gry online

2/22/13

Chleb, bułki, bagietka... i ciasto





Podstawowe , proste ciasto pszenne z oliwą z oliwk. Na lekki chleb typu włoskiego, na 'rogate' bagietki typu francuskiego i na polskie bułki:) 



Twórczość z 1,5 kg mąki na potrzeby weekendu... nie wiem czy starczy:)



Trochę monotonnie....



.... a jak zabraknie znowu coś (czyt. chleb) wrzucę do pieca:)

Jakie ciasto pieczecie na weekend? ...bo u mnie:


...oczywiście drożdżowe, tym razem na oleju:)



 ... już jest!



Miłego i smacznego weekendu!

17 comments:

  1. witam to znowu ja Ela:)
    ja mam chętkę upiec muffinki kokosowe i tu moje pytanie? mam owoce mrożone truskawki,porzeczkę,malinę,borówkę i czy mam dać zamrożone owoce czy je odmrozić i które oprócz truskawek się nadają do tych muffinek?
    i co to za ciasto na oleju? proszę mi powiedzieć na uszko:)(chyba że to do weekendu tajemnica:))
    pozdrawiam Ela.

    ps.chyba jestem uzależniona od tego bloga:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O kurcze , nie wiem nawet czy to się leczy:))))...znaczy to uzaleznienie:)
      ...a co do owoców, ja daję zamrożone, nie trzeba ich rozmrażać bo puszczą dużo soku i będą ;ciapowate', a jakie owoce? wg upodobań, nadaja się wszystkie, byle nie były zbyt mokre, a moje drożdżowe już upieczone i może jutro dam przepis - jak czas pozwoli:) pozdrawiam!

      Delete
    2. Kasiu ja mysle ze tego sie nie wyleczy,ale takie uzaleznienie nie jest szkodliwe ..hiihih wiem to z autopsji:)

      Delete
  2. Kass a jakie pieczywo(przepis) polecasz na wyjazd tzn z typu długo zachowujących świeżość??(bułka albo chleb)
    U mnie bez pieczenia będzie:)ale może za tydzień:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wiesz ja lubię zabierać chleb a moja druga połowa zawsze woli bułki, mamy więc dylemat, ale najczęściej piekę ten chleb:
      http://smakiaromaty.blogspot.com/2008/11/chleb-pszenno-ytni-liski.html
      który jest długo świeży i bardzo się sprawdza w takich razach:)

      Delete
    2. Tak sie zastanawiam czy mój zakwas jeszcze się nadaje do pieczenia? już z miesiąc w lodówce stoi nie używany:/

      Delete
  3. U mnie humor pod psem i nie jest to zwiazane z pogoda. Mysle, ze jutrzejszy kulinarny dzien bedzie lepszy. Upieke drozdzowa strucle o smaku cytrynowym z nadzieniem serowym, a druga na forme babki z bakaliami à la paneton. Obie poleje lukrem z dodatkiem wodeczki- na cisnienie. Na obiad bedzie krupnik i mieszane pierogi z zamrazarki (domowe ofkors) ;p

    ReplyDelete
  4. .. zapomnialam dodac, ze zrobie tez i to zaraz jakies ciasteczka. Mam ochote na cos slodkiego i szybkiego, a przy tym rozgrzac sie bo jest mi dziwnie zimno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... i juz upieczone.. oczywiscie ciasteczka ! wykorzystalam gotowe ciasta francuskie i zrobilam rozki z serem i ciasteczka palmiery. Jeszcze cieplutkie sa PYCHA i cieplej na duszy i ciele ;)

      Delete
    2. Nie jest z Tobą tak źle:) bo jeszcze ciasteczka zrobiłaś! ja dzisiaj tez zrobiłam struclę, bułę drożdżową i bułeczki... weekend pod znakiem drożdżowego:)
      pozdrawiam!

      Delete
  5. No chlebek jak zwykle cudowny,ale Kasiu ta ostatnia fotka,to normalnie powalila mnie na maxa:)Jakbym taka zjadla ,nawet cala!:)

    ReplyDelete
  6. Faktycznie strucla jest jak moja, z ta roznica, ze u mnie pieknie wybila w gore. ALE, nie dodam juz do sera rodzynek, w pieczeniu na wierzchu przypalaja sie, sa twarde i gorzkie ;)

    ReplyDelete
  7. Podziwiam Twoje chlebowe wypieki, sama jakoś nie mogę się zabrać i tak kupuję co raz to inny chlebek szukając smaków, które Ty wypiekasz:) Ot, lenistwo:)

    ReplyDelete
  8. Ja zamierzam tym razem spędzić weekend poza domem. Muszę naładować akumulatory:) Pysznie u Ciebie, Kasiu!

    ReplyDelete
  9. Ja też wczoraj piekłam chleby na weekend i cały tydzień:) .... bardzo podobają mi się te rogate bagietki, są przecudne:) .... a co do ciasta to u mnie na weekend babka z majonezem i jabłecznik na kruchym cieście:). Wielki buziak Kasiu

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...