Wiosna szaleje, dookoła zielono, kwitną i zachwycają kolorami rośliny chciane i te mniej chciane (czyt. chwasty) , świat upajająco pachnie bzami i konwaliami... gdyby było odrobinę cieplej byłoby idealnie. Jest pewien pozytywny aspekt zimnej i wietrznej pogody - zamiast w ogrodzie, wyżywam się eksperymentując w kuchni i... przy okazji ogrzewam w aromatycznym cieple piekarnika:)) A te ciastka pachną cudownie !
Tym razem zapraszam na kruche ciastka bez mąki, ze zmielonymi płatkami owsianymi i orzechami. W związku z tym glutenu mają niewiele, cukru odrobinę w nich jest, jednak w zdrowszej formie (miód i melasa). Jeśli macie ksylitol, to zapewne będzie to jeszcze lepsze rozwiązanie.
Polecam!
Polecam!
CIASTKA ORZECHOWO - OWSIANE
/ok 16 ciastek/
* 1/2 szkl zmielonych orzechów laskowych
* 1 i 1/3 szkl płatków owsianych
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oleju kokosowego
* 1 łyzeczki ekstraktu z wanilii
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka melasy
* 1 jajko
* szczypta soli
* 3 łyżki suszonej żurawiny
Płatki owsiane niezbyt drobno zmielić, można to zrobić np w malakserze. W misce wymieszać orzechy z płatkami, cukrem waniliowym i solą. Zetrzeć na tarce zimne masło, dolać stopiony, letni tłuszcz kokosowy, miód oraz melasę. Wymieszać widelcem, po czym wbić jajko i dosypać żurawinę. Wszystko krótko zarobić ręką do połączenia składników.
Włączyć piekarnik, nastawiając temp 180stC.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Nabierając po łyżce ciasto, formować kulki, lekko spłaszczyć w dłoniech i układać na blasze.
Wstawić do upieczenia na ok 20- 25 minut.
Smacznego!
*
O mniam, wyglądają pysznie! :)
ReplyDeleteCzy to dla mnie te pachnace, z pobliskiego lasu konwalie ? :D
ReplyDeleteSuper :) Uwielbiam domowe owsiane ciasteczka :)
ReplyDeleteUwielbiam takie ciasteczka! Owsiane są najlepsze :)
ReplyDeletehttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Apetyczne ciasteczka Kasiu .... wyglądają przepysznie:). Owsiane to jedne z ulubionych ciasteczek mojego Połówka, dałby sie za nie pokroić:)
ReplyDelete