Zakwitły jedne z najpiękniejszych wiosennych kwiatków. Fiołki - bo o nich mowa, to wczesnowiosenne niewielkie kwiatuszki, bez których wiosna byłaby niekompletna.
Nie dość że urodziwe i nieziemsko pachnące, to jeszcze... smaczne! Jest taka blogerka - Komarka , która na swoim blogu zamieściła wiele fantastycznych, fiołkowych przepisów. Miałam zamiar przygotować fiołkowy krem do tortu urodzinowego, niestety deszcz pokrzyżował mi plany.
Użyłam więc dostępnych owoców - importowanych truskawek. Wyszło bardzo smaczne ciasto (w sezonie truskawkowym będzie pewno jeszcze smaczniejsze). Polecam!
TORT MIGDAŁOWY Z TRUSKAWKAMI
/tortownica o śr. 26 cm/
ciasto:
* 6 jaj
* 3/4 szkl cukru pudru
* 1 i 1/2 szkl mielonych migdałów
* 1 łyżka mąki tortowej
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka cukru waniliowego
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z łyżką cukru na sztywno. W drugiej misce ubić żółtka z resztą cukru, dodając cukier waniliowy i sok cytrynowy. Dosypać mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Połączyć z pianą nie niszcząc jej struktury (najpierw z kilkoma łyżkami piany , później delikatnie z resztą). Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przełożyć ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stC na 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy wyjąć na kratkę i nakryć arkuszem pergaminu.
Pozostawić do wystudzenia, przekroić na dwa blaty.
krem:
* 500 ml śmietanki kremowej
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Miskę z ubitą śmietaną włożyć do lodówki.
masa truskawkowa:
* 500 g truskawek (u mnie mrożone)
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do rondelka włożyć pokrojone truskawki z cukrem i podgrzać na małym ogniu do lekkiego odparowania płynu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody i połączyć z truskawkową pulpą, zagotować. Wystudzić.
na wierzch:
* 500 g truskawek
Spodni blat ciasta posmarować zimną masą truskawkową i połową ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta, wyłożyć resztę śmietany i udekorować truskawkami.
Włożyć ciasto do lodówki.
Smacznego!
Wygląda fantastycznie i z pewnością tak smakuje.
ReplyDeleteZachowam przepis na czas truskawek w ogrodzie.
Przesyłam moc niedzielno - słonecznych serdeczności.
Smakuje całkiem dobrze, polecam i pozdrawiam :))
DeleteFiolki to piekne, niewinne kwiatuszki i lubia rosnac tam gdzie nikt sie ich nie spodziewa: w skrytych zakatkach ogrodka czy podworka. Sa niebywale dyskretne i ... wstdliwe ;D
ReplyDeleteMi pokrzyżował plany Mąż, który zanim narwałam fiołków uruchomil kosiarkę:) ..... cudowny torcik Kasiu:)
ReplyDelete