Są takie ciasta, które jadłam dawno temu a teraz odkrywam je na nowo.
Tak było z jabłecznikiem, który znalazłam u Aty.
Właśnie takie ciasto moja Mama piekła najczęściej w sezonie jabłkowym. Nie szarlotkę, ale półkruche ciasto z jabłkami...szybkie i smaczne:)
Dwie, stare jabłonie w naszym ogrodzie, sadzone na początku poprzedniego stulecia, rodziły co drugi rok... ale za to jak rodziły! Ilość owoców przyprawiała o ból głowy:) Wszyscy sąsiedzi byli nimi obdarowani, a pozostałe owoce przerabiane były na musy , marmoladę, kompoty...
Tamtych jabłoni już nie ma, obie dokończyły żywota w ostatnich latach. Pozostały drzewa sadzone już po wojnie przez mojego Tatę. Zupełnie inne, niezidentyfikowane gatunki jabłek, ale też rodzące co drugi rok, i też wspaniałe.
Ponieważ mam jeszcze sporo słoików z przecierem jabłkowym, upiekłam jabłecznik (Ata nazywa to ciasto szarlotką, u mnie to po prostu jabłecznik) który tym razem wzbogaciłam dżemem z czarnej porzeczki.
Ciasto jest niebanalne, z warstwą lekko kwaskowych i aromatycznych porzeczek. Nam bardzo to zestawienie posmakowało.
Polecam!
Polecam!
CIASTO Z JABŁKAMI I CZARNĄ PORZECZKĄ
/blaszka 38x25cm/
* 600g mąki pszennej
* 2 jajka
* 130g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szkl cukru pudru
* 1 szkl kwaśnej śmietany 18%
* 1 cukier waniliowy
* 1/2 łyżeczki soli
* 1litr musu jabłkowego
* słoik gęstego dżemu z czarnych porzeczek (jeśli jest rzadki, wymieszać z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej)
* cynamon
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, połączyć dłonią z mąką. Dodać jajka i śmietanę i szybko zarobić ciasto.
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik włączyć z termoobiegiem, nastawiając 150stC. Jeśli pieczemy bez termoobiegu to nastawiamy temp 170-180stC.
Połową ciasta wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na kilkanaście minut do podpieczenia (nie powinno się zrumienić). Wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem z czarnej porzeczki a na to rozprowadzić mus jabłkowy. Na wierzch ułożyć 'poszarpane' kawałki ciasta. Wstawić do piekarnika na 50 minut.
Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*
Bardzo lubię takie połączenia. Ciasto wygląda wyśmienicie
ReplyDeleteja uwielbiam wszelkie ciasta z owocami, a Twoje wyglada tak cudnie i tak kuszaco pysznie, ze az mi slinka leci:) Pozdrawiam:)
ReplyDeleteCiasta z jablkami bardzo sie lubia z takim lekko kwaskowym dodatkiem, to fakt; swietny pomysl Kass :)
ReplyDeletePozdrawiam!
Bardzo lubię jabłko lub czarną porzeczkę w cieście, ale nie próbowałam w duecie. Wygląda bardzo pysznie. Lubie takie ciasta:)
ReplyDeletePozdrawiam:)
Kasiu idealna propozycja:) słodycz jabłek i kwaskowatość porzeczek:) niebo w gębie:) wielki buziak:)
ReplyDeleteKas,wspaniałe ciasto! Z porzeczkami i jabłkiem,mmmmmm...
ReplyDeletePierwsze zdjęcie porywam, i...kawałek ciasta.
Serdecznie Cię pozdrawiam.
Ach Kasiu, to takie ciasto , które lubię strasznie latem :) Ze świeżymi porzeczkami ach:)
ReplyDeleteJa w ogóle nie mogę już wytrzymać ,ja chcę słoneczka i ciepła:))
Pozdrawiam Cie serdecznie:)
majana
Smakowicie wygląda! Mniam!
ReplyDeletePyszności! jak ja tęsknię już za czarną porzeczką i innymi owocami:) Chętnie poczęstowała bym sie takim ciastem:) prawdziwie letnie smaki:)
ReplyDeleteKasiu! Piękny post - ładnie napisałaś o drzewach... U mnie też już tylko w pamięci te najlepsze jabłonie i grusze zostały...
ReplyDeleteA ciasto - dla mnie idealne, zwłaszcza dodatek porzeczek urzekająco cudowny!
Pozdrawiam Cię:)
Chętnie zjadłabym kawałki:)
ReplyDeletewygląda jak ciasto, które robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem;)
ReplyDeleteile owoców w nim!pycha!
ReplyDeleteWspaniale wyglada to ciasto! A jak widzę w naszych ogródkach kwitną takie same odmiany kwiatów - czy to tulipan miniaturka? jeśli tak to u mnie kwitną takie same:)
ReplyDeletePozdrawiam, Basia
Kasiu ,Chodzi teraz za mna Twoje ciasto!!!!!!wyglada pysznie!!
ReplyDeleteWygląda bardzo apetycznie! Poproszę kawałek!:)
ReplyDeleteAle masz prześliczną zastawę w pomarańczowe serduszka! A to, co na talerzyku w serca jest - pycha!
ReplyDeleteKasiu u Ciebie jest tak jak u Mamy :*
ReplyDeleteDziękuję!
Sprobuje upiec bedzie to moje pierwsze ciasto w zyciu
ReplyDeletePowodzenia, pozdrawiam 😊
Delete