Lubię tarty, zarówno w wersji słodkiej jak i słonej.
Moim wytrawnym faworytem od lat jest tarta z cebulą z przepisu Tessy Capponi-Borawskiej, który pochodzi z Jej książki - 'Moja kuchnia pachnąca bazylią' , a który podałam TU-klik.
Kiedyś zamieściłam też przepis na pyszną, słodką tartę z gruszkami wg Neli Rubinstein (TU-klik).
Ta, o której dzisiaj mowa, to wersja słona tarty gruszkowej. Do zalewy śmietanowej użyłam sera pleśniowego Lazur ale może być każdy inny z niebieską pleśnią (np Farm d'Ambert, Sant Agur, Gorgonzola). To pyszne danie na ciepłą kolację ale na zimno także smakuje wybornie.
Polecam!
TARTA Z GRUSZKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
/forma o śr. 28cm/
ciasto:
* 250 g mąki pszennej
* 125 g masła
* 1 jajko
* 2 łyzki zimnej wody
* szczypta soli
Zarobić szybko kruche ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
na wierzch:
* 300 ml kwaśnej śmietany
* 2 jajka
* sól, pieprz
Wszystko wymieszać rózgą, doprawiając solą i pieprzem.
oraz:
* 3 lub 4 gruszki
* 200 g sera z niebieską pleśnią
* garść orzechów włoskich
Formę posmarować masłem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem - dno i brzegi. Widelcem nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 20 minut.
Na podpieczone ciasto pokruszyć ser pleśniowy, zalać zalewą śmietanową. Ułożyć kawałki obranych i pokrojonych gruszek. Posypać orzechami.
Wstawić do piekarnika - 180stC - na 50 minut.
Smacznego!
*
Co sie dzieje ???
ReplyDeleteCzyzby Swiat Muzyki gasl ?
Kolejny Wielki Pan, rythm Saul odchodzi ... Billy Paul :((
Czemu od razu gasł? Ludzie odchodzą... tak było, jest i będzie... muzycy też ludzie z krwi i kości, też chorują i umierają :(
Deleteno dobrze, racja ale tak nagle tyle wielkich nazwisk ? a do konca roku jeszcze daleko :(
Deletepoza tym dzisiejsze czasy nie tworza tak wielkich ikon jak lata 70 czy 80 te, malo jest prawdziwych MUZYKOW :(
Tarty Kasiu to i ja uwielbiam, cebulową najbardziej:). Muszę koniecznie spróbować Twojej wersji:)
ReplyDeleteJa tez lubię tarty, ta cebulowa o której napisałam jest pyszna :)
Delete