gry online

1/6/11

Kruche paszteciki z grzybami



...nie tylko do barszczu.
Na święta tym razem ich nie upiekłam, po prostu nie zdążyłam.  Ale za to będą na Święto Trzech Króli.
Z braku konkurencji (w tej roli zazwyczaj występują uszka:)) , możemy się nimi delektować. W natłoku  dwunastu potraw wigilijnych,  zazwyczaj przemykały przez stół niedoceniane...nie znaczy że nikt ich nie zauważył, ależ wręcz przeciwnie. Jednak dopiero teraz, mając jedynie barszcz do towarzystwa, doczekały się pochwał.




 Nadzienie ze szlachetnych grzybów leśnych, otulone kruchym ciastem - proste a jakie pyszne! 
Dodam jeszcze, że takie paszteciki to nie tylko doskonały dodatek do barszczu, ja  je lubię jako mini-bułeczki na śniadanie.  Polecam!



KRUCHE PASZTECIKI Z GRZYBAMI

ciasto:
*  30dag dowolnej mąki pszennej
*  10dag masła
*  7dag smalcu
*  2 łyzki gęstej śmietany
*  1 jajko
*  1/2 łyżeczki soli

Tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.  Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.


nadzienie:
*  20dag suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
*  1 cebula
*  1 łyzka masła
*  2 łyzki bułki tartej
*  sól, pieprz
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i zalać wrzątkiem. Ugotować do miękkości - najlepiej z wywaru zrobić zupę grzybową, a grzyby wykorzystać do pasztecików. Cebulę poszatkować i podsmażyć na maśle nie rumieniąc. Zmielić w blenderze grzyby i cebulę.  Do masy dodać bułkę tartą, popieprzyć i posolić.  Wymieszać na gładką masę.

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części.  Każdą rozwałkować na prostokąt, dłuższy bok ma mieć wymiar blaszki,  na której będziemy piec paszteciki. Wzdłuż dłuższego boku ciasta, ulożyć połowę nadzienia w formie 'wałka'.  Przykryć ciastem nadzienie,  zlepić wzdłuż brzeg 'pieroga' i docisnąć je widelcem.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem pokroić na 5cm paszteciki.  Posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 190stC. Wstawić na 30-35 minut.  Powinny się zrumienić.
Smacznego!


15 comments:

  1. barszczyk i paszteciki... mniam:) narobilas mi smaku:)
    z nadzieniem z suszonych lesnych grzybkow smakuja rewelacyjnie:)

    ReplyDelete
  2. paszteciki i barszczyk to coś co lubię najbardziej :)

    ReplyDelete
  3. Pysznie wyglądają i ten barszczyk...

    ReplyDelete
  4. Świetne. U mnie na święta nie było w tym roku barszczu. Ale mam "smaka" teraz...!

    ReplyDelete
  5. kasiu witam poswiatecznie i noworocznie. ale pysznie wygladają twoje paszteciki. i do tego barszczyk... rozplywam sie. pozdrawiam cieplutko.

    ReplyDelete
  6. Ale smakołyki, mniam:)
    Takich pasztecików nie znałam, ale już spisałam przepis i myślę, że niedługo nadrobię , to co straciłam:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  7. takie połączenie zawsze kojarzy mi się ze szkolnymi czasami :) pyszności

    ReplyDelete
  8. Kasiu robilam na wigilie podobne paszteciki...no i wyobraz sobie ze nie sprobowalam ani jednego...to cieszy...

    ReplyDelete
  9. Kass, wspaniałe paszteciki, śliczne zdjęcia. Ja robiłam na święta paszteciki z mięskiem, ale z grzybkami bym chętnie też zjadła:)
    Pozdrowienia slę:)

    ReplyDelete
  10. Śliczne! Ja mam na koncie grzybowe z ciasta francuskiego, a drugie z mięskiem podkradzione Majance. Takie jak tutaj jeszcze są przede mną ;)

    ReplyDelete
  11. Pięknie wyglądają z tymi wachlarzykami :) I ja też zaserwowałabym je z barszczykiem :)

    ReplyDelete
  12. z barszczykiem - cudowne połączenie;) świetnie wyglądają

    ReplyDelete
  13. I ja je uwielbiam! :-) Muszę Ci powiedzieć, że mają śliczny kształt. Buziaki ;*

    ReplyDelete
  14. Paszteciki jak marzenie - beda teraz za mna chodzic! Mniam!

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...