Dania jednogarnkowe, co to wrzucam wszystko razem, przykrywam i pozostawiam na czas czytania książki - to moje ulubione:) Cudownie jest po godzinie leniuchowania, wkroczyć do kuchni i mieć obiad gotowy, czyż nie? Zarówno dania warzywne, jak i mięsne można tak potraktować.
Dzisiaj o wieprzowinie, która nie cieszy się dobrą sławą wśród żywieniowców, nie jest też zbyt chętnie jedzona przez osoby dbające o linię... Trzeba dodać, że mięso to jest bogatym źródłem witamin z grupy B, warto więc od czasu do czasu upichcić jakąś potrawę z jego użyciem.
Często przyrządzane i lubiane dania z wieprzowiny w tradycyjnej kuchni polskiej, nie muszą być przecież tłuste, tuczące, ani pachnące 'wieprzem' - co niektórych skutecznie odstrasza. Dobrze przygotowane mięso wieprzowe, może stanowić smaczny , wartościowy i zdrowy posiłek! Szczególnie zimą, kiedy mamy większe zapotrzebowanie na dania energetyczne, taka potrawa smakuje wspaniale.
Jeśli nie lubicie wieprzowiny, to danie o którym dzisiaj, na pewno zdoła wielu przekonać do niej. Dodatek warzyw 'uszlachetnia' i wzbogaca smak mięsa. No i to, o czym było na wstępie - gotujemy w jednym garnku:)
Polecam!
WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI W POMIDORACH
* 1 kg chudego mięsa wieprzowego - u mnie szynka
* 1 por
* 2 marchewki
* 2 cebule
* 1 czerwona papryka
* 2 pomidory
* 1 jabłko kwaśniejsze
* 4 ząbki czosnku
* olej roślinny
* puszka pomidorów w soku pomidorowym
* sól, pieprz
* majeranek, bazylia
* sos sojowy
Mięso pokroić w plastry , posolić, popieprzyć i posypać majerankiem.
W głębokim rondlu o grubym dnie, rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z obu stron.
Cebulę, marchew, por, pomidory, jabłko i paprykę - umyć i obrać, a następnie pokroić na niezbyt małe kawałki.
Ułożyć mięso w garnku, dodać pokrojone warzywa, przykryć pomidorami z puszki wraz z sokiem i dolać ok 1 szkl wody. Popieprzyć i dodać przyprawy wg uznania. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, lekko uchylając pokrywkę przez ok 1godzinę, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawać na obiad lub kolację z dodatkiem pieczywa, ziemniaków, kaszy.
Smacznego!
*
Wspaniale wygląda, aż chce się jeść. I do tego jednogarnkowe - zapisuje do wypróbowania
ReplyDeleteLubię wszelkie mięsa, wieprzowinę tez. A szynka mało kaloryczna jest i można ją jeść bez ograniczeń :)
ReplyDeleteBardzo apetycznie zdjecia.
Kasieńko, a ja tam uważam, że dobry świniak nie jest zły:) ...a zwłaszcza taka swojska szynusia:) ....danie z warzywami super i chetnie bym spróbowała ...a jeszcze chętnie tego pięknego chleba:) pozdrawiam i buziaka przesyłam:)
ReplyDeleteja też z chęcią sięgnęłabym łyżką do talerza :) takie jednogarnkowe dania uwielbiam, zwłaszcza zimą! do tego mięso dzięki warzywom staje się bardziej aromatyczne :)
ReplyDeletepozdrawiam ciepło!
Takim obiadkiem bym nie pogardzila,tez lubie takie ,,szybkie,, obiadki;)
ReplyDeleteFanką takich mięs nie jestem - ale co innego w takim wydaniu ;-)
ReplyDeletebardzo ładnie zaprezentowana wieprzowina :)
ReplyDeleteDania jednogarnkowe są najlepsze na świecie:)
ReplyDeleteU mnie rzadko jadamy wieprzowinę, ale takie danie jednogarnkowe chętnie, chociażby i teraz:)
ReplyDeleteMuszę sobie zapamiętać, że najbliższa wieprzowina będzie właśnie w Twoim wydaniu:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Rzadko jadamy wieprzowinę,ale na takie danie to bym się skusiła. Super wygląda :)
ReplyDeletePozdrawiam:)
O - i takie dania należy popularyzować! A nie upierać się przy kurzych piersiach ;0
ReplyDeletePiękne i bardzo bliskie mi smaki. U mnie dziś za to ragout z kurczaka z grzybami. Ale zdjęć nie ma, bo mi cierpliwości zabrakło do tak niefotogenicznego dania ;)
jjeeejjccciuuuu...ale przez Ciebie jestem teraz głodna....:////
ReplyDeleteps. Ostatnio robiłam podobne danie ale z kiełbaską, Smakuje wybornie. Lubie takie dania. Są idealnym rozwiązaniem na dość zabiegany tydzień:)
Bardzo ciekawy przepis. Mięsko gości u nas coraz rzadziej, ale nic bym nie miał przeciw takiej wersji. Pozdrawiam!
ReplyDeleteale to miesko z warzywami wyglada apetycznie:) juz mi slinka cieknie... mniam:)
ReplyDeleteWłaśnie ukończyłam obiad wg Twojego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze ziele angielskie, skończył mi się majeranek, więc dałam estragon z rozmarynem i wszystko przyrządziłam w szybkowarze. Niesamowity aromat. Smakuje tez dzieciom!
ReplyDeleteKasiu, cieszę się że smakowało...a jak jeszcze dzieciom, to już pełnia szczęścia:)))
ReplyDeletepozdrawiam!