gry online

4/6/11

Ciasto z jabłkami i czarną porzeczką




Są takie ciasta, które jadłam dawno temu a teraz odkrywam je na nowo.
Tak było z jabłecznikiem, który znalazłam u Aty.
Właśnie takie ciasto moja Mama piekła najczęściej w sezonie jabłkowym. Nie szarlotkę, ale półkruche ciasto z jabłkami...szybkie i smaczne:)
Dwie, stare jabłonie w naszym ogrodzie, sadzone na początku poprzedniego stulecia, rodziły co drugi rok... ale za to jak rodziły!  Ilość owoców przyprawiała o ból głowy:) Wszyscy sąsiedzi byli nimi obdarowani, a pozostałe owoce przerabiane były na musy , marmoladę, kompoty... 
Tamtych jabłoni już nie ma, obie dokończyły żywota w ostatnich latach.  Pozostały drzewa sadzone  już po wojnie przez mojego Tatę. Zupełnie inne, niezidentyfikowane gatunki jabłek, ale też rodzące co drugi rok, i też wspaniałe.
Ponieważ mam jeszcze sporo słoików z przecierem jabłkowym, upiekłam jabłecznik (Ata nazywa to ciasto szarlotką, u mnie to po prostu jabłecznik) który tym razem wzbogaciłam dżemem z czarnej porzeczki.
Ciasto jest niebanalne, z warstwą lekko kwaskowych i aromatycznych porzeczek. Nam bardzo to zestawienie posmakowało.
Polecam!


CIASTO Z JABŁKAMI I CZARNĄ PORZECZKĄ

/blaszka 38x25cm/

*  600g mąki pszennej
*  2 jajka
*  130g masła
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  1 szkl cukru pudru
*  1 szkl kwaśnej śmietany 18%
*  1 cukier waniliowy
*  1/2 łyżeczki soli

*  1litr musu jabłkowego
*  słoik gęstego dżemu z czarnych porzeczek (jeśli jest rzadki, wymieszać z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej)
*  cynamon


Mąkę  wsypać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia.  Dodać miękkie masło, połączyć dłonią z mąką. Dodać jajka i śmietanę i szybko zarobić ciasto.
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik włączyć z termoobiegiem, nastawiając 150stC.  Jeśli pieczemy bez termoobiegu to nastawiamy temp 170-180stC.
Połową ciasta wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na kilkanaście minut do podpieczenia (nie powinno się zrumienić). Wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem z czarnej porzeczki a na to rozprowadzić mus jabłkowy. Na wierzch ułożyć 'poszarpane' kawałki ciasta.  Wstawić do piekarnika na 50 minut.
Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





*




20 comments:

  1. Bardzo lubię takie połączenia. Ciasto wygląda wyśmienicie

    ReplyDelete
  2. ja uwielbiam wszelkie ciasta z owocami, a Twoje wyglada tak cudnie i tak kuszaco pysznie, ze az mi slinka leci:) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. Ciasta z jablkami bardzo sie lubia z takim lekko kwaskowym dodatkiem, to fakt; swietny pomysl Kass :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Bardzo lubię jabłko lub czarną porzeczkę w cieście, ale nie próbowałam w duecie. Wygląda bardzo pysznie. Lubie takie ciasta:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  5. Kasiu idealna propozycja:) słodycz jabłek i kwaskowatość porzeczek:) niebo w gębie:) wielki buziak:)

    ReplyDelete
  6. Kas,wspaniałe ciasto! Z porzeczkami i jabłkiem,mmmmmm...
    Pierwsze zdjęcie porywam, i...kawałek ciasta.
    Serdecznie Cię pozdrawiam.

    ReplyDelete
  7. Ach Kasiu, to takie ciasto , które lubię strasznie latem :) Ze świeżymi porzeczkami ach:)
    Ja w ogóle nie mogę już wytrzymać ,ja chcę słoneczka i ciepła:))

    Pozdrawiam Cie serdecznie:)
    majana

    ReplyDelete
  8. Smakowicie wygląda! Mniam!

    ReplyDelete
  9. Pyszności! jak ja tęsknię już za czarną porzeczką i innymi owocami:) Chętnie poczęstowała bym sie takim ciastem:) prawdziwie letnie smaki:)

    ReplyDelete
  10. Kasiu! Piękny post - ładnie napisałaś o drzewach... U mnie też już tylko w pamięci te najlepsze jabłonie i grusze zostały...
    A ciasto - dla mnie idealne, zwłaszcza dodatek porzeczek urzekająco cudowny!
    Pozdrawiam Cię:)

    ReplyDelete
  11. wygląda jak ciasto, które robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem;)

    ReplyDelete
  12. Wspaniale wyglada to ciasto! A jak widzę w naszych ogródkach kwitną takie same odmiany kwiatów - czy to tulipan miniaturka? jeśli tak to u mnie kwitną takie same:)
    Pozdrawiam, Basia

    ReplyDelete
  13. Kasiu ,Chodzi teraz za mna Twoje ciasto!!!!!!wyglada pysznie!!

    ReplyDelete
  14. Wygląda bardzo apetycznie! Poproszę kawałek!:)

    ReplyDelete
  15. Ale masz prześliczną zastawę w pomarańczowe serduszka! A to, co na talerzyku w serca jest - pycha!

    ReplyDelete
  16. Kasiu u Ciebie jest tak jak u Mamy :*
    Dziękuję!

    ReplyDelete
  17. Sprobuje upiec bedzie to moje pierwsze ciasto w zyciu

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...