To ciasto nie zawiera cukru, maki pszennej ani mleka... w składzie ma mąkę żytnią (czasem piekłam z razowej), slodkosć uzyskuje się dzięki słodzikowi, a mleko zastąpione jest wodą. Wiem...brzmi to niezbyt zachęcająco, ale zapewniam że w smaku nie odbiega zbytnio od ciast z cukrem i mąką pszenna. Przepis jest dla osób stosujących dietę przeciwgrzybiczą, jednoczenie o niskim indeksie glikemicznym, a może byc też dobrym wyjściem w diecie odchudzającej...jeśli nie możemy obejść się bez ciasta...
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ CUKRU
3/4 szkl mąki żytniej
4 jajka
1/2 szkl cieplej wody
1/4 szkl oleju słonecznikowego
8 tabletek słodzika***
3 lyżki kakao
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka
kilka orzechów włoskich
ziarno słonecznika lub sezamu do posypania
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce ubić pianę z białek, w drugiej większej ubić żóltka dodając powoli olej. Słodzik rozpuścić w cieplej wodzie i powoli wlać do żółtek cięgle ubijając. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na to wylozyć pianę i lekko wymieszać nie rozbijając jej zbytnio. Dodać jabłka i posiekane orzechy i wszystko delikatnie polączyc. Blaszkę keksową wysmarować i wysypać otrębami żytnimi. Wyłożyć do niej ciasto, z wierzchu posypać słonecznikiem lub sezamem.
Piekarnik nagrzać do 190stC i wstawić ciasto do upieczenia na 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone i wyjąć na kratkę, ostudzić. Smacznego!
*** W sprzedaży jest słodzik w proszku do wypieków - TEN- Sussina gold , lepiej taki właśnie użyć.
Fantastyczny Blog! Zabieram sie do pieczenia dietetycznych wypieków! Nareszcie nie bede musiała patrzec się jak inni jedza a ja nie xd;D
ReplyDeleteDZIĘKUJE!:)
Brzmi zachęcająco, uwierz! Po pierwsze - ciasta z czekoladą i kakao mają najbardziej wyrazisty smak, gdy nie dodaje się do nich zbyt wiele mąki i jajek. Po drugie - sama jestem na diecie i jeśli tylko mogę zrobić sobie coś pysznego na deser, nie mówię nie :).
ReplyDeleterewelacja. jestem na diecie przeciwgrzybicznej zwalczającej candidę i do tej pory msuiałam się obejść smakiem gdy inni pałaszowali ciasta a teraz mogę zjeść i ja pyszne ciacho. Bo ono jak na ciasto dieteczne jest naprawdę super. Ja nie dodawałm proszku do pieczenia bo on zawiera sode i mąkę pszenną, które są zabronione w mojej diecie ale i tak ciasto pięknie wyrosło. POLECAM!!!
ReplyDeleteproponuję zamiast kakao użyć karob - w sieci można znależć info na temat zalet tego produktu w stosunku do kakao
ReplyDeleteAnonimowy, mozna użyć karob, wtedy ciasto będzie czekoladopodobne:)) ... a tak całkiem serio, to rzeczywiście mozna zastąpić, nie piekłam jeszcze z nim ale nie omieszkam spróbować, dziekuję za sugestie i pozdrawiam wiosennie:)
ReplyDeleteJakiego typu powinna być ta mąka żytnia? razowa typ 2000, czy żurkowa typ 720? czy może jakaś inna?
ReplyDeleteAnonimowy - ja uzyłam mąkę chlebowa typ720, mozna zrobic też z razową, wtedy trzeba użyc więcej wody bo ta maaka jest bardziej higroskopijna, poza tym ciasto będzie 'cięższe' tzn bardziej zwarte.
ReplyDeleteMam nadzieję że pomogłam, pozdrawiam:)
Super przepis. Akutar nie mam za duzo produktów w zasięgu ręki. Juz zaczynam piec. Az jestem ciekawa co z tego wyjdzie?
ReplyDeleteMaka zytnia zawiera 333 kalorie w 100 gramach. Maka pszenna 338 kalorii. Gratuluje wiedzy!
ReplyDeleteCiasto dietetyczne nie oznacza że jest dla osób liczących kalorie, nie oznacza że jest odpowiednie w diecie odchudzającej, moje przepisy sa przede wszystkim dla tych, którzy nie mogą jeść cukru, mąki pszennej, mleka, czyli dla osób z candidą lub będących na diecie bezcukrowej czyli diabetyków... pozdrawiam!
DeleteFajny przepis zaraz zabieram sie za pieczenie,ja uzyję stevie zamiast słodzika
ReplyDeleteNie uzywałam jeszcze stevii, ciekawe jak Ci wyjdzie, pozdrawiam:)
DeleteCiasto bardzo smaczne! Ale mam pytanie... Czy ono wychodzi takie "wytrawne" czy z moim słodzikiem jest coś nie tak? ;)
ReplyDeleteWitaj, ciasto nie jest zbyt słodkie, jesli wolisz słodsze możesz uzyc więcej słodzika, najlepiej tego do wypieków czyli Sussina gold, sama musisz dostosować ilość do swojego smaku, pozdrawiam:)
Deletefajnie się oblizać, ale moja dieta przeciwgrzybicza wyklucza również wszelkie słodziki:( i owoce a tu już jnie ma ratunku
DeleteZamiast cukru można użyć ksylitolu, tak jak ja to zrobiłam :-) no i troszkę więcej ;-) Jabłka za to wzięłam kwaśne. Moja córka jest na diecie candida i od czasu do czasu pozwalam jej na jakieś kwaśne jabłko 🍎 Dziś zrobię jej Dzień Dziecka :-D
ReplyDeleteCieszę się że wypróbowałaś przepis, tak można użyć ksylitol, pozdrawiam :)
Delete