Lubiecie ciasta czekoladowe? Jeśli tak, a dodatkowo jesteście na diecie bezglutenowej i bazlaktozowej, to poniższe ciasto jest dla Was. Polecam!
CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI I POZIOMKAMI
/ BEZ GLUTENU I LAKTOZY /
/tortownica o śr 28 cm/
* 5 jaj
* 150 ml oleju słonecznikowego
* 120 g brązowego cukru lub miodu
* cukier waniliowy
* 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
* 300 ml mąki owsianej
* 100 ml mąki kukurydzianej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 150 ml orzechów włoskich
* 200 g truskawek
* 50 g poziomek
Ubić pianę z białek, dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru.
Wymieszać w osobnej misce mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz orzechami.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przestudzić.
W większej misce ubić żółtka z resztą cukru, potem wlewać partiami olej i letnią, rozpuszczoną czekoladę. Do płynnej masy wsypać składniki suche, wymieszać łyżką. Następnie połączyć z pianą z białek, delikatnie wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 stC.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką owsianą.
Przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć wymyte i osuszone owoce - truskawki i poziomki.
Wstawić do upieczenia na ok 30-35 minut - bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąć, po 10 minutach zdjąć obręcz a po kolejnych 10 zsunąć ciasto na kratkę do ostudzenia. Kroić dopiero, kiedy będzie zupełnie zimne. Jeśli laktoza nie jest dla Was problemem, to proponuję pałaszować z bitą śmietaną:)
Smacznego!
*
Ciasto czekoladowe! porywam kawałeczek :)
ReplyDeleteCiasta czekoladowe są pyszne :)
DeleteCzy to sa pigwy na przyszla pigwowke ? czy w koncy zostane zaproszona ?
ReplyDeletePozdrawiam z lekka chrypka :/
To są jabłka :)
DeleteOczywiscie, ze to sa jablka. Teraz dotrzeglam. Mlode Papierowki :D
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteA ja powinnam spasować przynajmniej na jakiś czas.....a tu wciąż pokusa.
ReplyDeleteSmakowicie się prezentuje a owsianą mąkę można dostać bez problemu .....
Ostatnio kupiłam ryżową....czy z niej też można wypiekać...
Pozdrawiam słonecznie.....
Oczywiście że można z ryżowej, jest bez glutenu i nie obciąża żołądka, nawet jeśli nie ma się problemów z trawieniem glutenu. Nawiasem mówiąc ja również powinnam spasować... ale jakoś opornie mi to idzie, a wczoraj upiekłam ciasto kokosowe z morelami - pycha! i jak tu spasować? pozdrawiam:)
DeleteKasiu rewelacyjne ciasto .... mam resztę mąki gryczanej, pewnie też będzie się świetnie nadawać:) .... buziaki
ReplyDeleteCzy zamiast mąki owsianej można dać jaglaną?
ReplyDeleteMyślę że można, pozdrawiam :)
Delete