gry online

2/23/13

Tanie ciasto drożdżowe na oleju w trzech odsłonach



W moim domu ciasta drożdżowe zawsze cieszą się powodzeniem, wszyscy je lubimy:)
Nie zależnie od tego, czy zrobię wersję wykwintną z bakaliami, nadzieniem, lukrem itd, czy zupełnie ubogą czyli z małą ilością jaj i tłuszczu, bez dodatków - to i tak zawsze nam smakuje :))

Ciasto drożdżowe ma tyle odmian ilu kucharzy.
To dzisiejsze to tania drożdżówka na oleju,  bardzo uniwersalna jeśli chodzi o wypieki tzn świetna na bułeczki, bułkę z keksówki lub struclę.  Ciasto  - jeśli jest dobrze wyrobione, a to podstawa dobrej drożdżówki - jest niezbyt luźne, miękkie, a po upieczeniu ma ładny i delikatny  miąższ i jest bardzo smaczne.
Upiekłam z całej porcji, wyszły trzy różne wypieki: bułka pieczona w keksówce, 12 'ślimaczków' z formy mufinkowej i strucla z nadzieniem śliwkowo-bakaliwym.
Polecam!




TANIA DROŻDZÓWKA NA OLEJU
/proporcje na 3 duże keksówki/

*  1200g mąki pszennej 

*  4 jajka
*  2 szkl letniego mleka
*  50g drożdży
*  1/2 szkl oleju słonecznikowego
*  2 łyżki stopionego masła
*  1 szkl cukru do wypieków
*  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
*  skórka otarta z cytryny i pomarańczy
*  1/4 łyżeczki soli

Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w środku wgłębienie na zaczyn.  Wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szkl letniego mleka i odrobinę cukru po czym wymieszać zagarniając trochę mąki. Przykryć miskę i poczekać 10 minut aż drożdże zaczną pracować.  Jajka roztrzepać rózgą i wlać do mąki,  dodać do resztę składników oprócz masła i oleju.  Wyrobić aż składniki dobrze się połaczą (świetnie zrobi to za nas mikser:) , wyrabiać dalej dolewając partiami tłuszcz - powinno to trwać przynajmniej 5 minut.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i postawić w cieple do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 3 części.




 Bułki drożdżowe w keksówkach:
dodatkowo:
* rodzynki, skórka pomarańczowa, ananas kandyzowany 
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na stolnicy, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać bakaliami, zwinąć w rulon i włożyć do keksówki.  Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem lub sezamem.
Odczekać 45 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180stC.  Wstawić na 35 minut, wyjąć i po 5 minutach wyjąć z formy.  Ostudzić na kratce. 




Strucle z bakaliami:
1/3 ciasta jw
 nadzienie
*  1/2 słoika kwaśnego dżemu śliwkowego bez cukru lub innego
*  rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały, orzechy

Ciasto rowałkować na prostokąt 30x30cm, posmarować kwaśnym dżemem sliwkowym, rozłożyć bakalie i zwinąć w rulon.  Ostrym nożem rozciąć rulon wzdłuż i zapleść tak aby przecięcie było u góry.  TU- klik  można podejrzeć jak to wygląda.
Ułożyć struclę na wyłożonej papierem blasze i odczekać aż się napuszy- ok 30 minut.  Wstawić na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego 180stC.




Bułeczki -slimaczki pieczone w formie mufinkowej:
1/3 ciasta jw
dodatkowo:
*  2 łyżki masła stopionego
*  2 łyżki cukru brązowego
* 2/3 szkl rodzynek
*  garść posiakanych migdałów. orzechów
Po rozwalkowaniu ciasta posmarować stopionym masłem, wyłożyć rodzynki i posypać grubym cukrem.  Zwinąć w rulon i pokroić na plastry o szer 2-3 cm.  Wysmarować masłem wgłębienia na mufinki.  Do każdego włożyć jeden kawałek rolady i odczekać ok 30 minut aż ciasto wypełni wgłębienie.  Piec przez 20 minut w piecu nagrzanym do 180stC.  Wyjąć , jeszcze ciepłe posmarować stopionym masłem i ostudzić.
Smacznego!




