gry online

1/14/11

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy z rodzynkami





Nie będę już narzekała na pogodę, na brak słońca i szarość dnia, na wieczór co zaczyna się po południu, na permanentnie zabłocone buty, spodnie i psy, które na dodatek wymagają ciągłego wycierania, a podłoga powoli zaczyna  przypominać brudną piaskownicę:) - ale, co tam, nie będę dzisiaj zrzędzić:)) ... bo poza tymi drobiazgami wszystko jest na swoim miejscu,  a w domu pachnie chlebem... i od razu uśmiech pojawia się na twarzy ... mimo wszystko:)

Kolejny garnkowy wypiek.  Tym razem zupełnie inny, słodkawy, z melasą i rodzynkami .
Piekłam już podobny, który był zadaniem WP#50 -   Chleb żytni z rodzynkami.  Ten ma w składzie różne mąki i jest lżejszy, poza tym upiekłam go w garnku żeliwnym (ale można też w foremce!).
Świetny z serem żółtym, kozim, pleśniowym lub po prostu z białym twarogiem.  Bardzo fajnie smakuje z konfiturą lub dżemem - kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego:))  
Co jakiś czas piekę taki właśnie słodkawy chleb.  Rodzynki można zastąpić śliwkami, wtedy będzie podobny do  tego chleba, który także bardzo lubię. Polecam!


CHLEB  MIESZANY  Z  RODZYNKAMI
 /duży bochen/

zaczyn zakwasowy:
*  200g mąki żytniej razowej typ 2000
*  100g zakwasu żytniego
*  100g wody

wymieszać i odstawić pod przykryciem na 12 godzin

ciasto właściwe:
*  300g mąki pszennej chlebowej
*  100g mąki orkiszowej razowej typ 2000
*  150g mąki żytniej razowej typ 2000
*  1 łyżeczka melasy
*  2 łyżeczki płaskie soli
*  10g świeżych drożdży
*  250g wody

dodatkowo
*  60g rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie i odsączonych)

Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) wymieszać z zaczynem i wyrobić ciasto chlebowe.  Na końcu dodać namoczone rodzynki.  Wmieszać w ciasto, przykryć miskę i odłożyć w ciepłe miejsce na 45-60 minut. 
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do koszyka wyłożonego papierem do pieczenia.  Nakryć ściereczką i rozgrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym do 240stC.  
Przełożyć ciasto wraz z papierem do gorącego garnka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez 15-20 minut aż się mocno zrumieni.
Wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!


12 comments:

  1. Kasiu jaki cudny...tak ci zazdroszcze tych chlebkow,oddalabym wszystko zeby chociaz poczuc jego zapach!

    ReplyDelete
  2. Kasiu piękny:)...aż zazdroszczę tego garnka, jak dla mnie na razie pozostaje w sferze marzeń:) ale mam w domu dobrego Wróżka, który w miarę możliwości spełnia moje marzenia:) buziaki Kochana

    ReplyDelete
  3. Ewa szkoda że masz do mnie daleko to i powąchałabyś i zjadła:)))

    Jolu, wiem że masz Wróżkowego Spełniacza Marzeń:)) i na pewno i o garnku z czasem pomyśli...

    Całusy dla Was babeczki!!!

    ReplyDelete
  4. z rodzynkami... nie mogłabym się mu oprzeć :)

    ReplyDelete
  5. piekny chlebus:) mniam:)

    ReplyDelete
  6. Taki cudny chlebek, już wyobrażam sobie jak pachnie:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  7. Taka popękana skórka w mące wyzwala we mnie od razu wspomnienia z dzieciństwa...:)

    ReplyDelete
  8. Kasiu! Dla mnie taki chleb to ideał! Cudowny! Będzie mi się śnił po nocach - zwłaszcza ta chrupiąca "piętka" z masłem.....

    ReplyDelete
  9. Piękny chlebek Kasiu! Bardzo mi się podoba :)) Mogę tę jedną kromeczkę na jutrzejsze śniadanko?
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    Ps. Piękne zdjęcia :)

    ReplyDelete
  10. Cudny! :-) Też bym chciała w końcu taki upiec... spróbuję w ferie. Uściski!

    ReplyDelete
  11. Mmm już czuję jego zapach. Cudny bochenek. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  12. Pyszny chlebek, piekłam już dwa razy, za każdym razem musiałam dodać sporo więcej wody, zastanawiam się, czy zaczyn ma być na pewno taki gęsty? Czy to po prostu kwiestia innej mąki?

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...