Nie zdążyłam nacieszyć się w tym roku jagodami, a podobno już się kończą:( Trzeba szybko piec jagodzianki i ciasta, np taki oto serniczek. Jest pyszny, polecam!
SERNIK Z JAGODAMI
/forma 25x38/**
spód:
* 300 g herbatników typu petit beure
* 130 g stopionego masła
masa serowa:
* 1 kg sera twarogowego z wiaderka
* 4 jajka
* 2/3 szkl cukru pudru
* 200 ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 1 budyń waniliowy - proszek
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
* 500 g jagód
do dekoracji:
* kilka łyżek jagód
* bita śmietana (200 ml + 1 łyzeczka cukru z wanilią)
Dno formy (najlepiej z wyjmowanym spodem) wyłożyć papierem do pieczenia. Zamknąć blaszkę tak, aby papier wystawał po bokach. Wyłożyć masę herbatnikową i ugnieść równą warstwą na dnie i bokach formy. Wstawić blaszkędo lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do miski miksera rozbić całe jajka, dosypać cukier i cukier waniliowy i lekko ubić. Dolać śmietankę, wsypać mąkę, budyń i miksować dokładając po łyżce sera.
Wyjąć formę ze spodem ciasteczkowym z lodówki, przełożyć serową masę i równomiernie rozłożyć warstwę jagód (500 g).
Piec w temp 180stC przez ok 50-55 minut.
Po wystudzeniu pokroić w kostkę, udekorować bitą śmietaną i jagodami.
Smacznego!
** Ciasto można upiec w większej tortownicy, będzie wyższe.
*
Mam nadzieje, ze jagoody jeszcze beda zanim dotre do domu. A oogrodowym pomidorom potrzeba kilku slonecznych dni, no taki zeby byl soczyscie czerwony, aby mozna bylo w niego zagrac ;)
ReplyDelete