gry online

4/11/16

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi czyli Piekarnia Amber w kwietniu





Wiosna nastraja mnie bardzo pozytywnie.  Jest pięknie!
To czas budzącego się życia, nadziei i nowych wyzwań.
Cudownie jest obserwować galopującą przyrodę, która co roku jednakowo zachwyca.
A ja wciąż nie mogę wykrzesać choćby odrobiny kreatywności... choćby całkiem malutkiego, ale nowego przepisu.  Wciąż powielam i powielam...  Wybaczcie, ale i dzisiaj nic nowego nie pokażę, jednak zapewniam że będzie smacznie.  
Zostałam poproszona przez Anię z bloga  'Kuchennymi drzwiami' o zaproponowanie przepisu do kwietniowej piekarni.  Pomyślałam o tym, do którego wracam co jakiś czas od wielu lat.  To nieskomplikowany, niezawodny, aromatyczny, wilgotny i bardzo smaczny chleb.
Przepis podałam przed ponad dwoma laty  TU - klik.  Z przyjemnością dołączyłam do piekących i podaję ten przepis ponownie - podobno dobrego nigdy za wiele :))
Szczerze polecam!







CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
/duży bochen ok 1300g - forma 20x35cm/

zaczyn:
*  4 łyżki mąki pszennej chlebowej
*  20 g świeźych drożdży
*  1 łyżeczka cukru
*  1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.

zioła po 1 łyżeczce:
*  majeranek
*  kolendra
*  kminek
*  szałwia
*  tymianek
*  czarnuszka
*  cząber
*  rozmaryn
*  bazylia
oraz:
*  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*  1 łyżeczka soli
Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

ciasto właściwe:
*  500 g mąki chlebowej
*  1/2 szkl płatków owsianych
*  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

*  zaczyn drożdżowy
*  zalewa ziołowa
*  ok 1/2 szkl wody 

Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące - jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.  
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!

***  Chleb można upiec również bez zakwasu, wtedy dodajemy do zaczynu 30g drożdży, a do ciasta właściwego więcej wody - ok 3/4 szklanki. 



*


24 comments:

  1. Kasiu-dziękuję za tę propozycję w kwietniowej Piekarni Amber. Chleb pyszny, aromatyczny bardzo nam smakuje, bo na szczęście trochę jeszcze go zostało. Z pewnością będę go powtarzać. Twój wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam serdecznie M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję za gromadne pieczenie, to świetny sposób na wykrzesanie chęci, których czasem brak. A chleb baaardzo ziołowy i pewno nie dla wszystkich... ale zdecydowanie dla mnie :) pozdrawiam :))

      Delete
  2. mmm ale chodzi za mna taki ziolowy, pachnacy chlebus. do tego bialy ser i wiosenny szczypiorek -mniammm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, ten chlebek, biały ser i szczypiorek lub rukola to zestaw idealny :)

      Delete
  3. Pyszny! Bardzo nam smakował i z pewnością pojawi się u nas nie raz. :) Dziękuję!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się że smakuje, również dziękuję i pozdrawiam :))

      Delete
  4. A ja nabylam w polskilm sklepie rozne kasze: gryczana, orkiszowa i jeczmienna. Peczak musialam wypakowac z walizki, bo przekraczala norme ;p Nie moge sie nadziwic ile rodzajow przeroznych kasz mamy w naszych polskich sklepach. To samo dotyczy sie do maki. A moze podsuniesz jakies ciekawe przepisy na kasze plus ? ... wiem, ze na Ciebie i Twoja bystrosc moge polegac :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pęczaku bym nie wypakowała - uwielbiam go! Co z kaszami zrobić? Kaszotto, gołabki wegetariańskie z kaszą i serem, sałatki z kaszą, kotleciki, chleb itd, itp :)

      Delete
    2. Rany ile pomyslow ;)
      Peczak wylecial na odprawie, bo byl pierwszy z brzegu. Miara sie przewazyla, wiedzialam, ze tak bedzie ale probowalam. 4 paki kasz = 1.600kg, masa ciast, miodzie i ciuchy pelne psiej i kociej siersci to wszystko wazylo ;)

      Delete
  5. Świetny ci wyszedł, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    ReplyDelete
  6. Piękność!
    Twój bochenek musi być taki, wszak to Twój przepis.
    Dziękuję za wspaniałą propozycję do naszej Piekarni i pyszny chlebowy czas.

    ReplyDelete
  7. Chleb jest fantastyczny, zresztą jak każde Twoje wypieki!
    Miłego!

    ReplyDelete
  8. Dzięki za wybór chleba, bardzo aromatyczny i łatwy w obsłudze:-)

    ReplyDelete
  9. Bardzo udany wypiek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    ReplyDelete
  10. Dzięki wielkie za ten chleb Kasiu, po raz "następny" upiekł Ci się znakomicie :-)

    ReplyDelete
  11. Kasiu, dziękuję za ten przepis! To bardzo fajny, prosty i pyszny chlebek. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  12. Wygląda wspaniale i z pewnością jest bardzo smaczny.....może kiedyś wypróbuję.
    A dzisiaj znów upiekę chleb na zakwasie, do którego dodaję płatków owsianych też.

    Przyroda cudownie przyspieszyła i mimo dość fatalnej aury od kilku dni ogród i u mnie rozkwita ciesząc zmysły...i zachęcając do brania aparatu do ręki..

    Pozdrawiam serdecznie z Małopolski....

    ReplyDelete
  13. Ja tak tym razem co innego, ale "miedzy nami kobietami" .... ;)
    Przesledzilam serie fot krolewskiej pary z W Brytanii i choc czesto krytykuje Kate za jej "sztywnosc' ubraniowa, to tym razem przyznaje jej wielka klase i wspanialy wybor pieknych kreacji i sukienek. Seledynowa, wiosenna koronka czaruje :)
    I dlugie, zwiewne sukienki sa zawsze piekne jesli umie sie je nosic ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. achhh zapomnialam dodac, ze chodzi tu o podroz do Indii of corse ;)

      Delete
  14. Chlebek bardzo wdzięczny i smakowity a Twój bochenek wygląda bardzo okazale. Pozdrawiam
    i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    ReplyDelete
  15. Pyszny chlebek. Wygląda wspaniale

    ReplyDelete
  16. Kasiu przepiękny chlebuś .... książkowy:) ... a pachniał aż u mnie:)

    ReplyDelete
  17. Kasiu, chleb jest doskonały, dziękuję Ci za wiosenny przepis!

    ReplyDelete
  18. Dziękuję za wspólne pieczenie, piękny chlebek :)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...