Niezwykle smaczne ciasto drożdżowe - bo z moimi ukochanymi truskawkami i pyszną orzechową kruszonką.
Ciasto z olejem, wg tego przepisu-klik (upiekłam z połowy porcji). Na wierzchu truskawki posypane kruszonką też na bazie oleju słonecznikowego.
* 1 szkl mąki pszennej
* 2 łyżki płatków owsianych
* 1/2 szkl oleju roślinnego
* 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
* 1/2 szkl cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać, zlepić i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
*
dopiszę się jeszcze tu, bo nie wiem czy zaglądasz do tamtego przepisu- kiedy dodać olej do ciasta? razem z masłem?
ReplyDeleteOczywiście, dodać razem cały tłuszcz.
Deletedzięki:) chciałam się tylko upewnić, bo wpisałaś samo masło, muszę koniecznie wypróbować, jak dotąd każdy Twój przepis był w 10:))
ReplyDeleteBardzo fajna ta kruszonka Kasiu .... u nas ostatnio w domu mocno orzechowo:)
ReplyDeleteU mnie też orzechowo, bo własnie trwa wykorzystywanie orzechów z ubiegłego roku, jeszcze trochę i będą nowe:)
DeleteKasiu, ciasto wygląda znakomicie, bardzo pysznie.
ReplyDeletePosyłam moc pozdrowień! :*
Dziękuję Madziu, pozdrawiam:)
DeleteCzy ta nowa, czeresniowa odslona zapowiada jakas zmiane ? i nutka tez letnia ;)
ReplyDelete