Dlaczego jesienne? Bo chyba nie zdarzyło mi się żebym je upiekła w innym czasie... najczęściej piekę je we wrześniu. Zresztą, to czas najlepszych śliwek (o ile jeszcze na takie macie szczęście trafić...) i najsmaczniejszych jabłek. Poza tym są już orzechy włoskie, chociaż jeśli macie z ubiegłego roku też będą w tym cieście świetne.
Ciasto łatwe, niby zwyczajne... ale wyjątkowo smaczne. Kiedyś już o nim pisałam (o tu!), na początku swojej działalności blogowej. Postanowiłam jednak jeszcze raz o nim wspomnieć, bo naprawdę jest tego warte...polecam!
TORCIK WIELOOWOCOWY
/forma o śr 28cm/
* 4 jajka
* 180g mąki pszennej
* 180g cukru
* 120g masła lub margaryny
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 jabłka
* 400g śliwek
* garść posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przepołowić i wyjąć pestki. Owoce oprószyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem i jajami (można mikserem) dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wsypać owoce i łyżką wymieszać z ciastem.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać orzechami i upiec w 180stC przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem w środku blaszki, jeśli ciasto jest niedopieczone - to pozostawić jeszcze kilka minut w piekarniku. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
*
Aż mi się słabo zrobiło na widok ciasta i tej kawusi obok, tak ładnie podanej;-) Ciasto proste, a efektowne. Super, że przypomniałaś o nim:-) Serdecznie i ciepło pozdrawiam ze słonecznej Legnicy:-)
ReplyDeleteBardzo apetycznie wygląda. A takie łatwe:)
ReplyDeleteWarto zanotować ten przepis:) Pozdrawiam:)
ReplyDeleteCiasto z jabłkami i orzechami piekę często zwłaszcza zimą, ale może pora zmienic przyzwyczajenie.
ReplyDeleteZdjecie Norki jest fantastyczne!
Kibicowałaś dziś maratończykom ze swoich okien?
Kasiu,bedac jeszcze uczennica szkoly podstawowej na lekcji ZPT robilismy chyba takie ciasto,czuje jego smak do dzis a przepis oczywiscie wylecial z glowy...a teraz chyba go odnalazlam ..Juhu!!!
ReplyDeletePiękne zdjęcia. Kocham jesień, właśnie za te dary typu jabłka czy orzechy :)
ReplyDeleteUwielbiam jesień za takie smaki, ciasto dodaje do ulubionych i mam nadzieję, że zdążę zrobić zanim skończą się śliwki :-)
ReplyDeletejak dla mnie to nie takie zwyczajne bo śliwki i orzechy to bardzo świąteczne dodatki do ciasta
ReplyDeletea ta zabawka dla jamnika to równie cudna jak sam jamniczek
Kasiu slicznie prezentuje sie jesien na Twoim stole...
ReplyDeleteŚwietne ciasto Kasiu. Bardzo mi się podoba i takie apetyczne zdjęcia robisz, mniaaam :).
ReplyDeleteA jamniczek jaki kochaniutki!:)
bardzo ładnie wygląda!
ReplyDeleteTakie ucierane ciasta z owocami sa najlepsze! A sliwki + jablka to bardzo udany jesienny duet, prawda?
ReplyDeleteI jamniczek z 'przytulanka' przeslodki! :)
Pozdrawiam!
MNIAM!!! Wydrukowane :-))
ReplyDeletefajne ciacho :)
ReplyDeleteBardzo mi się podoba to ciasto, koniecznie do wypróbowania:)!
ReplyDeletePozdrawiam:)
Uwielbiam takie ciasta! I wiesz, o innej porze roku, to na pewno nie smakują tak samo jak teraz:)
ReplyDeletebardzo lubie takie ciasta z owocami, a Twoje sie tak pieknie prezentuje, ze chyba sie wprosze na kawaleczek:)
ReplyDeletePozdrawiam:)
Kass, jak ono wygląda! W sam raz dla mojej męskiej połowy - on pochłania wszytsko co jest z jabłkami - w każdej ilośi!
ReplyDeleteKasiu to ciasto wygląda fenomenalnie ...a orzechy w nim muszą smakować rewelacyjnie:) pomyślę o nim przy okazji kolejnego weekendu:) jeśli znów nie przerobie wszystkich śliwek na powidła:) pozdrawia kochana i porywam kawałeczek:)
ReplyDeleteZapraszam się na to ciasto. :-)
ReplyDeleteO, to się nazywa pyszne ciasto. :) Wygląda bardzo zachęcająco.
ReplyDeletePozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
zrobilam to ciasto dzisiaj no i jak to ja zrobilam babola:/ nie obsypalam owocow maka i puscily sok i siadly ..ale tak to wyszlo pyszne, puchate i lekkie. dziekuje za przepis:) powtorka murowana:)
ReplyDeleteAgaa - to ciasto nie należy do lekkich i puszystych, niemniej jednak obsypanie mąką owoców trochę zapobiega podmakaniu, ale cieszę się że smakowało mimo wszystko:)
ReplyDeletepozdrawiam i życzę miłej niedzieli:)))
zrobilam to ciacho wczoraj i jest przepyszne! po godzinie zostala pusta blacha, rewelacja!
ReplyDeleteAnonimowy - bardzo mi miło że smakowało, pozdrawiam ciepło:)))
ReplyDeleteKass pisze jeszcze raz zeby Cie pochwalic:) bo ciasto robi u nas furore... pieczone juz kilka razy czy wyjdzie czy nie znika bardzo szybko:) dziekuje jeszcze raz
ReplyDeleteAgaa - bardzo mi miło:) a ciasto nam tez smakuje wyjatkowo,
ReplyDeletepozdrawiam jesiennie!
zawsze coś znajdę i na dodatek wszystko udaje się jak na załączonym obrazku, dziękuję za wytrwałość, bez Ciebie internet byłby pusty/zapomniałam hasła do googla dlatego nie mogę się odpowiednio zaprezentować Pozdrawiam Kaśka B.
ReplyDeleteTo ciasto należy do moich faworytów , tym bardziej cieszę się że i Tobie posmakowało, dziękuję za niłe słowa i serdecznie pozdrawiam:)))
Delete