*



34 comments:

  1. Wcale nie wyglądają na 'tanie' wypieki :)

    ReplyDelete
  2. ależ śliczne ! A jakie bałwanki :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, a po bałwankach nie zostało zbyt dużo...:)))

      Delete
  3. kass jesteś niemożliwa, takie pyszności w poście pokazywać!
    Post jednak minie a Twoje pyszności będzie mozna wypróbować samej upiec
    Załączam pozdrowienia.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Post nie wyklucza upieczenia drożdżówki, choćby takiej zwykłej, pszaśnej...

      Delete
  4. Wspaniale wypieki! Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. genialne ciasto! jakie uniwersalne! na pewno wypróbuję :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. upiekłam ślimaczki z tego ciasta :) pyszne to było śniadanko :) niebawem efekty u mnie na blogu :) dziękuję :)

      Delete
    2. Fajnie że wyszły smaczne,:)

      Delete
  6. Dziś akurat miałabym największą ochotę na taką zwykłą drożdżówkę z keksówki .... posmarowaną masłem:) .... ale każda z tych propozcyjki jest wspaniała i smakowita Kasiu:) buziolek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu ja często mam ochote na taką zwykłą drożdżówkę...

      Delete
  7. no no umieć takie cudeńka wypiekać to jest to :) wszystko wygląda mega apetycznie

    ReplyDelete
  8. O wow, ale cuda! Wszystkie.
    Jak ja kocham drożdżowe ciasta! W każdej odsłonie są po prostu cudowne :)
    Śliczne dwa bałwanki:)
    Pozdrawiam Kasiu

    ReplyDelete
  9. Już mi ślinka cieknie patrząc na Twoje wypieki. Ten pomysł na upieczenie drożdżowych mufinek wykorzystam.

    ReplyDelete
  10. Aż się glodna zrobiłam... pychoooota! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Też lubię drożdzowe w kazdej formie:)

      Delete
  11. Kaaasiu!!! nie dosyc ze ciacho takie praktyczne to jeszcze tyle odslon..te babeczki sa sliczniutkie:)zreszta nie tylko one:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ewa już śladu po trj produkcji nie zostało:)

      Delete
  12. Takim balwanem to ja bylam wczoraj. Pogoda zartowala sobie z nas i odsniezania bylo po stokroc razy ! he he pisze sobie i mam obok cudnego asystenta. Maciej wtoruje mi zaciekawiony egzemplarzem komputera. Kot swoj rozum ma. Baladujaca myszka-kurser bylaby niezla zabawka, ale najpierw dokladnie obwachal ekran i stwierdzil glebokim mruczeniem, ze niewarto tracic zapalu na wirtualne pulapki. Zwierzeta duzo ucza. Wczoraj Maciej folgujac sobie z ranca, zlapal wrobla- a to dranca ! Po niedzieli zrobie najzwyczajniejsze drozdzowe ciasto z kruszonka i .. mrozonym rabarbarem- dla letnich wspomnien :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masz rację, zwierzaki mają swój rozum, czasem mozna od nich sie sporo nauczyć:)...u nas po bałwanach pozostały zwały śniegowej mazi:( i dzisiaj trudno byłoby to nazwać śniegiem, nie wspomnę już o tym jak ciężko się chodzi = oczywiście mnie bo Kaja wielce zadowolona pluskała się w kałużach , piorąc futro przy okazji:) ...taka drożdżówka z letnimi owocami jest pyszna, już nie mogę sioę doczekać lata!!!!

      Delete
  13. Bułki w foremkach muffinkowych podbiły moje serce! Bardzo uroczo się prezentują:)

    ReplyDelete
  14. A wszystkie równie zachęcające :D

    ReplyDelete
  15. Jak mi się chce drożdżowego!!!! A obiecaliśmy sobie post do Wielkanocy a jak patrzę na te pyszności to mam nieodparte wrażenie, że nie dotrzymam ;)

    ReplyDelete
  16. Ojjjj ktos tu sledzil ceremonie Oskarow podjadajac drozdzowe wypieki ;)
    (nie tylko ruskie i zasmazana ida w bok)

    ReplyDelete
  17. Drożdżowe ciasto wychodzi genialne. Jest cudownie delikatne i puszyste. Szczerze polecam ten przepis niezdecydowanym!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DziEkuję za rekomendację, pozdrawiam:)

      Delete
  18. a w którym momencie dodać ten olej? razem z masłem?

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...