Dzisiaj mialam ochotę na inne ciasto, lecz rozsadek zwyciężył...ogrom owoców pod drzewami zmusil mnie do upieczenia ciasta...z owocami.
Ten torcik piekę zawsze we wrześniu, ponieważ teraz są sliwki-węgierki i jabłka. W przepisie macierzystym tylko te owoce są użyte, ja wypróbowałam także z brzoskwiniami i gruszkami. Piekę je od wielu lat i wciąż cieszy się powodzeniem...
TORCIK WIELOOWOCOWY
12 dag mąki
12 dag cukru
3 jajka
1/3 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
30 dag śliwek
3 jabłka
(ewentualnie 2 brzoskwinie albo 2 gruszki)
cukier puder do posypania
10 posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać i pokroić na większe kawalki. Śliwki wypestkować i podzielić na pól.
Utrzeć margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i jajami. Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Do masy dodać owoce i wszystko razem połączyć.
Tortownicę wysmarować tluszczem i wysypać bulką tartą. Przełożyć ciasto, na wierzchu posypać posiekanymi orzechami. Piec nagrzać do 180stC , włożyć ciasto i piec ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Wyjąć, posypać od razu cukrem pudrem.
Ciasto jest smaczne jeszcze cieple, ale zimne jest lżej strawne...Smacznego!
Właśnie wstawiłam do piekarnika to ciasto. Dodałam oprócz jabłek gruszkę i odsączone porzeczki z kompotu. Bardzo szybkie do zrobienia.....już nie mogę się doczekać. Napiszę czy smakowało jak spróbuję;-)
ReplyDeleteWyszło pycha!!!!! Zapomniałam wcześniej dodać że pomieszałam zwykłą mąkę z mąką razową pszenną ( pół na pół )aby było zdrowsze ;-).Jest bardzo słodkie może to wina gruszek wiec spokojnie można dodać mniej cukru.DZiekuję i pozdrawiam.
ReplyDeleteDopiero teraz zobaczyłam Twoje komentarze, cieszy mnie że smakowało, na pewno dodatek gruszek sprawił że ciasto jest słodsze, spróbuj w sezonie śliwkowym zrobić ze świezych owoców, pozdrawiam serdecznie:)))
ReplyDelete