gry online

11/26/12

Tort Mefisto - orzechowo czekoladowy z czarną porzeczką



* Dodatkowo:  słoik dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki lub konfitury oraz 1/4 szkl wody wymieszanej z 1/4 szkl alkoholu - do nasączenia.

Ciasto:
Przygotować tortownicę o śr 20-22cm.  Wysmarować ją msłem i wysypać bułką tartą.
Włączyć piekarnik nastawiając temp 170stC.
Orzechy zmielić i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny.  Jajka roztrzepać rózgą (nie trzeba ubijać mikserem) dodać do orzechów i wymieszać.
Miksturę wylać do tortownicy i wstawić do upieczenia na 40-45 minut.
Sprawdzić patyczkiem, wyjąć blaszkę na kratkę i ostudzić.  Ciasto podzielić na 2 lub3 plastry.

Krem:
Jajko i żółtko ubić na parze z cukrem pudrem do białości.  Na końcu wsypać kakao, po dokładnym ubiciu  dolać kieliszek rumu i krótko wymieszać. Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce ubitych jaj i ucierać.

Każdy placek nasączyć wodą z alkoholem (1:1), rozłożyć najpierw dżem z czarnej porzeczki po czym  rozsmarować część kremu.  Docisnąć z góry następnym plackiem i postąpić tak samo jak wyżej, rozsmarowując resztę kremu.  Mozna trochę kremu pozostawić na posmarowanie boków tortu.

Polewa:
Do rondelka wsypać cukier, kakao i dolać wodę. Podgrzewać na małym ogniu, dodać masło i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i związania składników na gładką i lśniącą polewę.  
Oblać górę ciasta , pozwalając jej swobodnie spłynąć po bokach.  Udekorować orzechami.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Tort z gatunku: klasyka z charakterem:)
Smacznego!





27 comments:

  1. Porzeczkowy tort i niebo porzeczkowe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, niebo dzisiaj rano było porzeczkowe:)

      Delete
  2. do tego kremu w chyba jeszcze masło trzeba dodać.... w składnikach widać masło ale w przepisie już nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umknęło mi jesdno zdanie ale juz dopisałam, pozdrawiam:))

      Delete
  3. Wow, czadowy!!:)
    Chciałabym kawałeczek :)

    ReplyDelete
  4. Prawdziwy arystokrata wsrod tortow, prezentuje sie doskonale - dobrze, ze dieta zaczyna sie jutro...dzis sie czestuje z najwiekszą przyjemnoscia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu ja też powinnam o diecie pomysleć...jakoś mało mam zapału żeby ją zacząć, chyba dopiero po świętach zacznę:)

      Delete
  5. orzechy i czarna porzeczka - nic mi więcej nie potrzeba:) Pyszna propozycja:)

    ReplyDelete
  6. Zjadałam bym dwa kawałki pod tym porzeczkowym niebem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu dzisiaj juz nie było nieba porzeczkowego... jakieś chrzanowe chyba:))

      Delete
  7. Czekolada i czarna porzeczka to wyśmienite połączenie :}

    ReplyDelete
  8. Wygląda niesamowicie i pewnie też tak smakuje:)
    Uwielbiam ciasta i torty czekoladowe a do tego jeszcze ten kwaskowaty dżemik... mniam:)
    Upiekę go na Święta albo na Nowy Rok:)
    Pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciekawa jestem czy będzie Ci smakował, pozdrawiam:)

      Delete
  9. i takie torty lubię najbardziej! kradnę solidny kawał do pitej właśnie kawy :)

    ReplyDelete
  10. Kasiu już sama nazwa kusi:) ....a tort wyglada fenomenalnie:) buziaczek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu dziękuję, pozdrawiam ciepło:)

      Delete
  11. od samego czytania czuję się jak w niebie:)))...Kasiu stałam sie szczęśliwą posiadaczka garnka żeliwnego ....od godziny buszuje po twoim blogu w poszukiwaniu chlebka....ale Qrczaki jak tu się na jakiś zdecydować??????tyle pychotek !!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qrko... o kurcze masz garnek! świetnie, na Twoim miejscu zaczęłabym od przepisu podstawowego czyli:
      http://smakiaromaty.blogspot.com/2008/10/chleb-najprostszy.html
      no chyba że masz ochotę na chleb zakwasowy, mam nadzieję że będziesz zachwycona sposobem tak samo jak ja:))

      Delete
  12. Kasiu, taki tort to czysta tortura dla moich oczu, bo nie mam nic słodkiego w zasięgu ręki. Ale najpierw pojadłabym śledzi z wcześniejszego posta. Wyglądają obłędnie.
    Uściski ślę

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proponuję najpierw śledzika a potem kawałek tortu:)) pozdrawiam!

      Delete
  13. Ze wszystkich ciast najbardziej lubię te , w których zmielone orzechy lub migdały zastępują mąkę ... i jeszcze kwaskowatość porzeczek przełamała słodycz - doskonały przepis - dziękuję :)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...