gry online

9/13/08

Torcik wieloowocowy

Dzisiaj mialam ochotę na inne ciasto, lecz rozsadek zwyciężył...ogrom owoców pod drzewami zmusil mnie do upieczenia ciasta...z owocami.
Ten torcik piekę zawsze we wrześniu, ponieważ teraz są sliwki-węgierki i jabłka. W przepisie macierzystym tylko te owoce są użyte, ja wypróbowałam także z brzoskwiniami i gruszkami. Piekę je od wielu lat i wciąż cieszy się powodzeniem...


TORCIK WIELOOWOCOWY
12 dag mąki
12 dag cukru
3 jajka
1/3 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

30 dag śliwek
3 jabłka
(ewentualnie 2 brzoskwinie albo 2 gruszki)

cukier puder do posypania
10 posiekanych orzechów włoskich

Jabłka obrać i pokroić na większe kawalki. Śliwki wypestkować i podzielić na pól.
Utrzeć margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i jajami. Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Do masy dodać owoce i wszystko razem połączyć.
Tortownicę wysmarować tluszczem i wysypać bulką tartą. Przełożyć ciasto, na wierzchu posypać posiekanymi orzechami. Piec nagrzać do 180stC , włożyć ciasto i piec ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Wyjąć, posypać od razu cukrem pudrem.

Ciasto jest smaczne jeszcze cieple, ale zimne jest lżej strawne...Smacznego!

3 comments:

  1. Właśnie wstawiłam do piekarnika to ciasto. Dodałam oprócz jabłek gruszkę i odsączone porzeczki z kompotu. Bardzo szybkie do zrobienia.....już nie mogę się doczekać. Napiszę czy smakowało jak spróbuję;-)

    ReplyDelete
  2. Wyszło pycha!!!!! Zapomniałam wcześniej dodać że pomieszałam zwykłą mąkę z mąką razową pszenną ( pół na pół )aby było zdrowsze ;-).Jest bardzo słodkie może to wina gruszek wiec spokojnie można dodać mniej cukru.DZiekuję i pozdrawiam.

    ReplyDelete
  3. Dopiero teraz zobaczyłam Twoje komentarze, cieszy mnie że smakowało, na pewno dodatek gruszek sprawił że ciasto jest słodsze, spróbuj w sezonie śliwkowym zrobić ze świezych owoców, pozdrawiam serdecznie:)))

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...