztardą i keczupem. Dodać mieszaninę do bulionu i dobrze wymieszać do połączenia składników, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszać.
Ryż podgotować (na półtwardo) w większej ilości wody, jak makaron.
Kapustę drobno poszatkować, wygnieść dłońmi i odstawić. Jeśli puści sok to odcisnąć a sok wylać.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju.
W dużej misce wymieszać ryż, mięso mielone, kapustę, podsmażoną cebulę, marchew, kaszę manną, jajka, posiekaną natkę pitruszki i przyprawy. Dodać je wg uznania, jeśli lubimy pikantniejsze dania to użyć więcej pieprzu, ostrej papryki i chili.
Dobrze wyrobić na zwartą masę. Formować mokrymi dłońmi kotlety (wielkości np sznycli mielonych) , obtaczać w bułce tartej i obsmażyć z obu stron na oleju. Przygotować duży, szeroki rondel lub naczynie do zapiekania (udusiłam połowę w rondlu , a drugą upiekłam w brytfannie w piekarniku). Na dnie naczynia ułożyć liście kapusty, na nich ułożyć ściśle gołąbki i zalać sosem.
Jeśli robimy w rondlu, to wstawić na gaz i po zagotowaniu zmniejszyć płomień i dusić przez ok 1 godzinę.
A jeżeli przygotowujemy w piekarniku to: naczynie do zapiekania wstawić do nagrzanego pieca do 180stC na ok 1 godzinę. Po 30 minutach nakryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową jeśli pieczemy w brytfannie.
Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego!
*
Boskie Kasiu! Zrobię na pewno! :)
ReplyDeleteBez zawijania - to coś dla mnie:)
Pyszności:)
Pozdrowienia ciepłe:*
boooskie :)
ReplyDeleteidealne dla takiego lenia jak ja :)
Niezwykle apetycznie przedstawiłaś te przepyszne kotleciki:)
ReplyDeleteKasiu, mnie taki stan ogarnia wtedy, kiedy intensywnie (i za dużo) pracuję. W pewnym momencie następuje blokada, wielkie STOP i nic nie mogę zrobić. Wtedy też mam wrażenie, że czas przelatuje mi przez palce, a ja nic nie zrobiłam. I masz rację, ten stan trzeba przeczekać:)
ReplyDeleteA gołąbki wygladają bardzo smakowicie. Spróbuję je zrobić. jadłam je kiedyś i mi smakowały, ale sama nie robiłam. Pozdrawiam z okropnie śliskiej Gdyni:)
Bardzo ciekawe gołąbki :) Często mam ochotę zrobić, ale jak myślę o zawijaniu to mi się odechciewa ;P Teraz będę miała na to sposób dzięki Tobie :)
ReplyDeleteMam je w planach, bo jadłam u Jagody i bardzo mi smakowały.
ReplyDeleteA lenistwo - znam ten stan: nie mam czego umieścić na blogu, bo albo gotuję coś oczywistego, albo gotuje On, a ja nie fotografuję nawet, albo mnie nie ma, albo odpoczywam po powrocie...
Dziś gotowałam dla gości - w ostatniej chwili, z lenistwa ;)
Leń u mnie grasuje regularnie. Niestety.
ReplyDeleteA potem jak mi się go uda szczęśliwie przezwyciężyć, to robię wszystko dwa razy szybciej i dwa razy więcej bo przecież "nie mam czasu nie mam czasu!"
Gołąbki bez zawijania lubię, ja znów znałam je pod nazwą gołąbków po żydowsku - etymologia słowa zupełnie nieznana :D
Ten przepis biorę w ciemno i już ląduje w ulubionych. DZIĘKUJĘ!
ReplyDeletedla leniuszków xd
ReplyDeleteczyli dla mnie! hihi ;p
w każdym razie zdjęcia sa piękne, a danie wygląda na nich wyśmienicie.
bardzo fajne:) Szczególnie, że bez zawijania :)
ReplyDeleteJuż je parę razy gdzieś widziałam i o nich słyszałam, ale jakoś nie zainteresowałam się nimi. Gdy obejrzałam i przeczytałam Twojego posta nabrałam ogromnej chęci zrobienia ich.Muszę koniecznie je wypróbować:)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie:)
Smaki i aromaty pasujace do moich slinianek:) tylko musze skladniki podzielic przez 3 bo ja szykuje dla dwojga:) na pewno skorzystam:)
ReplyDeleteps. co do lenia: oj oj..skads to znam.....:)
Gołąbki to ulubione danie moich łakomczuchów, dla mnie też bo na kilka dni mam spokój... muszę spróbować bo ostatnio Twój przepis na sernik zrobił furorę...
ReplyDeletepozdrawiam!!!
Biorę przepis i jutro robię! Nas trochę mniej, to na trzy dni może będzie;)
ReplyDeleteale pysznosci:) slyszalam juz o nich kilka razy, ale jeszcze nie robilam, teraz jak zobaczylam u Ciebie to chetnie wyprobuje taka wersje golabkow:)
ReplyDeletezapowiadają się absolutnie przepysznie!
ReplyDeleteRobilam francuskie-z kasza
ReplyDeleteRobilam leniwe z ryzem
Teraz kolej na meksykanskie bo z marchewka i z papryczka..Kasiu wiem ze sa pyszne,a juz nie wspomne jak wygladaja...jestem przed kolacja na dodatek.:))
Ciekawy blog aż palce widać pozdrawiam i zapraszam do siebie w linkach mam swój blog kulinarny
ReplyDelete********************
a to mój blog
http://stokrotka1982.blogspot.com/
Bardzo apetyczne. Z pewnością pyszne. Robię podobne, ale ze względu na maluchy rzadko, bo nie jedzą kapusty. Pozdrawiam
ReplyDeleteO, moja ciocia robi podobne, aczkolwiek nie wiedzialam, ze zowia sie 'meksykanskie' (ciocia raczej tez nie wie ;)).
ReplyDeleteJa te tradycyjna zawijane golabki zrobilam tylko dwa razy i... nigdy wiecej; zdecydowanie nie mam cierpliwosci do zawijania farszu w liscie ;)
Pozdrawiam serdecznie Kass!
Witam!
ReplyDeletedzis zrobilam na obiad- wyszly pyszne! dziekuje za przepis i pozdrawiam:-)
Justyna
Justyno, bardzo mnie to cieszy że smakują, pozdrawiam:)
ReplyDeletePewnie się skuszę, ale na bank dodam czerwoną fasolę jeszcze :)
ReplyDelete